Ιωνάς: Επιβάλλεται συνεργασία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

Ιωνάς: Επιβάλλεται συνεργασία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

Η Κυβέρνηση αντικρίζει πάντοτε θετικά τις παρεμβάσεις της GRECO, αναφέρει ο κ. Νικολάου

Τα ζητήματα που έχουν τεθεί κατά την επίσκεψη της GRECO είναι σοβαρά και  φαίνεται να αναγνωρίζονται από όλους, γι’ αυτό επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτειακών εξουσιών, ώστε νομοσχέδια και άλλα μέτρα να προωθηθούν και εφαρμοστούν στην πράξη για να επιτύχουμε τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην δικαιοσύνη, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος σημειώνει ότι ο χρόνος υλοποίησης των αλλαγών είναι εξαιρετικά σημαντικός για να το επιτύχουμε αυτό.

Διαβάστε επίσης: Είδε Ανώτατο και Ένωση Δικαστών Κύπρου η GRECO (Φωτος)

Σε γραπτή δήλωσή του, με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Ομάδας Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (GRECO), ο κ. Νικολάου αναφέρει πως η Κυβέρνηση χαιρετίζει τη συνεργασία της και τον εποικοδομητικό ρόλο που διαχρονικά επιδεικνύεται από μέρους της στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς, σημειώνοντας πως αντικρίζει πάντοτε θετικά τις παρεμβάσεις της GRECO, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, γι’ αυτό λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

«Απόδειξη τούτου», σημειώνει, «είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις συστάσεις που της έχουν γίνει κατά τον Γ’ γύρο αξιολόγησης και έχει λάβει εύσημα το 2018 για τις ενέργειες της».

11021

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση με τον Εκτελεστικό Γραμματέα, Gianluca Esposito, και το μέλος της Γραμματείας της GRECO, Roman Chlapak, στο πλαίσιο του 4ου γύρου αξιολόγησης της Κύπρου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι έχουν αναφερθεί στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση, όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στα νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνδρομή της εκτελεστικής εξουσίας προς τη δικαστική για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού μας συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Είδε Ανώτατο και τώρα συναντά Ένωση Δικαστών Κύπρου η GRECO

«Οι αντιπρόσωποι, εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για τις ενέργειες, επεσήμαναν ότι αυτές βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικότερα, αναφορικά με τις συστάσεις της GRECO για τη δικαιοσύνη, αναφερθήκαμε στις αλλαγές που προωθούνται στο δικαστικό μας σύστημα, στα νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί και υποβληθεί στους άλλους φορείς, με τα οποία διευρύνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ώστε να μην απαρτίζεται μόνο από δικαστικούς, στα μέτρα διαφάνειας κατά τις προσλήψεις δικαστών, στα κριτήρια αξιολόγησης, διορισμού και προαγωγής των Δικαστών και στη δια νόμου ίδρυση του Ινστιτούτου Δικαίου, που ήδη λειτουργεί ως Σχολή Δικαστών. Συμφωνήσαμε ότι τα νομοσχέδια θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα για ψήφιση σε νόμους για να προχωρήσει η αρχίσει η εφαρμογή τους, όπως επεσήμαναν και οι αντιπρόσωποι της GRECO», αναφέρει.

Περαιτέρω, προσθέτει πως η κυβέρνηση ενημέρωσε και για τα επιπρόσθετα μέτρα που έχουν προωθηθεί, στα πλαίσια της Εθνικής μας Στρατηγικής, πέραν των συστάσεων της GRECO, όπως είναι η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, η ρύθμιση του lobbying, η προστασία των πληροφοριοδοτών, κ.ά. επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς.

 
Πηγή: ΚΥΠΕ