ΓΓ ΑΚΕΛ: Δεν μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

ΓΓ ΑΚΕΛ: Δεν μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Τι ανέφερε ο ΓΓ ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού

Κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για την προοπτική σύντομης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Διαβάστε επίσης: Ελπίζει σε αλλαγή της στάσης της Τουρκίας ο ΠτΔ μετά τα μηνύματα των εκλογών

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο περιοδείας στο λιμάνι Λεμεσού, ο κ.Κυπριανού είπε πως, αν και ευχή θα ήταν η επίσκεψη αυτή να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό, "δυστυχώς είναι προφανές πως αυτή μας η ευχή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί" και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες "οι οποίες να είναι προσηλωμένες στην προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ και από το σημείο που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά".

"Αν παρακολουθήσουμε τις δηλώσεις οι οποίες γίνονται εκατέρωθεν, νομίζω πως κανένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για την προοπτική σύντομης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων", συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέφερε το θέμα του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη και της τοποθέτησης του στο πόστο του μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας την έκπληξή του για την τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αλλά και την απάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ επί του ζητήματος.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει νομοθεσία η οποία διέπει τον ρόλο του Διαπραγματευτή και καθορίζει ότι δεν μπορεί να ασκεί τα όποια άλλα καθήκοντα και αρμοδιότητες, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως "αν το γνώριζε αυτό το πράγμα η Κυβέρνηση και αποφάσισε να παρανομήσει, θεωρώ ότι στέλνει ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα στον κόσμο".

"Αν η Κυβέρνηση παρανόμησε εν γνώση της, τότε τι να αναμένουμε από τον κόσμο", διερωτήθηκε και εξέφρασε την άποψη ότι "ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έψαξε να βρει μια δικαιολογία για να καλύψει την ενέργεια στην οποίαν έχουν προχωρήσει ως κυβερνώντες".

Διερωτήθηκε, παράλληλα, αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, πώς ο κ.Μαυρογιάννης θα ασκεί τα καθήκοντα του από τη Νέα Υόρκη, ενώ απάντησε και στην υπόδειξη της Κυβέρνησης ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει ορίσει επίσημα διαπραγματευτή.

Δεν νομίζω, υπογράμμισε, ότι είναι θεμιτό να λέμε ότι η άλλη πλευρά δεν έχει διαπραγματευτή και ως εκ τούτου νομιμοποιούμαστε κι εμείς να μην έχουμε.

Απαντώντας εξάλλου σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως "εμείς δεν κάνουμε μάθημα σε κανένα, εμείς απλώς διατυπώνουμε τις δικές μας πολιτικές θέσεις", ενώ διερωτήθηκε γιατί αντιδρά με αυτόν τον τρόπο ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Φαίνεται, συνέχισε, "ότι κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποίαν έχουν βρεθεί και ως Κυβέρνηση και ως ΔΗΣΥ" και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να βοηθήσει "γιατί δυστυχώς τα έχουν θαλασσώσει με τόσα πολλά ζητήματα που υπάρχει μια κατακραυγή από τον κόσμο σε βάρος τους".

" Ως εκ τούτου ας επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων, ας δουν πώς θα επιδείξουν τον στοιχειώδη σεβασμό στον κόσμο και τότε να είναι βέβαιοι ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για εκείνους", κατέληξε στις δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού.

Πηγή: ΚΥΠΕ