Πολιτική ζαριά για χάρη των Τ/Κ ψήφων ρίχνει το ΑΚΕΛ μέσω Νιαζί…

Πολιτική ζαριά για χάρη των Τ/Κ ψήφων ρίχνει το ΑΚΕΛ μέσω Νιαζί…

O Νιαζί θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία στα Τουρκικά στο Ευρωκοινοβούλιο

Του Στέλιου Ξιουρή

Σε επικίνδυνες ατραπούς με απροσδιόριστα αποτελέσματα οδηγεί το ΑΚΕΛ η στάση του υποψηφίου Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ο οποίος τοποθετεί στην πολιτική ατζέντα θέματα που ενδιαφέρουν τους Τουρκοκυπρίους, αλλά προκαλούν την αντίδραση και την μήνη αρκετών Ελληνοκυπρίων ( πολιτικών κομμάτων και πολιτών ανάμεσα τους και ψηφοφόρους του κόμματος).

Ωστόσο, τόσο από την στάση του κ. Κιζίλγιουρεκ όσο και από τις απαντήσεις του Γενικού Γραμματέα Άντρου Κυπριανού στις επιθέσεις από Κυβέρνηση- ΔΗΣΥ φαίνεται ότι το ΑΚΕΛ αποφάσισε σε επίπεδο ηγεσίας ότι θα κινηθεί σ’ αυτό το μοτίβο με την προσδοκία να συλλέξει μεγάλο αριθμό Τ/Κ ψηφοφόρων στις Ευρωεκλογές . Έτσι με αιχμή του δόρατος τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου και υποψήφιο Ευρωβουλευτή ρίχνει πολιτική ζαριά προσδοκώντας σε σημαντικό αριθμό Τ/Κ ψηφοφόρων και ευελπιστώντας ότι οι Ε/Κ ΑΚΕΛικοί δεν θα αντιδράσουν καθιστώντας μπούμερανγκ την πολιτική που υιοθετεί το κόμμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Μάλιστα και με δηλώσεις του ο κ. Κιζίλγιουρεκ επιμένει ότι θα θέσει θέμα αναγνώρισης της Τουρκικής ως επίσημης γλώσσας στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ με (χθεσινές 7/5) δηλώσεις του στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ επισήμανε ξεκάθαρα ότι θα υποβοηθήσει να ενταχθούν οι Τ/Κ στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ θέτει και θέμα απομόνωσης των Τ/Κ και άρσης όλων των περιορισμών, κάτι, που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, περιέχει κινδύνους διότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να αντιστοιχεί και με το πρώτο βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

"Και τι σημαίνει άρση όλων των περιορισμών για την απομόνωση των Τ/κ;" διερωτήθηκε πολιτική πηγή, για να προσθέσει ένα ακόμη ερώτημα: "μήπως αυτό δεν σημαίνει και την αναγνώριση του αεροδρομίου Τύμπου ως νόμιμης εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας;" λέγοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ότι είναι η επιδίωξη του υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ αλλά ενδεχομένως ένα τέτοιο ζήτημα να προκύψει και να επανέλθει στο προσκήνιο ως "παράπλευρη απώλεια" των κατά τα άλλα αγνών προθέσεων του υποψηφίου, ο οποίος επιδιώκει την στήριξή του από τους τ/κ πολίτες που ζουν στα κατεχόμενα εδάφη της ΚΔ στους οποίους υπόσχεται πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του 2004 για άρση της απομόνωσης των τ/κ, ωσάν και σήμερα η όποια απομόνωση των τ/κ να οφείλεται στην Κυπριακή Δημοκρατία και όχι στην εισβολή και κατοχή από την Τουρκία.   

Πάντως όπως καταγράψαμε και σε χθεσινό ρεπορτάζ, στο ΑΚΕΛ παρατηρήθηκαν και συντροφικά μαχαιρώματα αφού οι άλλοι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές θέτουν θέμα ευνοϊκής μεταχείρισης του Τ/Κ σε σημείο που να περιστρέφεται γύρω απ’ αυτόν ολόκληρος ο προεκλογικός αγώνας του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Νιαζί διχάζει ΑΚΕΛικούς και συσπειρώνει Συναγερμικούς

Θέλουν απαντήσεις στον ΔΗΣΥ

Από πλευράς ΔΗΣΥ συντηρείται το θέμα σε ψηλούς τόνους παρουσιάζοντας την διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τις θέσεις ΑΚΕΛ μέσω του Αντιπροέδρου του κόμματος Νίκου Νουρή. Συγκεκριμένα ο κ . Νουρής επαναφέρει τα ερωτήματα προς το ΑΚΕΛ όπως

Α : Θεωρεί ότι η συμμετοχή Τ/Κ στα ψηφοδέλτια συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας  και απόρριψη του μορφώματος του ψευδοκράτους ή όχι;

Β: Αποφεύγουν να απαντήσουν γιατί λένε άλλα στους Ε/Κ για το θέμα της τουρκικής γλώσσας. Την ώρα που μόλις χθες με έντονο τρόπο ο υποψήφιός τους ξεκαθάρισε ότι είναι προτεραιότητά του, η διεκδίκηση της εισαγωγής της τουρκικής γλώσσας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Γ: Μήπως το ΑΚΕΛ αρνείται τη δήλωση του ότι εάν εκλεγεί θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο στα Τούρκικα δημιουργώντας πρόβλημα στην Κυπριακή Δημοκρατία από την πρώτη μέρα της ενδεχόμενης συμμετοχής του όταν καλά γνωρίζουν ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση της τουρκικής;