Μεταρρύθμιση γεωργικής ασφάλισης - Θετικά στοιχεία λέει το ΑΚΕΛ ιστορική μέρα βλέπει ο ΔΗΣΥ

Μεταρρύθμιση γεωργικής ασφάλισης - Θετικά στοιχεία λέει το ΑΚΕΛ ιστορική μέρα βλέπει ο ΔΗΣΥ

Ισχυρό στήριγμα των αγροτών ο θεσμός της Γεωργικής Ασφάλισης

Θετικά στοιχεία περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης, τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Αντρέας Καυκαλιάς, ενώ ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, χαρακτήρισε την έναρξη της συζήτησης των νομοσχεδίων ιστορική μέρα για τους αγρότες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι ο θεσμός της Γεωργικής Ασφάλισης και ειδικά ο ΟΓΑ, τις τελευταίες δεκαετίες αποτέλεσαν ίσως το πιο ισχυρό στήριγμα των αγροτών.

Διαβάστε επίσης: Κατρούγκαλος: Την επίλυση του Κυπριακού θέλει...χθες η ελληνική πλευρά

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων συνταγών, αλλά και των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης, ο θεσμός πέρασε μεγάλη δοκιμασία.

«Αμφισβητήθηκε, αποδυναμώθηκε, επιχειρήθηκε να ακυρωθεί από την κυβέρνηση, να παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα, να αλλάξει χαρακτήρα και αποστολή», είπε.

Η σθεναρή αντίσταση του αγροτικού κινήματος αλλά και οι αντιδράσεις πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στο θεσμό, σημείωσε, «ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις, οι οποίες οδήγησαν στην κατάθεση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων».

Επί της ουσίας διαπιστώνουμε ότι στο νέο πλαίσιο που προτείνεται υπάρχουν θετικά στοιχεία, καθώς αυτό απομακρύνεται από προηγούμενες θέσεις της κυβέρνησης που περιλάμβαναν ως και εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον θεσμό της γεωργικής ασφάλισης.

Ταυτόχρονα, την ίδια ώρα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για βελτίωση του πλαισίου, όπως η διασφάλιση της κρατικής εισφοράς στο νέο Ταμείο, αλλά και η δια νόμου κατοχύρωση των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνου και αντιστάθμισης ζημιών.

Η εξέταση των σχετικών νομοσχεδίων θα συνεχιστεί ευελπιστώντας σε θετική κατάληξη, ανέφερε.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ιστορική για τον αγροτικό κόσμο, αφού έχουν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα νομοσχέδια που αφορούν τη γεωργική ασφάλιση και την κατάργηση του ΟΓΑ όπως οι αγρότες και όλοι γνωρίζαμε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέραςΔιαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Με μεγάλη ικανοποίηση, είπε, μέσα από το διάλογο του Υπουργείου Γεωργίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το προσωπικό και τη διεύθυνση του ΟΓΑ, έχουμε καταλήξει στη χρυσή τομή που διασφαλίζουμε πλέον τους αγρότες μας. Με το σύστημα που είχαμε μέχρι σήμερα με τον ΟΓΑ, είπε, «το κράτος εν έτη 2019, αποζημιώνει για τις χρονιές 2012, 2013 και 2015». Με βάση τρία προτεινόμενα νομοθετήματα που έχουν κατατεθεί, είπε, διασφαλίζεται ότι το προσωπικό θα μεταφερθεί στο τμήμα Γεωργίας σε μια ανεξάρτητη δομή που θα επιλαμβάνεται τέτοιου είδους προβλημάτων και ζημιών, «όταν και εφόσον υπάρχουν, θα διασφαλιστούν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του προσωπικού». Σημείωσε ότι όλα τα χρήματα που κατέβαλαν οι αγρότες πήγαιναν στα λειτουργικά έξοδα και για τις συντάξεις του προσωπικού του ΟΓΑ.

Είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του ταμείου θα ανέρχεται στα 4 εκ. εισφορές από τους αγρότες, ενώ άλλα 4 εκατομμύρια θα τα καταβάλλει η κυβέρνηση και αν και εφόσον χρειαστεί και υπάρχουν επιπρόσθετες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, το κράτος θα τις καλύπτει με επιπρόσθετα εκατομμύρια ευρώ και με τη συνεισφορά της ΕΕ.

Στόχος των τριών νομοθετημάτων είναι η άμεση και εξ’ ολοκλήρου βοήθεια στους αγρότες των οποίων η καλλιέργεια έχει υποστεί ζημιά.
Σημείωσε ότι διαφορετικά θα πληρώνει ένας καλλιεργητής του οποίου η παραγωγή του μπορεί να υποστεί πιο συχνά ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών και διαφορετικά άλλος του οποίου η παραγωγή του δεν έχει μεγάλες ζημιές.

Οι εισφορές σε αυτό το ταμείο, συνέχισε, θα κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα μέχρι σήμερα ποσά που πλήρωναν στον ΟΓΑ οι αγρότες. Όμως η αποζημίωση που θα λαμβάνουν θα είναι, αν όχι η ίδια, που έπαιρναν από τον ΟΓΑ και πολύ πιο περισσότερα.

Ανέφερε επίσης ότι ένα πάγιο αίτημα των αγροτικών οργανώσεων για δειγματολογικό έλεγχο της αποζημίωσης ή της κάλυψης για τις εκτιμήσεις των ζημιών, έχει γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο Γεωργίας, ενσωματώθηκε στα εν λόγω νομοσχέδια και θα μπορεί ο αγρότης που διαφωνεί με την εκτίμηση του επιθεωρητή του Τμήματος Γεωργίας για το κόστος της ζημιάς, να ζητά ανεξάρτητος γεωπόνος προβεί σε εκτίμηση και αν υπάρχει διαφορά αυτή να συνυπολογιστεί.

Θεωρούμε ότι αυτό το νέο σχέδιο και δίκαιο είναι και πιο αποτελεσματικό προς όφελος των αγροτών μας, είπε.

Επίσης, είπε, έχει δημιουργηθεί επίσης ομάδα που επιλαμβάνεται τυχόν προβλημάτων με την εφαρμογή αυτή της μεγάλης μεταρρύθμισης. Φιλοδοξούμε ότι θα εκλείψουν τα προβλήματα που ακούγαμε από τους αγρότες και τους παραγωγούς, πρόσθεσε.

Η ασφάλιση και το ποσό που θα καταβάλουν οι αγρότες σε σύγκριση με το υφιστάμενο σύστημα στον ΟΓΑ, θα είναι πολύ πιο χαμηλό. Θα έχουν επίσης την άμεση και έγκαιρη καταβολή της αποζημίωσης, συμπλήρωσε.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ