ΓΓ ΑΚΕΛ προς Κυβέρνηση: Πάρτε τηλέφωνο τον ΓΓ του ΟΗΕ για το πλαίσιο του

ΓΓ ΑΚΕΛ προς Κυβέρνηση: Πάρτε τηλέφωνο τον ΓΓ του ΟΗΕ για το πλαίσιο του

«Αχρείαστη και αντιπαραγωγική» η όλη συζήτηση λέει ο Α. Κυπριανού

Να τηλεφωνήσουν στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για το πλαίσιο της 30ης Ιουνίου, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος που κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή γραπτή απάντηση του Εκπροσώπου στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού απάντησε: «αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Προδρόμου αστειεύεται».

Από την πρώτη στιγμή, ανέφερε, το ΑΚΕΛ έλεγε ότι θα πρέπει να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. «Το να μας ρωτά τώρα αν στηρίζουμε την προσπάθεια συμπερίληψης του πλαισίου Γκουτέρες στους όρους αναφοράς, θα το έλεγα το λιγότερο ως ένα κακόγουστο αστείο».

Όσον αφορά την υπόλοιπη συζήτηση, όπως είπε, «θα προέτρεπα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να απευθυνθούν στον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο ΓΓ σε όλες τις επανειλημμένες εκθέσεις του αναφέρεται στο δικό του πλαίσιο, ημερομηνίας 30 Ιουνίου, Αντί λοιπόν ο κ. Προδρόμου, ο κ. Αναστασιάδης και οι όποιοι άλλοι, να ρωτούν το ΑΚΕΛ, ας ρωτήσουν τον κ. Γκουτέρες γιατί αναφέρονται στο πλαίσιο της 30ης Ιουνίου και όχι στο πλαίσιο τάχα της 4ης του Ιούλη».

Διαβάστε επίσης: Πρόδρομος: Αντί να δίδει βάση στο τι λέει η Τουρκία το ΑΚΕΛ ας τοποθετηθεί για τις Εγγυήσεις

Η όλη αυτή συζήτηση είναι αχρείαστη και αντιπαραγωγική προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία, συνέχισε, που είναι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία, στην συμφωνημένη βάση και όχι σε οποιαδήποτε άλλη βάση.

Σχολιάζοντας την αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι το ΑΚΕΛ με την κριτική εξυπηρετεί τους στόχους της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι την Τουρκία διευκολύνουν όσοι με αντιφάσεις και παλινδρομήσεις, με την προσπάθεια να θέσουν άλλες επιλογές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την απελευθερώνουν από την ανάγκη να τοποθετηθεί στην ουσία της λύσης διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδίας. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, διαχρονικά υποστηρίζει ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να μας απαλλάσσει από την κατοχή και την δυνατότητα του οποιουδήποτε τρίτου να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας, δεν θέλουμε εγγυήσεις, ούτε κάτι άλλο, σημείωσε.

Η βάση της κριτικής προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συνέχισε, είναι πως αυτή η χώρα είτε θα επανενωθεί στη βάση της ομοσπονδίας, είτε θα διχοτομηθεί. «Και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν οι πάντες, τόσο πιο νωρίς θα κάνουν τις επιλογές τους. Εμείς επιλέξαμε, λέμε ότι αυτή τη χώρα πρέπει να επανενωθεί και ο μόνος τρόπος είναι η ΔΔΟ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εδώ και μέρες υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης με ημερομηνίες που μπερδεύουν τον κόσμο, και ερωτηθείς εάν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο τί λέει το κόμμα του με το τί εννοεί η κυβέρνηση για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων που είναι ένα από τα έξι σημεία του πλαισίου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχουν δηλώσεις του ΥΠΕΞ και του Προέδρου του ΔΗΣΥ, αλλά ο πιο αυθεντικός μάρτυρας – όπως είπε – είναι ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ που σε όλες του τις εκθέσεις αναφέρεται σε πλαίσιο 30ης Ιουνίου. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο για να συζητούμε κάτι άλλο. Όλες οι άλλες συζητήσεις στοχεύουν στο να συγχύσουν τον κόσμο».

Στο πλαίσιο της 30ης Ιουνίου 2017, που συνοδεύεται από τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στην έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, στα δείπνα, σε συνεντεύξεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε ε/κ ΜΜΕ, είναι ξεκάθαρο – πρόσθεσε – πώς τοποθετούνται τα ΗΕ στα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν. «Τοποθετούνται με τρόπο που μας ικανοποιεί και διερωτώμαι ειλικρινά προς τί όλη αυτή η συζήτηση από την πλευρά της κυβέρνησης».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Για την πολιτική ισότητα που προβάλλουν οι Τ/κ ως εκ των ων ουκ άνευ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει αποδεχθεί από το 1992 την πολιτική και όχι αριθμητική, όπως ανέφερε, ισότητα, διερωτούμενος γιατί σήμερα αμφισβητείται αυτό. Σίγουρα θα πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι στο αποτέλεσμα εάν και εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, συνέχισε, λέγοντας ότι τα θέματα που χρειάζεται να αποφασισθούν χρειάζονται ελάχιστο χρονικό διάστημα, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση. Η διαδικασία δεν θα είναι χρονοβόρα ούτως ή άλλως, πρόσθεσε.

Απηύθυνε δε έκκληση προς τους δύο ηγέτες την Τρίτη να προσέλθουν στην συνάντηση έχοντας στο μυαλό τους κατά πόσο εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η επανένωση της πατρίδας μας και πως όλοι μαζί, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα συνδιαχειριστούμε το κοινό μας κράτος, με πολιτική ισότητα, ένα κράτος που θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ