Οζερσάι: Η επιμονή σε ομοσπονδία είναι εξυπηρέτηση του στάτους κβο μέσω διαπραγματεύσεων

Οζερσάι: Η επιμονή σε ομοσπονδία είναι εξυπηρέτηση του στάτους κβο μέσω διαπραγματεύσεων

Τι ανέφερε για το Κυπριακό ο «υπουργός εξωτερικών»

Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Ε/κ ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη που αντί να το κρύψει με τις δηλώσεις του για την πολιτική ισότητα έχει ανοικτά δείξει ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει αφομοιώσει την πιο βασική παράμετρο ενός ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να είμαστε πραγματιστές, «δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ομοσπονδιακή συνεργασία».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο «υπουργός εξωτερικών» δήλωσε ότι δεν μιλά εξ ονόματος της «κυβέρνησης» αλλά ως ακαδημαϊκός με 20ετή πείρα και ως άτομο που συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης: Ακιντζί: Είμαστε συνεπείς στις παραμέτρους του ΟΗΕ για τη λύση

Δεν υπάρχουν απαραίτητες προϋποθέσεις

Αυτοί που παρά το ότι γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό, επιμένουν σε αυτόν, βοηθούν έτσι το υφιστάμενο καθεστώς που διατηρείται με τις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι τα όσα λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι μόνο δική του άποψη αλλά ο ίδιος ο κ. Οζερσάι έχοντας καθίσει μέχρι σήμερα με πέντε ηγέτες της ε/κ πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν έχει δει διαφορετική προσέγγιση. Γι’ αυτό, συνέχισε, δεν είναι ρεαλιστική η προσέγγιση κάποιου που λέει ότι πρέπει η τ/κ πλευρά να περιμένει για την ομοσπονδία να έρθει κάποιος άλλος στη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη ή να αλλάξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Ο κ. Αναστασιάδης το λέει ανοικτά: δεν αποδεχόμαστε μια πολιτική ισότητα όπως την καταλαβαίνετε ή την θέλετε εσείς (οι Τ/κ). Και να δημιουργηθεί μια ομοσπονδία σε κάποια θέματα που εσείς δεν θέλετε, ακόμα και αν ο τ/κ ΄λαός΄ δεν θέλει, εμείς θα μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις, θα γίνεται αυτό που θέλει ο ε/κ λαός. Πόσο πιο ανοικτά να το πει; Αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε και αντικατοπτρίζεται στα έγγραφα των ΗΕ ως πολιτική ισότητα ο Ε/κ ηγέτης δεν το αναγνωρίζει. Εδώ πρόκειται για διαφορά μέρα με τη νύχτα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις τι ακόμα θέλετε να ακούσετε για να δείτε και να γίνει αποδεκτό ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός; Προσωπικά θεωρώ ότι επιτέλους πρέπει να αντικρίσουμε αυτή την πραγματικότητα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ο Κουντρέτ Οζερσάι πρόσθεσε ότι το να επιμένει κάποιος στην τ/κ πλευρά να συμβεί αυτό που δεν μπορεί να συμβεί είναι εξυπηρέτηση του υφιστάμενου στάτους κβο και υπάρχει μια ασυνέπεια σε όσους υποστηρίζουν ότι σε μια ομοσπονδία πρέπει να υπάρχει διαμοιρασμός αλλά αναγνωρίζουν ότι οι Ε/κ δεν θέλουν να διαμοιραστούν με τους Τ/κ και επιμένουν στην ομοσπονδιακή δομή. Αυτή η προσέγγιση είναι μια καθιερωμένη πολιτική αντίληψη την οποία αντί να την αμφισβητούν, δείχνουν ότι προτιμούν να συνεχισθεί το υφιστάμενο καθεστώς, κατέληξε ο κ. Οζερσάι.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν από την ενημέρωση του «υπουργικού συμβουλίου» από τον Τ/κ ηγέτη για το Κυπριακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ