Ξεκάθαρος ο ΠτΔ: «Ο Χάρης είναι και θα παραμείνει Υπουργός Οικονομικών»

Ξεκάθαρος ο ΠτΔ: «Ο Χάρης είναι και θα παραμείνει Υπουργός Οικονομικών»

Τι είπε σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή»

 

 

Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι και θα παραμείνει ο Υπουργός Οικονομικών. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαραυγή» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «έκλεισε» το θέμα για τον Υπουργό μετά τα όσα ακολούθησαν το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής για τη ΣΚΤ.
 
 
Εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στον ΥΠΟΙΚ ο Πρόεδρος ανέφερε:  "Το 2013 ο Συνεργατισμός έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω των ΜΕΔ που έφταναν στα 7 δισ. ευρώ. Εάν απομακρυνόταν ο Χάρης Γεωργιάδης θα εξυπηρετούνταν τα ΜΕΔ";
 
Διερευνητική: Εξαιρετική δουλειά… αλλά
 
Επαναλαμβάνει ότι ο Συνεργατισμός οδηγήθηκε στην κατάντια στην οποία οδηγήθηκε, λόγω των προβληματικών δανείων καθώς και της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν επέτρεπε σε δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, προσθέτοντας ότι στην Ερευνητική έγινε εξαιρετική δουλειά, αλλά δυστυχώς στο πόρισμα υπάρχουν αντιφάσεις.
 
Ο ΠτΔ αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τη Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για την κατάσταση στις 19 Ιανουαρίου 2018 και μετά από πέντε μέρες, στις 24 Ιανουαρίου, είχαμε εκλογές και διερωτάται αν έπρεπε να πει δημόσια όσα αναφέρονταν στο υπόμνημα της Διοικητού και να τρέξουν όλοι να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και να καταρρεύσει ο Συνεργατισμός.
 
 
«Η προσπάθεια όλων μας τότε ήταν να σταματήσει η ψιθυρολογία για να μειωθούν οι εκροές», αναφέρει και προσθέτει πως έγιναν παρεμβάσεις και προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και συζητήσεις με την επικεφαλής του EEM, Ντανιέλ Νουί. «Ήταν υψηλού κινδύνου, μας έλεγαν, και πρέπει να τον κλείσετε», αναφέρει.
 
Στην συνέντευξή του ο Πρόεδρος υπενθυμίζει πως όταν το 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού ανέρχονταν στα 7 δισ. ευρώ και οδηγείτο σε χρεοκοπία, το κράτος ανέλαβε προσπάθεια διάσωσης, βάζοντας αρχικά 1,5 δισ. ευρώ και μετά άλλα 175 εκατ. Ευρώ, καταργήθηκαν τα πολλά και διάφορα πιστωτικά ιδρύματα και ο Συνεργατισμός μετατράπηκε σταδιακά σε εμπορική τράπεζα.
 
«Έπαυσε να είναι ο Συνεργατισμός της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης κτλ. Τον κατάργησαν όσοι τον διοικούσαν. Και αν θέλετε να κάνουμε  αυτοκριτική, όλα τα κόμματα αγωνίζονταν τότε ποιος θα ελέγξει το πιστωτικό ίδρυμα της κοινότητάς του. Δίνονταν κανονικές πολιτικές μάχες», αναφέρει.
 
Οι δικές του ευθύνες
 
Σε ερώτηση αν αυτό αφορά και δικές του ευθύνες καθώς ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο ΠτΔ σημειώνει:
«Ποιος είπε ότι η αναφορά μου δεν αποτελεί και δική μου αυτοκριτική; Αυτό ήταν το σύστημα, αυτό υπηρετούσαν όλοι, δυστυχώς».
 
Αναφέρει πως υπήρξαν πολλά σκάνδαλα στο παρελθόν, πολλοί ευσυνείδητοι, αλλά και οι ασυνείδητοι των κομμάτων που δημιούργησαν 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία και κληρονόμησε η νέα Συνεργατική.
 
«Σε άλλη ερώτηση αν έχει καταλήξει στο όνομα του νέου διοικητή της ΚΤ αναφέρει πως τον απασχολούν πολλά ονόματα και ότι αυτό που θα καθορίσει την απόφασή του είναι η επιστημονική κατάρτιση και η ισχυρή προσωπικότητα, ώστε να έχουμε ως Κύπρος ενεργότερη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στους διάφορους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Αναφέρει ότι το προφίλ αυτό παραπέμπει σε τεχνοκράτη παρά σε πολιτικό ενώ ξεκαθαρίζει ότι στα ονόματα δεν περιλαμβάνεται αυτό του Χάρη Γεωργιάδη.