Σήμερα η απόφαση του Ανωτάτου για 56η έδρα – Τι αναμένεται

Σήμερα η απόφαση του Ανωτάτου για 56η έδρα – Τι αναμένεται

Οι Λεμεσιανοί ίσως ψηφίσουν όχι μόνο ευρωβουλευτές, αλλά και βουλευτή για την επαρχία τους.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με την 56η βουλευτική έδρα, γύρω από την αντισυνταγματικότητα ή μη του νόμου, με τον οποίο η βουλευτική έδρα της Λεμεσού είχε αποδοθεί στην Αλληλεγγύη και στον Γιώργο Παπαδόπουλο. Το σχετικό θέμα παραμένει ανοιχτό από τον Νοέμβριο μετά την παραπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η εν λόγω απόφαση θα είναι η 3η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την βουλευτική έδρα, η οποία παραμένει κενή, με αποτέλεσμα η Βουλή να νομοθετεί σήμερα με 55 αντί με 56 βουλευτές.

Διαβάστε επίσης: Στο Προεδρικό ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών

Σε περίπτωση που ο νόμος κριθεί αντισυγματικός τότε οι Λεμεσιανοί θα ψηφίσουν στις 26 Μαΐου, όχι μόνο ευρωβουλευτές, αλλά και βουλευτή για την επαρχία τους, ανέφερε σε δηλώσεις του στην εκπομπή Alpha ενημέρωση ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακήρυξη της, η κ. Θεοχάρους δήλωσε ότι δεν επιθυμούσε να καταλάβει την έδρα αλλά να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα την έδρα να καταλάβει ο πρώτος επιλαχών του Κινήματος Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης, έλαβε 4,734 ψήφους και ήταν ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μη εκλεγείς υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος με 767 ψήφους, προσέφυγε στο Ανώτατο και πέτυχε ακύρωση της εκλογής και ανακήρυξης του κ. Παπαδόπουλου.

Η μη αποδοχή της έδρας εκ μέρους της κας Θεοχάρους εκτός της βουλευτικής περιόδου και η λανθασμένα η πλήρωση της θέσης έγινε κατά τον ίδιο τρόπο που η εκλογική νομοθεσία προβλέπει για την πλήρωση κενωθεισών βουλευτικών εδρών, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, όπως αναφέρει η ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου.

Το Εκλογοδικείο περιορίστηκε τότε στην ακύρωση της εκλογής του Γιώργου Παπαδόπουλου, χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποίον τρόπο θα έπρεπε να πληρωθεί η κενωθείσα θέση.

Στις 30/6/2017 η Ολομέλεια του Σώματος ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής για πλήρωση της κενωθείσας έδρας, με 26 ψήφους υπέρ και τις 13 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ εναντίον, καλύπτοντας έτσι το νομικό κενό.

Σύμφωνα με τον τροποποιητικό νόμο, η κενωθείσα βουλευτική έδρα πριν την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο που πληρώνεται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου με αποτέλεσμα η έδρα να παραμείνει στον κ. Παπαδόπουλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ο κ. Μιχαηλίδης προσέφυγε τότε εκ νέου στο Ανώτατο, όπου και δικαιώθηκε για δεύτερη φορά.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο έκρινε στις 30 Απριλίου τον Τροποποιητικό Νόμο 82(Ι)/2017 και συγκεκριμένα την πρόνοια του για πλήρωση μη καταληφθείσας βουλευτικής έδρας, σύμφωνα με το άρθρο 35(1) του Νόμου 72/1979 ως αντισυνταγματική καθότι δεν συνάδει με τα άρθρα 65, 66, 69 και 71 του Συντάγματος αλλά και τη δημοκρατική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας που είναι διάχυτη στο Μέρος IV του Συντάγματος και η οποία επιτάσσει την εκλογή των βουλευτών από το λαό.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία δεν ήταν ομόφωνη και λήφθηκε με πλειοψηφία 6-5, η εκλογή και η ανακήρυξη του βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιώργου Παπαδόπουλου δυνάμει του Ν82(I)/2017 τροποποιητικού του Ν72/1979 ήταν άκυρη.

Ακολούθως, η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της στις 13 Ιουνίου ενέκρινε σε νόμο κατά πλειοψηφία, με 30 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους του ΔΗΣΥ εναντίον και μία αποχή (αυτή του Γιώργου Λιλλήκα), δεύτερη πρόταση νόμου με σκοπό και πάλι τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με την επίδικη βουλευτική έδρα.

Σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία, όταν βουλευτής αποβιώσει πριν από την ανάληψη των καθηκόντων ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίδοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, τότε αντικαθίσταται με τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου συνδυασμού, αποδίδοντας για άλλη μια φορά τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού στον κ. Παπαδόπουλο.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μαρίνος Σιζόπουλος εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Κινήματος Αλληλεγγύης και ο Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταχώρησε, μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, την υπό εξέταση αναφορά με την οποία ζητά γνωμάτευση του Ανωτάτου ως προς το κατά πόσον ο νόμος με τίτλο “Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018” είναι αντίθετος και ασύμφωνος με συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, “οι οποίες απορρέουν και διαπνέονται από το σύνταγμα της Δημοκρατίας”.

Πηγή: Brief.com.cy