Συλλούρης στην Τριμερή: Η συνεργασία στον τουρισμό συνεπάγεται με πολλαπλά οφέλη

Συλλούρης στην Τριμερή: Η συνεργασία στον τουρισμό συνεπάγεται με πολλαπλά οφέλη

«Τα πλεονεκτήματα αυτά», είπε, «δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικά, αλλά να αλληλοενισχύονται

Η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη, πέραν της οικονομικής ανάπτυξης και αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για προώθηση των πολιτισμών μας, της αλληλοκατανόησης, της συνύπαρξης και της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των λαών μας, ως κεντρικός στόχος της τριμερούς συνεργασίας Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

Διαβάστε επίσης: Ζητά επίσπευση της έφεσης για μισθούς δημοσίου ο εισαγγελέας

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε παρέμβασή του, στην ενότητα Τουρισμός της 1ης τριμερούς συνάντησης Προέδρων Κοινοβουλίων Ιορδανίας, Ελλάδας και Κύπρου, στη Νεκρά Θάλασσα, ο κ. Συλλούρης είπε πως οι προοπτικές και οι ευκαιρίες, ιδιαίτερα στον τομέα αυτό, είναι πολλές και μπορούν να φέρουν άμεσα και απτά αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι «οι τρεις χώρες μας έχουν κοινά πλεονεκτήματα, το ηλιόλουστο μεσογειακό κλίμα, την παραδοσιακή θερμή φιλοξενία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία τις καθιστούν πολύ ελκυστικούς προορισμούς».

«Τα πλεονεκτήματα αυτά», είπε, «δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικά, αλλά να αλληλοενισχύονται μέσω κοινών δράσεων που θα τα αναδεικνύουν, με πολλαπλά οφέλη για τους λαούς μας».

Για την Κύπρο, ο κ. Συλλούρης είπε πως «ο τουρισμός αποτελεί κύριο οικονομικό πνεύμονα (για το 2018, συνεισφορά 12-13% στο ΑΕΠ, αφίξεις τουριστών σχεδόν 4 εκ. , έσοδα €2,7 δισ.) και έναν από τους βασικούς πυλώνες στις προσπάθειες της χώρας για ανάκαμψη και περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη».

Όπως σημείωσε, «κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ιορδανία του Υφυπουργού Τουρισμού, συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας Κύπρου-Ιορδανίας, ειδικότερα δε θέματα, όπως η ψηφιακή προώθηση τοπικών τουριστικών εμπειριών και η δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων».

«Οι δυνατότητες διεύρυνσης στο τριμερές επίπεδο Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου των προοπτικών συνεργασίας σε αυτά και σε άλλα θέματα που εμπίπτουν στον τομέα του τουρισμού, αξιολογούνται, στη βάση των κατευθυντηρίων γραμμών που καθορίστηκαν στην Πρώτη Τριμερή Συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών, στη Λευκωσία, τον Ιανουάριο 2018: Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, ενθάρρυνση συνεργειών, με συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στήριξη κοινών τουριστικών προγραμμάτων, αλλά και η προώθηση επενδύσεων, που θα διευρύνουν, θα αναπτύξουν και θα εξελίξουν ποιοτικά τις τουριστικές μας υπηρεσίες», είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι «στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην προώθηση συνδυασμένων προγραμμάτων διακοπών για τουρίστες από μακρινές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία».

Επίσης, ανέφερε ότι «πολύ σημαντική είναι η πτυχή της εκπαίδευσης στα τουριστικά επαγγέλματα», για να προσθέσει ότι «η δημιουργία κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα συμβάλει στη δημιουργία δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου του τουρισμού, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Καταληκτικά, ο κ. Συλλούρης είπε πως τα Κοινοβούλια Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου μπορούν να συμβάλουν και σε αυτό τον τομέα συνεπικουρικά, αλλά και πολύ ουσιαστικά, μέσω της προώθησης σχετικών νομοθεσιών, της ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, αλλά και μέσω της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και/ή της ώθησης συγκεκριμένων συνεργειών και δράσεων, ενεργοποιώντας αρμόδιους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τους πολίτες των τριών χωρών, με στόχο πάντοτε οι ενέργειές να έχουν πρόσθετη αξία και απτά αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ