ΥΠΕΞ: Να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες

ΥΠΕΞ: Να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες

Άρχισε επαφές η Τζέιν Χολ Λουτ

Την ξεκάθαρη θέση ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να επαναρχίσουν αμέσως, αφού προηγηθεί η συμφωνία επί των όρων αναφοράς, θα εκθέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, στη σημερινή συνάντησή τους.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νϊκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι αυτή την θέση είχε εκφράσει και ο ίδιος προς τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι. Πρόσθεσε ότι η όποια διαφορετική προσέγγιση σημαίνει έλλειψη πολιτικής βούλησης, κάτι που η Λευκωσία δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο κύριος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυρία Λουτ θα έχει κάτι πιο συγκεκριμένο να αναφέρει στον πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με το περιεχόμενο των όρων αναφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος να συναντηθεί με την κυρία Λουτ και αύριο, προσθέτοντας ότι ευχή, προσδοκία και μοναδικός στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς. Ερωτηθείς αν η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα θα μεταφέρει κάποιο κείμενο, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα μεταφέρει συγκεκριμένες απόψεις και προσεγγίσεις των άλλων ενδιαφερόμενων μερών. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για να υπάρξουν εξελίξεις, να γίνει δεύτερη συνάντηση αύριο και να σημειωθούν θετικά αποτελέσματα.

Η συνάντηση της κυρίας Λουτ με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είναι προγραμματισμένη για τις έξι και τριάντα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτή την ώρα, η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών συναντάται στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακκιντζί.

ΠΗΓΗ: ΡΙΚ