Προδρόμου: Επιστρέφει ξανά αρχές του νέου χρόνου η Λουτ - Μεθοδική προσπάθεια

Προδρόμου: Επιστρέφει ξανά αρχές του νέου χρόνου η Λουτ - Μεθοδική προσπάθεια

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά την δεύτερη συνάντηση Αναστασιάδη - Λουτ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «συνεχίστηκαν σήμερα οι διαβουλεύσεις με την κα Λουτ μέσα στο ίδιο δημιουργικό και παραγωγικό κλίμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με την κα Λουτ με σκοπό τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και η κα Λουτ θα επανέλθει στις αρχές του επόμενου χρόνου».

Σε ερώτηση αν άρχισαν να συζητούνται λεπτομέρειες σε σχέση με τους όρους αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συζητείται η διαμόρφωση των όρων αναφοράς. Γίνεται η συζήτηση που χρειάζεται και όσον αφορά τις γενικές αρχές και τις λεπτομέρειες. Η συζήτηση μία είναι».

Ερωτηθείς αν έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για τους όρους αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «γίνεται συστηματικά και μεθοδικά η προσπάθεια να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς. Όταν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση θα το ανακοινώσουμε». Πρόσθεσε ότι «γίνεται μια δημιουργική και παραγωγική εργασία».

Κληθείς να πει αν η κα Λουτ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιο μήνυμα από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ έχει αναλάβει εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς. Δεν κομίζει μηνύματα».

Μετέφερε στη Λουτ "σημαντικά σημεία" για την τ/κ πλευρά ο Ακιντζί

 

Στο μεταξύ ο Τ/κ ηγέτης και στη σημερινή συνάντηση βρήκε την ευκαιρία να μεταφέρει στην Τζέιν Χολ Λουτ τα σημεία που από πλευράς τ/κ «λαού» θεωρούνται σημαντικά, αναφέρει γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του κ. Ακιντζί μετά την συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, προστίθεται ότι η συνάντηση Ακιντζί – Λουτ, που ήταν δημιουργική λεπτομερής, διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά και έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας των όρων αναφοράς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μαζί με τον κ. Ακιντζί ο εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζιού, ειδικός του σύμβουλος για θέματα διπλωματίας και ΕΕ, Ερχάν Ερτσίν και ο Β’ γραμματέας, Χασάν Βάρογλου.