Τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ - Στέλνει δυο πλοία

Τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ - Στέλνει δυο πλοία

Ξεκάθαρη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας

Με συντονισμένες κινήσεις, η Τουρκία προσπαθεί να δείξει πως δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς στέλνει στην περιοχή σεισμογραφικό σκάφος και γεωτρύπανο.

 Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα στέλνει το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», νότια της Λεμεσού, σε περιοχές που καλύπτουν τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή όπου ήδη πραγματοποιούνται έρευνες για λογαριασμό της Λευκωσίας.

Με τη Navtex 549/19 η Τουρκία ενημερώνει για την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή (από το Μπαρμπαρός και τα συνοδευτικά σκάφη TANUX-1 και Apollo Moon) μέχρι και την 31η Ιουλίου του 2019.

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση αυτή, η Άγκυρα εξέδωσε και νέα Navtex που αφορά γεωτρήσεις του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih», που θα συνοδεύεται από τρία πλοία υποστήριξης, στο θαλλάσιο χώρο 80 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου.

Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει και το τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Το σημείο στο οποίο θα γίνουν οι γεωτρήσεις θεωρείται ξεκάθαρη αμφισβήτηση της Τουρκίας για την κοινή θέση Αθήνας και Λευκωσίας, ότι ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ εφάπτονται.

 

Οι γεωτρήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και προγραμματίζονται να διαρκέσουν έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος