Νομική Υπηρεσία: Αρχίζουν οι ποινικές ανακρίσεις για την κατάρρευση του Συνεργατισμού

Νομική Υπηρεσία: Αρχίζουν οι ποινικές ανακρίσεις για την κατάρρευση του Συνεργατισμού

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε την έναρξη των ποινικών ανακρίσεων για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας με ημερομηνία 10 Μαΐου 2019 για την Έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος αναφέρει:

«Η εμπεριστατωμένη μελέτη από τη Νομική Υπηρεσία, της Έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δικαιολογείται η έναρξη ποινικών ανακρίσεων ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων σε σχέση με τα ακόλουθα θέματα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολεμικές ιαχές Ερντογάν: Καμιά απειλή και κανένα εμπάργκο δεν θα μας σταματήσει

1.     Κατά πόσο κάποιες συμπεριφορές οποιωνδήποτε προσώπων που περιγράφονται στην Έκθεση και οι οποίες σχετίζονται με τα ακόλουθα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, δυνατόν να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα:

-       Στροβόλου

-      Λήδρα

-      Παραλιμνίου

-      Βασιλικού Πεντάσχοινου

-      Μακράσυκας

-      Κοντέας

-      Αγίας Νάπας

-      Ερήμης

-      Πολεμιδίων

-      Αγίας Φυλάξεως

-      Λευκωσίας

-      Σολιάς

-      Λακατάμιας-Δευτεράς

-      Τραχωνίου

-      Ακρωτηρίου

-      Πόλυς Χρυσοχούς

-      Τροόδους

-      Άχνας

-      Αθηαίνου

-      Λατσιών

-      Κρασοχωρίων

-      Λεμεσού

-      Δαλίου

-      Πολεμίου

-      Αλληλεγγύης

-      Στρουμπιού

-      Πρωτοβουλίας Γυναικών

Αυτές οι επιλήψιμες συμπεριφορές, αναφέρονται σε προηγούμενες χρονικές περιόδους και φέρονται να έχουν οδηγήσει σταδιακά στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα κατά το 2013 με τη διάθεση από το Κράτος ποσού ύψους €1,5 δις.

2.       Κατά πόσο κάποιες συμπεριφορές οποιωνδήποτε προσώπων μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013, μέχρι και την τελική κατάληξη των πραγμάτων κατά το 2018, όπως αυτές εξάγονται μέσα από την Έκθεση της Επιτροπής, δυνατόν να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα και πιο συγκεκριμένα:

3.       Οι συνθήκες υπό τις οποίες διεγράφησαν €63 εκ. που αφορούν 19 περιπτώσεις Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), (ενδεικτικά σελ. 302-304 της Έκθεσης).

4.       Οι 16 περιπτώσεις παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων (Έρευνα Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπείας της ΣΚΤ, (ενδεικτικά σελ. 305-316 της Έκθεσης).  Συγκεκριμένα να διερευνηθούν τα εξής :

                      α.  Επιτόκια

                      β.  Επάρκεια εξασφαλίσεων

                      γ.  Οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων

                      δ.  Τήρηση των όρων των συμφωνιών

                      ε.   Διαδικασία Είσπραξης των καθυστερημένων οφειλών στις περιπτώσεις Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγιών (ΜΕΧ).

5.       Το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την παράνομη υπερχρέωση τόκων.

6.       Οι συνθήκες της διεκδίκησης και έγκρισης εξόδων φιλοξενίας, εξόδων ταξιδιών στο εξωτερικό, κ.α., συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης και χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών.

7.       Ο τρόπος ανάθεσης και/ή χειρισμού κονδυλίων για διαφήμιση.   

8.       Οι συνθήκες διαπραγμάτευσης και υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και του Ισπανικού οίκου Altamira, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου που διαδραμάτισαν πρόσωπα στην συνομολόγηση της.

9.       Οι συνθήκες αγοράς υπηρεσιών που αφορούν σε αμοιβές €37 εκ. όπως περιλαμβάνονται στον Πίνακα στις σελ. 470-477 της Έκθεσης. 

Με σημερινή επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει ζητήσει τη διερεύνηση των πιο πάνω θεμάτων.

Νοείται ότι οι πιο πάνω οδηγίες δεν περιορίζουν το εύρος του ανακριτικού έργου.   Αν στο πλαίσιο της διερεύνησης προκύψουν στοιχεία τα οποία δημιουργούν εύλογη υπόνοια για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος, να διερευνηθούν.

Εν όψει της σοβαρότητας των θεμάτων που αναφύονται από την Έκθεση και του δικαιολογημένου δημόσιου ενδιαφέροντος που αυτά έχουν προσελκύσει, δόθηκαν οδηγίες όπως το ανακριτικό έργο αρχίσει άμεσα και ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.»