Διεύρυνση συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας σε ενέργεια, ασφάλεια και άμυνα

Διεύρυνση συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας σε ενέργεια, ασφάλεια και άμυνα

Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία λέει ο ΥΠΑΜ

Η συνεργασία με τη Γαλλία είναι στρατηγικής σημασίας και εργαζόμαστε συνεχώς για διεύρυνσή της, στα πλαίσια της ενέργειας, της ασφάλειας και της άμυνας, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, υπογραμμίζοντας πως "είμαστε στο καλύτερο επίπεδο συνεργασίας με τη Γαλλία".

Σε δηλώσεις του μετά τις σημερινές συνομιλίες αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αγγελίδης ερωτηθείς εξάλλου για τη συνεργασία και τον συντονισμό Κύπρου και Ελλάδας στα θέματα άμυνας και ασφάλειας είπε πως "εμείς συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους, ουσιαστικά και με αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Χαμηλοί τόνοι και αρκετή δουλειά", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν τα όσα συζητήθηκαν με τη Γαλλία χθες μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως "επίσης με τη Γαλλία είναι μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία, όπου συνεχώς εργαζόμαστε για διεύρυνσή της, και στα πλαίσια βέβαια και της ενέργειας, αλλά και της ασφάλειας και της άμυνας".

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ερωτηθείς πότε τοποθετείται επίσημα αυτή η διεύρυνση μετά και τις χθεσινές αναφορές του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Αγγελίδης είπε πως "αυτό που έχει ανακοινώσει ο κ. Μακρόν είναι αυτό για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά εμείς και ως Υπουργεία Αμυνας Κύπρου και Γαλλίας, αλλά και στα διάφορα επιτελεία, έτσι ώστε να υπάρχει αξιολόγηση των διαφόρων ζητημάτων τα οποία απασχολούν τις δυο χώρες, και όντως υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και έχουμε απτά αποτελέσματα".

Ορισμένα όμως σίγουρα είναι αποτελέσματα που δεν δημοσιοποιούνται, σημείωσε, διαβεβαιώνοντας πως "είμαστε στο καλύτερο επίπεδο συνεργασίας με τη Γαλλία".

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για νέες συμφωνίες με τη Γαλλία, είπε πως "όταν υπάρχουν ανακοινώσεις θα το μάθετε πρώτοι".

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε το πρωί στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εθνικής `Αμυνας της Ελλάδας Ευάγγελο Αποστολάκη, ο κ. Αγγελίδης είπε πως "είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας στα πλαίσια πάντα και της ευρωπαϊκής πορείας αλλά και των διμερών σχέσεων".

Ανέφερε πως είχαν την ευκαιρία στη συνέχεια να έχουν από κοινού συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ελληνα Πρωθυπουργό, κατά την οποία συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν και την άμυνα και την ασφάλεια.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ερωτηθείς αν ο συντονισμός Λευκωσίας - Αθηνών ενισχύει τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των διπλωματικών μέσων, με δεδομένες τις ενέργειες της Τουρκίας στον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε πως "εμείς συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους, ουσιαστικά και με αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα".

Ερωτηθείς αν τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν διαφοροποιήσει την προσέγγιση και τη στρατηγική σε επίπεδο άμυνας σε σχέση με τη διαχείριση της ασφάλειας σε αυτό τον χώρο, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε πως "είναι γεγονός ότι μας προβληματίζει αυτή η κατάσταση αλλά επαναλαμβάνω ότι την αξιολογούμε συνεχώς", σημειώνονας πως "συνεχίζουμε απρόσκοπτα το ενεργειακό μας πρόγραμμα, πάντοτε σε συνεργασία και με την Ελλάδα".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ