Μπουρτζιού: Ο Αναστασιάδης θέλει να ανακατέψουμε ένα άδειο καζάνι

Μπουρτζιού: Ο Αναστασιάδης θέλει να ανακατέψουμε ένα άδειο καζάνι

Τι ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού για τον ΠτΔ

Θέλει να ανακατεύουμε ένα άδειο καζάνι, ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι ο Ε/κ ηγέτης συμπεριφέρεται αντίθετα από το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Διαβάστε επίσης: Στη Γεωργία για επίσημη επίσκεψη ο ΠτΔ

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή στο ιδιωτικό κανάλι Αντά και σχολιάζοντας το Κυπριακό είπε ότι η κ. Λουτ ήρθε για να δει εάν υπάρχει ελπίδα ή όχι στο Κυπριακό. «Η συνείδησή μας είναι ήσυχη σε αυτό το θέμα. Εμείς παραμένουμε πιστοί σε όλα τα έγγραφα, τις συμφωνίες. Ο κ. Αναστασιάδης συμπεριφέρεται αντίθετα από όλες τις συγκλίσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Τα υλικά είναι γνωστά, ωστόσο ο Αναστασιάδης τα αφήνει και θέλει να τραβάει κουπί άδικα. Δηλαδή, θα κάνουμε ένα φαγητό από κοινού, τα υλικά είναι εκεί, αλλά θέλει να ανακατέψουμε ένα άδειο καζάνι».
 
Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη είπε ότι υπάρχουν συμφωνίες που έγιναν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως και σημεία κατανόησης. «Τώρα με ποιο δικαίωμα και για ποιο λόγο κάνει πίσω; Μπορεί να είναι ατολμία, μπορεί να είναι και λόγω διαφωνιών στην εσωτερική πολιτική. Μπορεί οι ομοσπονδίες να έχουν γι’ αυτούς (τους Ε/κ) κάποιες διαφορετικές, αλλά το πιο βασικό σημείο είναι η πολιτική ισότητα. Και το πιο κοντινό παράδειγμα αυτού είναι η ΕΕ».
 
Τι καταπληκτική αντίφαση είναι αυτή, συνέχισε ο κ. Μπουρτζιού λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνεχίσει «κατά το κέφι του» στην ΕΕ και μετά «θα ρωτήσει σε ποιο σύστημα τάχα μου υπάρχει πολιτική ισότητα. Λέει ότι εδώ και 45 χρόνια εμείς είμαστε που εμποδίζουμε την λύση. Δηλαδή, θέλει να πει ότι το Κυπριακό άρχισε μετά το 1974. Ντροπή, τι άποψη είναι αυτή;»
 
Στην τ/κ πλευρά υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να σώσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού εννοώντας όσους επικρίνουν την πολιτική Ακιντζί. Λέγεται, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, ότι δεν υπάρχουν οι παράμετροι των ΗΕ πια, τέλειωσε η ομοσπονδία, να θέσουμε νέες ιδέες, κάποιοι αναφέρονται και σε δύο χωριστά κράτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας
 
Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, δημιούργησε το δικό της «κράτος» το 1975 με στόχο την ομοσπονδία, και μετά ανακήρυξαν την «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
 
Η ομοσπονδία, κατά τον Μπαρίς Μπουρτζιού, είναι ένα τ/κ επιχείρημα. Πρόσθεσε δε ότι στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 υπάρχουν οι υπογραφές των Έρογλου και Αναστασιάδη, οι οποίοι και οι δύο τώρα συμπεριφέρονται αντίθετα από τις υπογραφές τους. «Τι είδους ηγεσία είναι αυτή; Υπογράψατε ένα έγγραφο που δεν πιστεύατε;».
 
«Στην πραγματικότητα ευχαριστούμε τους κυρίους Έρογλου και Αναστασιάδη που υπέγραψαν αυτό το έγγραφο. Ο Αναστασιάδης το μετάνιωσε, θέλει να υποχωρήσει. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε, επειδή έχουμε κερδίσει πολλά μέχρι σήμερα και δεν θα αφήσουμε αυτά που έχουμε κερδίσει».
 
Αναφερόμενος στο θέμα της επικείμενης έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι τα ΗΕ πάντοτε συμπεριφέρονται ισορροπημένα, αλλά σε όλες τις εκθέσεις υπάρχουν μηνύματα πίσω από τις γραμμές, ακόμα και αν δεν αναφέρονται καθαρά. «Πλέον δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις χωρίς στόχο, χωρίς χρονικά όρια, ου δεν θα είναι επικεντρωμένες στη λύση», ανέφερε.
 
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς σε γραπτή του δήλωσε ανέφερε ότι από τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη παρατηρεί πως υπάρχει μια έντονη προσπάθεια της ε/κ πλευράς να παρατείνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, έκανε προσπάθεια για να μην δηλώσει αδιέξοδο ο ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις με την έκθεση που θα υποβάλει ο ΓΓ στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την πρωτοβουλία της Τζέιν Χολ Λουτ για την προετοιμασία των όρων αναφοράς.
 
Ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί συνεχώς να προκαλέσει χάσιμο χρόνου για τους Τ/κ προσπαθώντας να αποφύγουν τα ΗΕ να γράψουν ότι δεν μπορούν να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς μεταξύ των δύο πλευρών και «προσπαθούν να διατηρήσουν την διαδικασία που αυτοί (οι Ε/κ) σκότωσαν, στον αναπνευστήρα».
 
Κάποιοι στην τ/κ πλευρά, συνέχισε, ισχυρίζονται ότι ακόμα και τώρα θα πρέπει να δοθεί χρόνος στους Ε/κ να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η στάση τους, παρά το γεγονός – όπως είπε – ότι πέρασαν 15 χρόνια από την έκθεση του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν που περιλάμβανε αναφορά ότι αν οι Ε/κ είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία και την ευημερία με τους Τ/κ σε μια ομοσπονδιακή δομή θα εδραιωθεί με βάση την πολιτική ισότητα, πρέπει να το δείξουν στην πράξη και όχι μόνο με λόγια.
 
Ο Σερντάρ Ντενκτάς υποστήριξε ότι οι Ε/κ δεν έχουν λάβει υπόψην καμιά από τις υποδείξεις που έχουν γίνει από τα ΗΕ τα τελευταία 15 χρόνια και συνεχίζουν μια σκληρή στάση έναντι της βούλησης των Ε/κ και αμαυρώνοντας την υπόληψη των ΗΕ.
 
"Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα τώρα για τον ΓΓ του ΟΗΕ  να υπενθυμίσει στους Ε/κ τα όχι που έχουν πει εδώ και χρόνια και να τους πει να δηλώσουν με σαφήνεια αυτό που θέλουν», ανέφερε ο κ. Ντενκτάς λέγοντας ότι η παράταση της αβεβαιότητας με την προετοιμασία των όρων αναφοράς ως κάτι που είναι εφικτό, δεν είναι υπέρ ούτε των Τ/κ, ούτε του ΟΗΕ.
 
Αντιθέτως, κατέληξε, ότι οι «λαοί» στην Κύπρο θα αισθάνονται πιο ασφαλείς για το μέλλον τους με νέες και εποικοδομητικές ιδέες, πράξεις και μεθόδους.
 
Στο Κυπριακό και την επικείμενη έκθεση Γκουτέρες αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί εκτιμώντας ότι σε αυτή την έκθεση θα δηλώσει πως πρόκειται για το «τελευταίο παιχνίδι» ή ότι δεν πρόκειται τα ΗΕ να αναλάβουν άλλη πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Υποστήριξε δε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπουν στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επανέλαβε δε ότι 35 «βουλευτές» στην παρούσα «βουλή» είναι αντίθετοι με την λύση ομοσπονδίας και θα πρέπει – συνέχισε – να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.
 
Ο νέος «πρόεδρος» που θα εκλεγεί στις «προεδρικές εκλογές» του χρόνου, είπε ο Ερχάν Αρικλί, θα πρέπει να καθορίσει νέο στόχο στο Κυπριακό, σε συνεννόηση με την Τουρκία και έκανε και πάλι λόγο σε σχέδιο Β που θα πρέπει να εφαρμοσθεί.
 
Σε δηλώσεις στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Αρικλί είπε ότι επειδή το οικονομικό πρωτόκολλο με την Τουρκία δεν περιλαμβάνει πράγμα που η τουρκική κυβέρνηση θέλει να περιλαμβάνονται, αυτό δεν θα υπογραφεί και μίλησε για αβεβαιότητα που δημιουργείται στα κατεχόμενα, καλώντας τον Τουφάν Ερχιουρμάν να παραιτηθεί από «πρωθυπουργός» μέχρι τα τέλη Μαίου (σσ: εντός Μαίου πρόκειται να υπογραθεί το πρωτόκολλο).

Πηγή: ΚΥΠΕ