Έρευνα: Το εδαφικό πρόβλημα από το 1974 μέχρι σήμερα - Όλοι οι προτεινόμενοι χάρτες

Έρευνα: Το εδαφικό πρόβλημα από το 1974 μέχρι σήμερα - Όλοι οι προτεινόμενοι χάρτες

Έρευνα: Το εδαφικό ζήτημα από το 1974 μέχρι σήμερα- Όλοι οι χάρτες που μας προτάθηκαν αναλυτικά- Τα εδαφικά ποσοστά για τις 2 κοινότητες- Ποιες περιοχές δίνονταν στους Ε/κ

Του Αντρέα Πολυκάρπου

Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο πιθανώς να μπει το κυπριακό μετά και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντηση του με τον ομόλογο του Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους συμφώνησαν όπως  θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα προπαρασκευαστικές συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών την ώρα που ο Ερντογάν αναφερόταν σε μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του νησιού μετά και τις συναντήσεις που είχε ο ΠτΔ και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Τζ. Χολ Λουτ αποφασίστηκε όπως έχουν συναντήσεις μεταξύ τους μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, το σώμα ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις συναντήσεις του με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και τις επαφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Από το Εθνικό Συμβούλιο δεν φαίνεται να υπήρξαν όποια αισιόδοξα μηνύματα αφού αγκάθι παραμένει το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στα οποία η Τουρκία εμφανίζεται αδιάλλακτη.

Την ίδια στιγμή, ο Κ.Ε. Πρόδρομος Προδρόμου με δηλώσεις του ανέφερε ότι από πλευράς ΠτΔ στόχος είναι να αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έχουνε μείνει με τις 6 παραμέτρους του πλαισίου, να αποτελούν μέρος των όρων αναφοράς.

Το μεγάλο αγκάθι του εδαφικού

Το εδαφικό υπήρξε διαχρονικά ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα του κυπριακού και είναι συνυφασμένο σε μεγάλο βαθμό με το περιουσιακό.

Από το 1974 παρουσιάστηκαν σε συνομιλίες αρκετοί εδαφικοί χάρτες που έδινα στους Τ/κ το ένα τρίτο της εδαφικής επικράτειας της Κύπρου και τους οποίους σας παρουσιάζουμε.

Χάρτες που απορρίφθηκαν και που από το 1975 και έπειτα προνοούσαν τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους με δύο συνιστώσα κρατίδια.

1974/ Πρόταση Γκιουνές

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γκιουνές  και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τον Αύγουστο του 1974 στη Γενεύη πρότειναν 2 χάρτες.

Τόσο ο χάρτης Ντενκτάς όσο και ο χάρτης Γκιουνές έδιναν υπό Τ/κ διοίκηση το 34% περίπου του εδάφους της Κυπριακής δημοκρατίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο τότε κατοχικός ηγέτης αξίωσε θέμα ομοσπονδιακής λύσης με τη δημιουργία δύο κρατιδίων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Από την άλλη, η πρόταση Γκιουνές περιλάμβανε τη δημιουργία 6 καντονιών υπό Τ/κ διοίκηση. Και τα δύο σχέδια απορρίφθηκαν από την Ε/κ πλευρά ασυζητητί.

κατεχο

1977/ Συνομιλίες της Βιέννης

Η ομοσπονδία στο χάρτη το 1975

Η ομοσπονδία ως βάση λύσης του Κυπριακού έγινε αποδεκτή από την πλευρά μας το 1975 και επισήμως από το 1977 στις συμφωνίες Μακαρίου -Ντενκτάς του 1977.

Το 1977 η Ε/κ πλευρά υιοθέτησε επίσημα το σχέδιο της ομόσπονδης λύσης του κυπριακού με τον Τάσσο Παπαδόπουλο να υποβάλλει εκ μέρους του Μακαρίου την πρόταση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

συνομ 567

Η Ε/κ πλευρά στις συνομιλίες της Βιέννης είχε προτείνει τότε εδαφικό χάρτη σύμφωνα με τον οποίο θα διατηρούσε το 80,3% και η Τ/κ πλευρά το 19,7%.

Το 1978 η Τ/κ πλευρά πρότεινε σχέδιο λύσης το οποίο προνοούσε να διατηρήσει το 35,2% κάτι που απορρίφθηκε άμεσα από τη δική μας πλευρά.

μεγ κυ

1981

Τα  ΗΕ  παρουσίασαν το 1981 δύο εδαφικούς χάρτες.

Ο πρώτος χάρτης έδινε το 27,4% του εδάφους στους Τ/κ και το 72,6% στους Ε/κ ενώ ι δεύτερος χάρτης έδινε το 27,2% στους Τ/κ και το 72,8% στους Ε/κ.

Με δική τους πρωτοβουλία τον ίδιο χρόνο οι Τ/κ εξέφρασαν την αδιαλλαξία τους προτείνοντας ένα δικό τους χάρτη σύμφωνα με τον οποίο θα διατηρούσαν το 33,4% του κυπριακού εδάφους.

1992/ Ιδέες Μπούτρος Γκάλι

Το εδαφικό σχέδιο λύσης του τότε Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι έδινε στους Ε/κ το 72,1% του εδάφους και στους Τ/κ το 27,9%

Ποιες περιοχές επιστρέφονταν υπό Ε/κ διοίκηση με το χάρτη των ιδεών Γκάλι:

Άγιος Γεώργιος, Άγιος Nικόλαος, Ποταμός του Kάμπου, Γαληνή,  Bαρίσια, Λουτρός, Ξερόβουνο, Σελέμονι, Λιμνίτης, Γερόλακκος, Φιλιά, Mάσαρι, Kυρά,  Aυλώνα, Kατωκοπιά, Aργάκι, Xρυσηλιού, Mόρφου, Zώδια, Nικήτας, Πραστειό, Πέτρα, Aμαθκιές, Kόκκινα.

Aμμόχωστος, Mακράσυκα, Kοντέα, Λύση, Bατυλή, Aχερίτου, Kαλοψίδα, Άχνα, Aφάνεια, Tύμπου Πυρόι

Επίσης η Aγία Tριάδα, η Mελάναρκα, το Pιζοκάρπασο και η Γιαλούσα θα μπορούσαν να κατοικούνται από Ε/κ υπό Τ/κ διοίκηση.

αναν 55

2004/ Σχέδιο Ανάν

Το 2004 ο κυπριακός λαός απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το λεγόμενο σχέδιο Ανάν μέσα στο οποίο υπήρχαν 2 εδαφικοί χάρτες.

Βάσει του πρώτου χάρτη του πρώτου σχεδίου λύσης του εδαφικού οι Ε/κ λάμβαναν εδαφικό ποσοστό της τάξης του 71,5% και οι Τ/κ ποσοστό 28,5%.

Ο δεύτερος χάρτης στο δεύτερο σχέδιο λύσης του εδαφικού έδινε στους Ε/κ 71,4% του εδάφους και οι Τ/κ διατηρούσαν το 28,6%.

Για τα χωριά των Μαρωνιτών (Ασώματος, Αγία Μαρίνα, Κορμακίτης)  και οι δύο εδαφικοί χάρτες των δύο σχεδίων λύσης του εδαφικού προνοούσαν όπως υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς  του θύλακα εντός της εδαφικής ζώνης των Ε/κ.

Παράλληλα, παρέμενε και ο Τ/κ θύλακας των Τ/κ στις Κόκκινες.

Υπό Τ/κ διοίκηση

Με το δεύτερο χάρτη υπό Τ/κ διοίκηση θα ήταν 8 χωριά της περιοχής του Πύργου Τυληρίας:

Γκιονέ Μπακάν, Λιμνίτης, Σελέμανι, Ξερόβουνος,  Άης Γιώρκης,  Μαυρίκου, Αμαθούς,  Μαυρελίκου

Τα χωριά που επέστρεφαν στην Ε/κ πλευρά αναλυτικά

Οι Ε/κ που επέστρεφαν στις εστίες του με το σχέδιο Ανάν έφταναν τις 85 χιλιάδες:

 Με βάση τον πρώτο χάρτη που δόθηκε από τον Ανάν επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σημαντικός αριθμός Ε/κ στα κάτωθι χωριά:

Μόρφου, Άγιος Βασίλειος Λάρνακας Λαπήθου,   Σκυλλούρα, Αγριδάκι,  Καπούτι.  Γερόλακκος, Κοντεμένος, Αγία Μαρίνα, Ζώδια, Κατωκοπιά, Αυλώνα, Κυρά, Αργάκι, Φιλιά, Πέτρα, Γαληνή, Σόλοι,  Ξερός, Αμμόχωστος, Στύλλοι,  Πυργά,  Κούκλια, Καλοψίδα, Αχερίτου,  Άχνα, Λιμνιά,  Πραστειό,  Μακράσυκα, Άσσια, Λύση, Βατυλή, Πύλα, Τύμπου.

Με βάση το δεύτερο χάρτη επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση οι Ε/κ κάτοικοι των χωριών:

Αμμόχωστος,  Άσσια,  Βατυλή, Αχερίτου, Άχνα,  Λύση, Καλοψίδα, Μακράσυκα, Πύλα, Τύμπου, Μόρφου,  Ζώδια, Λάρνακας Λαπήθου, Κοντεμένος,  Κυρά, Φιλιά, Αργάκι, Καπούτι, Κατωκοπιά, Ζώδια,  Αυλώνα, Γερόλακκος, Αγία Μαρίνα, Πέτρα, Γαληνή,  Γιαλούσα, Μελάναργα,  Αγία Τριάδα, Ριζοκάρπασο.

μοντ πελ

Κρανς Μοντανά

Στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας δόθηκε η τελευταία «παράσταση» για τη λύση του κυπριακού με την πενταμερή Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό στις 28 Ιουνίου 2016. Παρευρέθηκαν εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, ο Νίκος Αναστασιάδης, εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων ο Μουσταφά Ακιντζί, και από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον.

Στις συνομιλίες ήταν επίσης και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό, Άλαν Ντάνκαν.

Στη διάσκεψη παρευρέθηκε δύο φορές ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Παρά τα όσα ηχηρά ακούστηκαν για πρόοδο που θα επιτυγχανόταν στο κυπριακό, η διάσκεψη ναυάγησε μετά από ένα δραματικό δείπνο.

Ο ΠτΔ με το πέρας των συνομιλιών ανέφερε ότι ζήτησε όπως τερματιστούν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης οι συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος επέμβασης, να εξευρεθεί αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης υλοποίησης της λύσης, με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει υποβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά και να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων με βάση την ελληνοκυπριακή πρόταση.

Αναφορικά με το εδαφικό οι πληροφορίες μιλούσαν για 28,2% για την Τ/κ πλευρά (ποσοστό που όρισε ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης) και για ποσοστό 29,2% που ζήτησε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Παράλληλα, να δοθεί η Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση, επιστροφή 60% των εκτοπισθέντων και 50% ακτογραμμή στην Ε/κ πλευρά.