ΠτΔ: Η Κύπρος στοχοποιείται από την ΕΕ για παραχώρηση υπηκοοτήτων

ΠτΔ: Η Κύπρος στοχοποιείται από την ΕΕ για παραχώρηση υπηκοοτήτων

Η απάντηση Αβραμόπουλου

Για στοχοποίηση της Κύπρου από την ΕΕ, στο θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αποδίδοντας αυτή τη στοχοποίηση σε σκοπιμότητες και ανταγωνισμό.

Μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων του νηπιαγωγείου της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η Κύπρος, παραχωρεί μόνο το 0,3% των υπηκοοτήτων που δίνονται στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τα θέματα υπηκοοτήτων είναι καθαρά εθνικής αρμοδιότητας. Ανέφερε ότι μέσα σε μια πενταετία δόθηκαν δεκάδες χιλιάδες υπηκοότητες από άλλα κράτη μέλη και από την Κύπρο παραχωρήθηκε μόλις το 0,3%.

«Στοχοποιείται (η Κύπρος) για τους καλά γνωστούς λόγους είτε για ανταγωνιστικότητα είτε για άλλους λόγους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο δεν παρατηρήθηκε ουδεμία τρομοκρατική πράξη ή διασύνδεση με τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη και είπε ότι ασκείται κριτική στην Κύπρο από χώρες στις οποίες ιδιοκτήτες είτε ποδοσφαιρικών ομάδων είτε μεγάλων υποδομών, ανήκουν σε εκείνους που κατηγορείται η Κύπρος ότι υποστηρίζει.

Διαβάστε επίσης: Ενημερώνει το ΣΑ για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ η Σπέχα

«Κάποια ώρα επιτέλους θα πρέπει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά να τερματιστούν και θέλω να είμαι αυστηρός πάνω σε αυτό. Έχουμε τα αυστηρότερα, από όλες τις 20 χώρες που προσφέρουν τη δυνατότητα απόκτησης της ευρωπαϊκής υπηκοότητας, κριτήρια», ανέφερε.

Υπάρχει ανησυχία, είπε, για το 0,3% των υπηκοοτήτων στο σύνολο των 180 χιλιάδων που δίνονται ετησίως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

'Δεν απευθύναμε καμία κατηγορία', απαντά ο Αβραμόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το μήνυμα ότι η λογική και η πρόθεση της Κομισιόν δεν είναι να απευθύνει κατηγορίες, αλλά να συνεργαστεί με τα Κράτη Μέλη προς όφελός της ΕΕ και των ίδιων των Κ-Μ, στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου, δίνει ο συναρμόδιος για τη έκθεση της Κομισιόν για τα προγράμματα "χρυσής βίζας - χρυσού διαβατηρίου", Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, κατά την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης, στις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής ότι "είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι τα σχήματα που λειτουργούν ήδη σε 20 Κράτη Μέλη, είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους". Αυτή, σημείωσε, "η διαφορετικότητα αντανακλάται ως επί το πλείστο στη φύση των επενδύσεων που απαιτούνται, όπως και στο ύψος της επένδυσης, αλλά και τη διάρκεια της άδειας διαμονής που λαμβάνουν οι επενδυτές, όπως εξήγησα και στην εισαγωγή μου. Κάποια Κράτη Μέλη λειτουργούν με πολλές από αυτές τις επιλογές".

Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι "ακούσαμε με πολλή προσοχή τα όσα ελέχθησαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπα στην αρχή, αυτό η έκθεση, δεν έχει σκοπό να απευθύνει κατηγορίες σε κανένα Κράτος Μέλος, στέλνει όμως ένα ηχηρό μήνυμα προς όλα τα Κράτη Μέλη, και ιδίως σε εκείνα που έχουν υιοθετήσει αυτά τα σχήματα".

Οπως ανέφερε, "η Ελλάδα, η Κύπρος, όπως και άλλα 19 Κ-Μ διαθέτει αυτό το σχήμα χορήγησης διαμονής επενδυτών, όπως και η Κύπρος έχει το άλλο σχήμα στο οποίο αναφέρθηκα. Η έρευνα την οποία σήμερα παρουσιάζουμε, αποτέλεσε και τη βάση της έκθεσής μας, εξετάζει λεπτομερώς το νομοθετικό πλαίσιο και την πρακτική που ακολουθείται από όλα τα Κ-Μ που διαθέτουν σχήμα χορήγησης αδειών διαμονής επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μιας και απαντώ στην ερώτησή σας στα ελληνικά".

Η Επιτροπή, τόνισε περαιτέρω, "θέλω να το επαναλάβω αυτό, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο όλων των σχημάτων αδειών διαμονής στην ΕΕ. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν απευθύναμε καμία κατηγορία προς καμία χώρα, αντιθέτως, τούτη την ώρα στέλνουμε μήνυμα ώστε όλες οι χώρες να ακολουθήσουν το δρόμο που δείχνει το ευρωπαϊκό δίκαιο και βεβαίως το συμφέρον των ίδιων των χωρών", κατέληξε ο Επίτροπος Αβραμόπουλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ