Έλληνας ΥΠΕΞ: Η Τουρκία επιχειρεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου

Έλληνας ΥΠΕΞ: Η Τουρκία επιχειρεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου

«Θέλει να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς και αποτυγχάνει», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία επιχειρεί να αντιδράσει στην πρόοδο που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω των τελευταίων κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό news247.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Επαναλαμβάνει την προειδοποίηση στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

«Θέλει να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς και αποτυγχάνει», είπε ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Άγκυρα εισπράττει την καταδίκη σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας. «Η Τουρκία, με τις ενέργειες αυτές, απομονώνεται περαιτέρω κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε. Η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και η χώρα μας είναι από τις τελευταίες - αν όχι η τελευταία- που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν θέλουμε η Τουρκία να φύγει από τις διεθνείς συμμαχίες και να γίνει ακόμη πιο επιθετική», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Σε ερώτηση σχετικά με τα τουρκικά πλοία που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η Άγκυρα επιχειρεί την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς τα συγκεκριμένα πλοία δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για εξορύξεις στην περιοχή. «Δεν πρόκειται για παρουσία ουσίας, αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για πραγματικές εξορύξεις στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αγορά των S-400 από την Τουρκία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης θα κρίνει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και εκτίμησε ότι στην περίπτωση που προχωρήσει η τουρκική αγορά, αυτό δεν αλλάζει την ισορροπία στο Αιγαίο.

Πηγή: ΚΥΠΕ