Ποια η επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα υψώματα Γκολάν;

Ποια η επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα υψώματα Γκολάν;

Ερώτηση βουλευτή προς ΥΠΕΞ

Κώστας Μηλικούρης

Την επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την αναγνώριση των υψωμάτων Γκολάν από τις ΗΠΑ ως μέρος της επικράτειας του Ισραήλ ζητά ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι «θα προχωρήσει στην αναγνώριση της προσάρτησης των κατεχόμενων συριακών υψωμάτων του Γκολάν».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

«Γνωρίζω» αναφέρει ο βουλευτής «ότι ήδη έχουν τηρήσει αποστάσεις από την απόφαση των ΗΠΑ τόσο ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας κ. Αντόνιο Γκουτέρες όσο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αρνητική ήταν και η θέση της κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας» σημειώνει ο κ. Περδίκης προσθέτοντας ότι «δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μία χώρα που αντιμετωπίζει απειλές για προσάρτηση των κατεχόμενων από την Τουρκία εδαφών της στη βόρεια Κύπρο δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί ξεκάθαρα».

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Ό,τι κάνει ο Νετανιάχου είναι παράνομο

Ως εκ τούτου, ο κ. Περδίκης καλεί τον αρμόδιο υπουργό «να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της παράνομης προσάρτησης των κατεχόμενων συριακών εδαφών στα υψώματα του Γκολάν».