Γ. Λιλλήκας: Η Άγκυρα καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα των κυρώσεων

Γ. Λιλλήκας: Η Άγκυρα καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα των κυρώσεων

Καλεί σε συστράτευση

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας συμφωνεί με την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν μια δεύτερη εισβολή, λέγοντας ότι η Άγκυρα καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα των κυρώσεων και καλώντας σε συστράτευση, ενόψει και της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου το Σάββατο.
 
Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ACCEPT ΛΟΑΤ, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η εισβολή της Τουρκίας ουσιαστικά στοχεύει στο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, πέραν από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ, αλλά και να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο πιέσεων προς την δική μας πλευρά αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού και το ενεργειακό μας πρόγραμμα. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπήρξε αντίδραση από όλη τη διεθνή κοινότητα η οποία καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες , προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν αρκεί, και ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της μόνο λόγω των αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταυτοποιήθηκε η σορός γυναίκας στα κατεχόμενα - Εμπλέκουν ακόμα τον ''Ορέστη''

«Το πιο λυπηρό είναι ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών τηρεί ίσες αποστάσεις σε ένα ζήτημα που δεν έχει να κάμει με τη λύση του Κυπριακού, δεν έχει να κάνει με τις συνομιλίες, αλλά με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από ένα κράτος μέλος των ΗΕ προς τα δικαιώματα άλλου κράτους μέλους και νομίζω ότι ο Πρόεδρος πρέπει να γίνει πιο έντονος στις παραστάσεις του προς τον ΓΓ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε.
 
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως η Τουρκία μόνο μια γλώσσα κατανοεί και αυτό απέδειξε η πρόσφατη αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ και αυτή είναι η γλώσσα των κυρώσεων. Κάλεσε την Κυβέρνηση σχεδιασμένα να επιδιώξει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, λέγοντας ότι υπάρχει το προηγούμενο της Ρωσίας αλλά και άλλων χωρών όπου η ΕΕ εφάρμοσε πολύ αυστηρές και αποτελεσματικές κυρώσεις .
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ αρνητικό κλίμα στην ΕΕ κατά του κ. Ερντογάν και την πολιτική του στο εσωτερικό και με τις γειτονικές χώρες  και πρέπει η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτό το αρνητικό κλίμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

«Αλλά να επισημάνω και την απογοήτευσή μας για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η όλη συζήτηση στην Κύπρο, μπορεί να κριθεί η Κυβέρνηση και να επικριθεί για το ότι ενώ ήταν προβλεπτή η κίνηση της Τουρκίας και την είχε ήδη προ πολλού εξαγγείλει, δεν πήρε εκείνα τα προληπτικά μέτρα που θα ήταν αποτελεσματικά για να αποτρέψουν αυτή την εισβολή, από την άλλη είναι εντελώς λάθος αυτές τις κρίσιμες ώρες που η χώρα μας δέχεται μια επίθεση από την Τουρκία, κάποιες πολιτικές δυνάμεις να επικρίνουν την ΚΔ ή να της επιρρίπτουν έμμεσα ευθύνες γιατί η Τουρκία εισέβαλε στην κυπριακή αοζ», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι την ευθύνη την φέρει αποκλειστικά η Τουρκία την οποία πρέπει να καταδικάσουμε, προσθέτοντας ότι δεν θα απετρέπετο η εισβολή στην ΑΟΖ αν επανήρχιζαν οι συνομιλίες «και ούτε είναι κατανοητή η θέση ότι ο μόνο τρόπος για να σταματήσει το τουρκικό γεωτρύπανο είναι ο κ. Αναστασιάδης να προσέλθει στις συνομιλίες». «Είναι μια θέση εντελώς αβάσιμη, και πολιτικά αφελής, λες και ο κ. Τσαβούσογλου κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών και μας περιμένει να πάμε, με καλές προθέσεις», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως δεν ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αυτές τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.«Αυτό που προέχει είναι η ενότητα και η εισβολή στην ΑΟΖ πρέπει να μας βρει ενωμένους σε ένα κοινό μέτωπο και οι όποιες διαφωνίες θα πρέπει να εκφραστούν εντός του Εθνικού Συμβουλίου και όχι να στέλνουμε το μήνυμα το διεθνώς ότι με οποιοδήποτε τρόπο  η ΚΔ μπορεί να φέρει ευθύνη για την τουρκική εισβολή», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως οι τριμερείς και οι τετραμερείς συνεργασίες όπως και η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με χώρες όπως είναι η Γαλλία είναι απαραίτητες και θωρακίζουν την ΚΔ και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.   «Το ότι θα πρέπει όσο προχωρούν αυτές οι συμμαχίες να εμπλουτίζονται με συγκεκριμένες κοινές δράσεις και κοινά έργα αυτό είναι γεγονός αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την πλευρά μας, εμείς είχαμε παροτρύνει την Κυβέρνηση παρά πολλές φορές να εμπλουτίσει και να τις κατευθύνει σταδιακά προς την δημιουργία κοινών έργων που θα δημιουργήσουν και κοινά συμφέροντα , έτσι ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές  αλλά απαραίτητες και αναβαθμίζουν το ρόλο μας στην περιοχή αλλά και εντός της ΕΕ», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ