Τύμπου: Η «Hermes» θέλει εκατομμύρια αλλά ο Οδυσσέας… θυμώνει - Τι αξιώνει η Εταιρεία

Τύμπου: Η «Hermes» θέλει εκατομμύρια αλλά ο Οδυσσέας… θυμώνει - Τι αξιώνει η Εταιρεία

Nέο «επεισόδιο» στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το ποσό των 7.5 εκατομμυρίων που αξιώνει η Hermes από το κράτος λόγω ζημιών από τη παράνομη χρήση του παράνομου Αεροδρομίου της Τύμπου θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με ολους… να κρέμονται από το στόμα του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί υπερβολικό το ποσό της αποζημίωσης ενώ την Πέμπτη θα δοθεί και η τελική θέση της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων επί του προκειμένου.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Γενικός Ελεγκτής θα ακούσει τις απόψεις των παρευρισκόμενων και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί.

Η Βουλή προβαίνει σε αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος κατόπιν εισήγησης του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου. 

b imagew 3

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ το θέμα αποκτά τριπλή σημασία ως εξής:

1.Eίναι πολιτικής διάστασης, επειδή λειτουργεί ένα παράνομο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα το οποίο χρησιμοποιείται από Ελληνοκύπριους και από ξένους τουρίστες.

2.Η κρατική ενίσχυση που δίνεται στην εταιρεία στην ουσία δεν έτυχε καμίας συζήτησης με τον Έφορο Κρατικών ενισχύσεων με ότι αυτό προκύπτει.

3.Ο υπολογισμός του ποσού το οποίο καταβάλλει η κυβέρνηση στην συγκεκριμένη εταιρεία γίνεται κατά τρόπο αυθαίρετο και όχι στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων για να μπορεί ακριβώς να αξιολογείται σωστά.

det ercan

Διαβάστε επίσης: Δεν επηρεάζει την Κύπρο η ευρωπαϊκή οδηγία για Boeing

Έτσι έγινε η συμφωνία

Η σχετική συμφωνία προέκυψε το 2002 με το κράτος στη βάση αυτής να υποχρεώνεται μέσα σε τρία χρόνια να αυξάνει το ποσό της χορηγίας.

Τα πρώτα χρόνια της συμφωνίας το κράτος κατέβαλε 10 εκατομμύρια ευρώ , στην Εταιρεία. Στη συνέχεια το ποσό αυτό έγινε περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ και τώρα συζητείται το κατά πόσο το ετήσιο ποσό αυξηθεί σε €7.5 εκατομμύρια, εκτοξεύοντας το συνολικό ποσό στα 66 εκατομμύρια.