Κυβέρνηση:Με παραβιάσεις στην ΑΟΖ δεν αρχίζουν διαπραγματεύσεις

Κυβέρνηση:Με παραβιάσεις στην ΑΟΖ δεν αρχίζουν διαπραγματεύσεις

Σαφής ο Πρόδρομος Προδρόμου

Δεν μπορούν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ. Επιδίωξή μας είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αυτές ωστόσο «δεν μπορεί να γίνονται με τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργούν ένταση» δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό και ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά, με την παρουσία και δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου να βρίσκεται σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «μιλάμε υποθετικά. Αν προχωρήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να καλέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα εξεταστούν οι συνθήκες που θα επικρατούν, η τοποθέτηση που θα γίνει από τις άλλες πλευρές, και πρώτα από όλα την Τουρκία, και ανάλογη θα είναι η αντίδραση».

 

Διαβάστε επίσης: Προδρόμου για τον «serial Killer»: «Το δράμα να μην γίνει προεκλογικό θέμα ή για εκμετάλλευση»


Είπε ακόμη ότι επιδίωξη της ε/κ πλευράς είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι είναι η Τουρκία που προσπαθεί να αποφύγει διαπραγματεύσεις και το κεκτημένο του Κραν Μοντανά.

Ανέφερε ακόμη ότι «μια συνάντηση με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της ΕΕ, είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωση της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε εξάλλου ότι δεν έχουν άλλο νόημα οι επίμονες προσπάθειες για μετατροπή του Κυπριακού είτε σε θέμα ενέργειας ή θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων, από το να εξουδετερωθεί η μεγάλη εξέλιξη που ήταν στο Κραν Μοντανά η Τουρκία να ήταν υπόλογη με αποχώρηση των στρατευμάτων της και κατάργηση των εγγυήσεων.

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με ομολόγους του για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «με κάθε ευκαιρία είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συναντήσεων του Προέδρου».

«Όλο αυτό τον καιρό οι απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία ακούγονται και διεθνώς. Η υποστήριξη που είχαμε επισημότατα από την Κομισιόν εκπροσωπώντας και τους 28 της ΕΕ είναι αρκούντως ενδεικτική» είπε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος στο προσεχές άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, θα απαιτήσει εφαρμογή της στήριξης της ΕΕ που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο του 2018, ο Εκπρόσωπος απάντησε «αναλόγως του ποια θα είναι η κατάσταση μέχρι την επόμενη Τετάρτη, θα είναι ένα από τα θέματα που θα θίξει στους ομολόγους του».