Συνέντευξη: Άδωνις Γεωργιάδης: Αν ακολουθηθεί το μοντέλο των Πρεσπών, πάει και η Κύπρος

 Συνέντευξη: Άδωνις Γεωργιάδης: Αν ακολουθηθεί το μοντέλο των Πρεσπών, πάει και η Κύπρος

Συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στη Newsbomb.com.cy- "Φαντάζομαι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλει τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού "

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Αντρέα Πολυκάρπου 

Ποια είναι η επόμενη μέρα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πως αντιδρούν τα πολιτικά κόμματα αλλά κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Πως προχωρά το θέμα του Κυπριακού και ποια η στάση που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα; Ποια η επόμενη μέρα της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή; Γυρίζει η Ελλάδα σελίδα ή παραμένει το οικονομικό χάσμα; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θέσαμε στον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνη Γεωργιάδη σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης…

>>>> Μακεδονικό ζήτημα: Από τη Δημοκρατία του Βαρδάρη στο ξεπούλημα της Μακεδονίας

Πείτε μας με δυο λόγια γιατί δεν στηρίξατε την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κύριος Ζάεφ δήλωσε, «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμά μας πια ότι είμαστε Μακεδόνες και ότι μιλάμε τη  Μακεδονική γλώσσα». Με συγχωρείτε, αλλά εγώ ως καταγόμενος από το Αμύνταιο Φλωρίνης, αμφισβητώ ότι είναι Μακεδόνες και ότι μιλάνε τη Μακεδονική γλώσσα. Δυστυχώς, η Συμφωνία των Πρεσπών με υποχρεώνει να τους λέω  Μακεδόνες και ότι μιλάνε Μακεδονικά. Δεν θα το δεχθώ ποτέ.

Ποια είναι η επόμενη μέρα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Δυστυχώς, αυτή η ψηφοφορία δημιούργησε σοβαρά νομικά τετελεσμένα, τα οποία δεσμεύουν την Ελλάδα. Όποιος υπόσχεται άμεση και μονομερή κατάργηση της συμφωνίας, λέει στον ελληνικό λαό ψέματα.

Όμως, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει όπλα στα χέρια της, όπως άλλωστε είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή. Έχουμε το βέτο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όταν θα έχουμε επιτέλους μία κυβέρνηση που συμμερίζεται τις ευαισθησίες των Ελλήνων, κάθε παραβίαση της συμφωνίας που κάνουν οι Σκοπιανοί, θα είναι λόγος καταγγελίας.

Ήδη οι Σκοπιανοί έχουν παραβιάσει τη συμφωνία, εφόσον εξακολουθούν να αναφέρονται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ βάσει της συμφωνίας θα έπρεπε αυτό να το έχουν ήδη αλλάξει. Με διαφορά ότι με τους κυρίους Τσίπρα και Τζανακόπουλο έχουν βρει στην Ελλάδα τους καλύτερους συνηγόρους υπερασπίσεως των όποιων παρατυπιών τους.

Εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα βρούμε λύση για να αισθανθεί ξανά υπερηφάνεια ο ελληνικός λαός.

Έγινε ένα μπέρδεμα. Τουλάχιστον έτσι παρουσιάστηκε δημοσιογραφικά. Ότι δηλαδή ενώ η ΝΔ θα κατέθετε πρόταση μομφής, τελικά δεν το έπραξε. Πώς το σχολιάζετε; Μπορείτε να μας πείτε τι πραγματικά έγινε;

Η Νέα Δημοκρατία πράγματι διέρρευσε ότι επρόκειτο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, κυρίως για να δούμε αν κάποιοι από τους βουλευτές που είχαν προηγουμένως δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας των Πρεσπών, ήταν διατεθειμένοι να αλλάξουν τη ψήφο τους και έτσι να καταψηφιστεί η κυβέρνηση και να σταματήσει η συμφωνία, έστω και την ύστατη στιγμή.

Από την ώρα που διέρρευσε η πληροφορία, όλοι οι βουλευτές οι οποίοι υποτίθεται ότι ήταν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και μερικοί από αυτούς την καταψήφισαν, όπως οι κύριοι Ζουράρις και Κόκκαλης, έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν θα υποστήριζαν την πρόταση δυσπιστίας. Δηλαδή, ότι θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως και έδωσαν, αλλά ταυτόχρονα υποκριτικά δεν θα ψήφιζαν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εφόσον αυτές οι δηλώσεις έγιναν δημοσίως, δεν υπήρχε πλέον λόγος να επιμείνουμε, δηλαδή θα ήταν δεδομένο ότι ο κύριος Τσίπρας θα προχωρούσε στη συμφωνία των Πρεσπών και δεν θα έπρεπε να του χαρίσουμε μία πρόταση που αύριο μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να λάβει αυτοδυναμία;

Αγωνίζομαι και όλοι αγωνιζόμαστε για να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ισχυρότερη δυνατή λαϊκή εντολή. Για να έχει τα χέρια του λυμένα και να μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που χρειάζεται η χώρα. Ασχέτως αυτοδυναμίας ή όχι όμως, οι ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις για να πάει η Ελλάδα γρήγορα μπροστά, θα είναι απαραίτητες.

Ποια θα είναι η επόμενη πολιτική μέρα της Ελλάδας; Γυρίζει σελίδα;

Μετά τη συντριβή του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές και την οριστική ήττα του λαϊκισμού, η Ελλάδα πράγματι θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα. Γιατί με έναν εργατικό Πρωθυπουργό, όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που καταλαβαίνει από οικονομία και που σέβεται τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων, οι Έλληνες θα δουν γρήγορα να ανατάσσεται η οικονομία μας και να επιστρέφει η εθνική υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια.

Ζούμε σε μια μεταμνημονιακή Ελλάδα ή το οικονομικό χάσμα βαθαίνει

Όσο η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι θέλουν να πείσουν ότι ζούμε στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, τόσο οι αγορές τους διαψεύδουν. Δανειστήκαμε ένα ελάχιστο ποσό από τις αγορές με δεκαπλάσιο επιτόκιο από την Πορτογαλία.

Για να καταλάβετε τη διαφορά, το 2014,  η Ελλάδα δανείστηκε με 4,75 και η Πορτογαλία με 4,65. Δηλαδή περίπου με το ίδιο επιτόκιο. Πέντε χρόνια μετά η απόσταση μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας μεγάλωσε 10 φορές.

Αυτή είναι η ζημιά που έκανε στην Ελλάδα ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Όσο δεν φεύγει ο κύριος Τσίπρας τα επιτόκια δεν πρόκειται να πέσουν και αν δεν πέσουν τα επιτόκια, θα έχουμε πάντοτε ανάγκη την τρόικα.

Εμείς θέλουμε να διώξουμε την τρόικα οριστικά. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μπορούμε να δανειζόμαστε με χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές, άρα πρέπει να μας εμπιστευτούν οι αγορές. Οι αγορές δεν θα εμπιστευτούν ποτέ τον κύριο Τσίπρα. Όσο ο Τσίπρας μένει Πρωθυπουργός, η τρόικα θα είναι παρούσα.

Πως βλέπετε τις τελευταίες δηλώσεις του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με τη συνθήκη των Πρεσπών... ;

Εάν πρόκειται περί πραγματικής δήλωσης, οφείλω να ομολογήσω ότι με εξέπληξε. Φαντάζομαι ότι προήλθε από μία παρόρμηση της στιγμής και ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλει τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ούτε να κάνει μια απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση είμαι απολύτως βέβαιος ότι η εμπειρία και ο πατριωτισμός του κυρίου Αναστασιάδη ποτέ δεν θα του επέτρεπαν να χρησιμοποιήσει το μοντέλο των Πρεσπών (δηλαδή την πλήρη υποχώρηση) στο Κυπριακό. Γιατί αν ακολουθηθεί το μοντέλο των Πρεσπών, πάει και η Κύπρος.

Ποια είναι η θέση της ΝΔ στο θέμα παραμονής Τουρκικών Εγγυήσεων ακόμη και μετά από μια λύση; Όπως αξιώνει η Άγκυρα.

Είναι τελείως αδιανόητη η οποιαδήποτε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων ή τουρκικών εν γένει εγγυήσεων σε μία ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία. Η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, η ενωμένη ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, η χωρίς στρατό κατοχής ανεξάρτητη Δημοκρατία, η χωρίς τυραννία της Τουρκίας ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, με ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της, ελληνικής και τουρκικής καταγωγής υπηκόους, είναι αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε στην Κύπρο.

Πως μπορεί η διμερής συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας να εμβαθύνει;

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι τα δύο κράτη του ελληνισμού και ασφαλώς στις καρδιές και στη ψυχή μας δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Όποιος αγαπάει την Ελλάδα, αγαπάει και την Κύπρο, όποιος αγαπάει την Κύπρο, αγαπάει και την Ελλάδα. Ότι και να μας ζητηθεί να κάνουμε για να υποστηρίξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να το κάνουμε.