Καδής: Η Κομισιόν να απαντήσει στην Κύπρο για κατοχύρωση του χαλλουμιού

Καδής: Η Κομισιόν να απαντήσει στην Κύπρο για κατοχύρωση του χαλλουμιού

Προσθέτοντας πως ο φάκελος είναι πλήρης

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση ή στην απόρριψη της αίτησης για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν ονομαστικής προέλευσης (ΠΟΠ), δεδομένου ότι απαντήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως ο φάκελος είναι πλήρης.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της 14ης γιορτής της Ανθισμένης Αμυγδαλιας στην κοινότητα Λιμνάτη, ο κ. Καδής είπε πως Κυπριακή Δημοκρατία έχει ολοκληρώσει τη συμβολή της στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόν ονομαστικής προέλευσης.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Απόλυτη στήριξη του Προέδρου Σίσι για θέματα της Κλιματικής Αλλαγής

Όπως είπε, έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχαν υποβληθεί ενστάσεις, αυτές οι ενστάσεις εξετάστηκαν, στείλαμε τα σχόλια μας ως κυπριακή κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2015 και έκτοτε δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση ότι απαιτείται ότιδηποτε άλλο.

«Ως εκ τούτου εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε μια απάντηση, στην έγκριση ή στην απόρριψη, δεδομένου ότι απαντήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες», τόνισε.

Ο κ. Καδής τόνισε πως εμείς θεωρούμε ότι ήταν πλήρης ο φάκελος, εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την έγκριση της αίτησης που έχει υποβληθεί από την Κύπρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

«Και αυτό το νόημα έχει η επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας, να τονίσει προς τον πρόεδρο της Κομισιόν την ανάγκη να λάβουμε επιτέλους μια απάντηση σε αυτή την αίτηση που έχει υποβληθεί», είπε.

Ο κ. Καδής υπενθύμισε πως η αξιολόγηση ανάλογων αιτήσεων για κατοχύρωση τυριών ως ΠΟΠ διαρκεί από 4 έως 10 μήνες, μετά από τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στη δική μας περίπτωση βρισκόμαστε στα 3,5 χρόνια. Πρέπει να δοθεί απάντηση διότι η μεγάλη καθυστέρηση λειτουργεί εις βάρος του προϊόντος και εις βάρος της Κύπρου», κατέληξε.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ