Στο επίκεντρο της «βουλής» η υποψηφιότητα Κιζίλγιουρεκ στις ευρωεκλογές

Στο επίκεντρο της «βουλής» η υποψηφιότητα Κιζίλγιουρεκ στις ευρωεκλογές

Τι ανέφεραν οι «βουλευτές» για την υποψηφιότητα του

Η υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αποτέλεσε σήμερα αντικείμενο συζήτησης στη «βουλή» με τον πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ να ζητά από την «κυβέρνηση» να τοποθετηθεί, ενώ ο ίδιος είπε ως θέση του κόμματός του ότι «οι Τ/κ να μην ανακατευθούν σε αυτή τη δουλειά (τις ευρωεκλογές)».

Ο κ. Τατάρ φέρεται να είπε ότι ο κ. Κιζίλγιουρεκ είναι υποψήφιος με το ΑΚΕΛ. «Να μην αναμειχθούν σε αυτή τη δουλειά οι Τ/κ. Ούτε και έχει σχέση αυτό με τα δικαιώματα των Τ/κ. Παίζονται άλλα παιχνίδια». Πρόσθεσε ότι θα ήταν ωφέλιμο εάν η «βουλή» έκανε δήλωση επί του θέματος.

Δήλωσε επίσης ότι η απόφαση για την υποψηφιότητα του Κιζίλγιουρεκ λήφθηκε από το ΑΚΕΛ μετά το κοινωνικό δείπνο του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Δείτε επίσης: Όπου «τζίσει» ο Αβέρωφ…

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στον Τατάρ απάντησαν οι Οζερσάι, Οζγιγίτ και Ερχιουρμάν, πρόεδροι των τριών εκ των τεσσάρων κομμάτων της «συγκυβέρνησης», ΚΛ, ΚΚΔ και ΡΤΚ, λέγοντας ότι τους Τ/κ αντιπροσωπεύουν αυτοί που ψηφίζονται από Τ/κ και σημείωσαν πως ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι ένα καταρτισμένος άνθρωπος.

Ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι φέρεται να δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως αν εκλεγεί κάποιος στις ευρωεκλογές, επειδή είναι Τ/κ μπορεί να εκπροσωπεί και τον τ/κ «λαό». «Η εκπροσώπηση έχει να κάνει με το πώς γίνονται οι εκλογές και από ποιον». Τον τ/κ «λαό», συνέχισε, εκπροσωπούν οι «κρατικοί θεσμοί» που είναι ο «πρόεδρος», οι «βουλευτές», οι «δήμαρχοι» και οι «κοινοτάρχες».

Ο «υπουργός παιδείας», Τζεμάλ Οζγιγίτ δήλωσε ότι σέβονται την υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αλλά τους Τ/κ μπορούν να τους εκπροσωπούν άτομα που εξέλεξαν οι Τ/κ.

Η θέση του ΡΤΚ είναι ξεκάθαρη, ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος και «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν λέγοντας πως το τ/κ «λαό» μπορεί να τον εκπροσωπήσει κάποιος που ο «λαός» τον εξέλεξε. «Δεν χρήζει συζήτησης το θέμα».

Δείτε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί ανέφερε ότι είχε εκδοθεί ψήφισμα παλιότερα από την «βουλή» επί του θέματος και ζήτησε πρωτοβουλία από τον «πρωθυπουργό» για να εγκριθεί και πάλι ένα ψήφισμα που να ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα ότι η φωνή των Τ/κ είναι η «βουλή» τους.

Αναφέρεται επίσης ότι ο «πρόεδρος της βουλής», Τεμπεριουκέν Ουλουτσάι που πήρε τελευταίος τον λόγο, δήλωσε ότι έχουν αναλάβει δράση στο να ενημερώσουν τις χώρες μέλη της ΕΕ όσον αφορά το θέμα της εκπροσώπησης των Τ/κ. Και αυτό κάνουν οι Τ/κ εκπρόσωποι στην ΚΣΣΕ και το ΕΚ

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ