Ασφάλεια και Ενεργειακά στο μικροσκόπιο Αναστασιάδη- Μακρόν

Ασφάλεια και Ενεργειακά στο μικροσκόπιο Αναστασιάδη- Μακρόν

Έφθασε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Τον κ. Μακρόν υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά την επίσημη υποδοχή του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Μακρόν δέχθηκε τιμές από άγημα της Εθνικής Φρουράς.

Οι Πρόεδροι Κύπρου και Γαλλίας θα έχουν μια κατ`ιδίαν επίσημη συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

>>>> Διαβάστε όλες τις εξελίξεις εδώ 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι θέματα ενέργειας και η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Θα συζητηθούν όμως και άλλα διμερή θέματα καθώς και το Κυπριακό. Επίσης, η Κύπρος θα θέσει και το θέμα της έδρας της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας, καθώς είναι μια από τις χώρες που διεκδικούν την έδρα της εν λόγω αρχής. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Οκτώβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η επίσημη συνάντηση των Προέδρων Νίκου Αναστασιάδη και Εμμανουέλ Μακρόν εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών επαφών που πραγματοποιούνται, τόσο στο επίπεδο των δύο Προέδρων όσο και σε υπουργικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Οι δύο πλευρές επεξεργάζονται στενότερη συνεργασία και ενδεχομένως σύναψη συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας.

Από κυπριακής πλευράς στη συνάντηση θα είναι παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Από πλευράς Γαλλίας ο κ. Μακρόν συνοδεύεται από αντιπροσωπεία της προεδρίας της Γαλλίας.

Η επίσκεψη Μακρόν καλύπτεται και από γαλλικά ΜΜΕ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, πρώτος αναχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκειμένου να υποδεχθεί τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στην Σύνοδο των Νοτίων Χωρών της ΕΕ στο Φιλοξενία.

Για τη συνάντηση εκδόθηκε και ανακοίνωση από την Προεδρία. Σύμφωνα με την Προεδρία, η κατ` ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων έγινε στο περιθώριο της 5ης Συνόδου Κορυφής των επτά νοτίων χωρών της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Κατά τη συνάντηση των δύο Προέδρων συζητήθηκαν θέματα "που αφορούν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητήματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας, η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό"