Αβέρωφ: Ο ΠτΔ απαιτεί ονομαστικά ΔΔΟ στη συνάντηση με την Λουτ

Αβέρωφ: Ο ΠτΔ απαιτεί ονομαστικά  ΔΔΟ στη συνάντηση με την Λουτ

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου έγινε ρητή αναφορά από τον Πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελευταία συνάντησή του με την απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέϊν Χολ Λουτ, απαίτησε, σε περίπτωση επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, να γίνει ρητή αναφορά ότι το πλαίσιο λύσης είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του “Jewish Agency for Israel" Ισαάκ Χέρζογκ, ρωτήθηκε για την κατάσταση στο εσωτερικό και την αμφισβήτηση εκ μέρους του ΑΚΕΛ της δέσμευσης του Προέδρου για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Ενημερωθήκαμε στο Εθνικό Συμβούλιο, και είναι η πρώτη φορά που θα το πω για κάτι που συζητείται στο Εθνικό, και με ξέρετε. Στην τελευταία συνάντηση με την Λουτ ήταν απαίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησής μας, να γίνει ρητή αναφορά, αν θα επαναρχίσει ο διάλογος, ότι το πλαίσιο λύσης δεν θα είναι απλώς τα ψηφίσματα, να μπει ονομαστικά ότι είναι η διζωνική , δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι λυπεί το κόμμα του η κατάσταση στο εσωτερικό, ειδικά σε αυτή την οριακή και κρίσιμη φάση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει επαναλάβει την αμέσως επόμενη μέρα του αδιεξόδου στο Κραν Μοντάνα, ότι είναι πανέτοιμος για την επανέναρξη του διαλόγου στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του πλαισίου Γκουτέρες.

«Δεν έμεινε διεθνές βήμα, είτε στα Ηνωμένα Έθνη, είτε στην Ευρώπη, είτε στο εσωτερικό, που να επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος την ετοιμότητά του να επαναρχίσει ο διάλογος στο πλαίσιο της διζωνικής ,δικοινοτικής ομοσπονδίας, και αυτή η αμφισβήτηση έστω και άθελα από κάποιους, δημιουργεί πρόβλημα στην προσπάθεια να πείσουμε την διεθνή κοινότητα για την αναγκαιότητα της επανέναρξης το συντομότερο δυνατό του διαλόγου", ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν θεωρεί ότι ωφελεί τον εθνικό στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας, που για να πραγματοποιηθεί είναι μέσω διαπραγματεύσεων και πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις , να δημιουργείται αυτή η μεγάλη ένταση εντός του εσωτερικού.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν θέλει να φανεί ότι κάνει παραινέσεις , γιατί ποιος είναι αυτός να κάνει παραινέσεις στον οποιοδήποτε συνάδελφό του πολιτικό αρχηγό και πιστώνει τον καθένα με πατριωτισμό αλλά θεωρεί ότι πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες επιθέσεις , από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνουν την προσήλωση στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Συνάντηση με Πρόεδρο του “Jewish Agency for Israel"

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του «Jewish Agency for Israel» επαναλήφθηκε η θέληση των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα , εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, αλλά και του λαού μας για περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, αλλά και από την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του οργανισμού κάτω από την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται όλοι οι Εβραίοι της Διασποράς.

Ανέφερε ότι η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ θωρακίζει την Κύπρο και θεωρεί πως «είναι υποχρέωση να λέμε και τις πραγματικότητες, ότι αυτή η εμβάθυνση ξεκίνησε και ενισχύθηκε με τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και αυτές οι τριμερείς που γίνονται ιδιαίτερα με τη χώρα του Ισραήλ διευρύνουν την επιρροή της μικρής μας πατρίδας».

Προϋπολογισμοί- Μείωση φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Για την έναρξη της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως πρόκειται για μια σημαντική πολιτική πράξη για την κοινωνία και μίλησε για αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών στην οποία συνέβαλαν όλοι, με πρώτους τους πολίτες.

«Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή του σε συνεργασία και με τα πολιτικά κόμματα θα δώσουν με απόφασή τους σήμερα μια μικρή ανταπόδοση στο σύνολο των πολιτών με την μείωση στη φορολόγηση των καυσίμων που ο αντίκτυπος στον καταναλωτή θα είναι έξι σεντ το λίτρο λιγότερους φόρους από τα μεσάνυκτα της επόμενης Δευτέρας» , ανέφερε.

Είπε ότι ιδιαίτερα τώρα, που χωρίς κρύο δεν έρχονται βροχές και ο κόσμος θα θέλει να προετοιμαστεί για τον χειμώνα και την θέρμανση, ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, είναι σημαντικό γιατί σχεδόν εξανεμίζεται ο φόρος στο πετρέλαιο σεντ, αφού σήμερα είναι γύρω στα 12 σεντ το λίτρο και θα είναι μόνο έξι σεντ και η μείωση αυτή είναι και στο πετρέλαιο και στη βενζίνη κίνησης.

«Και θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, με το ΔΗΚΟ και τα άλλα κόμματα στη Βουλή, χωρίς να ξεφεύγουμε από την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι αυτή η πολιτική που έφερε αποτελέσματα και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που κλείσαμε το πρώτο δεκάμηνο με πλεόνασμα 850 εκατομμυρίων ευρώ», κατέληξε.

 Πηγή: ΚΥΠΕ