Προεδρικό Vs ΑΚΕΛ: Στα ύψη οι τόνοι με φόντο τις προτάσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά

Προεδρικό Vs ΑΚΕΛ: Στα ύψη οι τόνοι με φόντο τις προτάσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά

Αντί στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, το ΑΚΕΛ επικεντρώνεται στην κριτική, λέει ο Κυβ. Εκπρόσωπος

Το ΑΚΕΛ αντί να επικεντρώνεται στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων προτιμά να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Διαβάστε επίσης: Προδρόμου: Οι προτάσεις θα ισχύαν αν γινόταν γινόταν λύση

Απαντώντας σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Προδρόμου είπε πως ότι «το ΑΚΕΛ και ο Εκπρόσωπός του γνωρίζουν και μπορούν να διακρίνουν τι σημαίνει το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά κατέθεσε θέσεις υπό την αίρεση μιας τελικής συνολικής συμφωνίας, η οποία δυστυχώς δεν επετεύχθη εξαιτίας της επιμονής της Τουρκίας να διατηρήσει και την Κύπρο υπό κηδεμόνευση εγγυήσεων-επεμβάσεων και κατοχικό στρατό μετά τη λύση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας
 
Στο σημείο αυτό ο κ. Προδρόμου επανέλαβε την αναφορά του σε δηλώσεις στις οποίες προέβη νωρίτερα σήμερα ότι «όχι δεν απέσυρε ποτέ τις προτάσεις ο Πρόεδρος και θα πρέπει να ακριβολογούμε. Οι προτάσεις κατατέθηκαν υπό την αίρεση μιας τελικής συμφωνίας και πάντα είναι έτσι. Αν υπάρχει μια τελική συμφωνία ισχύουν οι προτάσεις, αν όχι δεν ισχύουν». 
 
Δηλαδή, εξήγησε ο κ. Προδρόμου, «ο Πρόεδρος δεν απέσυρε τις θέσεις που κατέθεσε διότι αυτές δεν ισχύουν από τη στιγμή που δεν προέκυψε συμφωνία».
 
«Αυτό σε αντίθεση με τη δήλωση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ότι αποσύρεται ο χάρτης για την πρόταση εδαφικής αναπροσαρμογής, ο οποίος ήταν συνομολογημένη προϋπόθεση για να φτάσουμε σε διάσκεψη των Η.Ε», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι «λόγος γίνεται για εκείνες τις θέσεις τις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τότε είχε χαιρετίσει ως θετικό βήμα, εκφράζοντας την ευχή να πράξει κάτι ανάλογο και η άλλη πλευρά».

«Δυστυχώς», συνέχισε ο Εκπρόσωπος, «το ΑΚΕΛ ενώ από τη μια διατείνεται ότι δεν νοείται λύση χωρίς την κατάργηση των εγγυήσεων-επεμβάσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, από την άλλη αποφεύγει να σχολιάσει καν το γεγονός ότι στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά ουδέποτε τοποθετήθηκαν σχετικά με την έκκληση του Γενικού Γραμματέα για να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο σύστημα ασφάλειας στη θέση των εγγυήσεων, που θα καθιστούσε την Κύπρο κανονικό κράτος».
 
Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου είπε πως «σήμερα, που εθνικός στόχος είναι να επιτύχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με αντικείμενο, μεταξύ άλλων την κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού, δηλαδή στη βάση και των έξι παραμέτρων που πρότεινε ο Γ.Γ., το ΑΚΕΛ δείχνει να προτιμά αντί να επικεντρωθεί σε αυτό το στόχο, να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Tι είχε δηλώσει νωρίτερα ο Εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι οι προτάσεις που ο Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε στο Κρανς Μοντάνα ουδέποτε αποσύρθηκαν από το τραπέζι. Φαίνεται ότι ο κ. Προδρόμου ούτε άκουσε, ούτε παρακολούθησε τίποτα κατά την προεκλογική περίοδο πριν τις Προεδρικές Εκλογές. Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης αλίευε ψήφους από τον ενδιάμεσο χώρο και την ακροδεξιά, επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους ότι είχε αποσύρει τις προτάσεις του. Τώρα λέει ότι ποτέ δεν αποσύρθηκαν και αναμένει μάλιστα και τις θέσεις της άλλης πλευράς πάνω σε αυτές.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και πολιτικές που στηρίζονται σ’ αυτά αργά ή γρήγορα καταρρέουν. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τοποθετείται κατά πως του συμφέρει και αλα κάρτ στο Κυπριακό. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η διχοτόμηση μάς κτυπά την πόρτα.

 
Πηγή: ΚΥΠΕ