Τοποθέτηση Μ.Σιζόπουλου για τις τουρκικές προκλήσεις και Ευρωεκλογές

Τοποθέτηση Μ.Σιζόπουλου για τις τουρκικές προκλήσεις και Ευρωεκλογές

Συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΔΕΚ

Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα με κύριο στόχο την αναχαίτιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος δημοσιογραφικής διάσκεψης με θέμα τη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΔΕΚ.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ είχε προβλέψει τις τουρκικές προκλήσεις και τα τελευταία 2-3 χρόνια, όταν ξεκίνησαν οι έρευνες του Μπαρμπαρός, εξέφρασαν την άποψη ότι η Τουρκία  θα επιχειρήσει μέσα από αυτές τις  ενέργειες ακόμα και του ενδεχομένου να εγκαταστήσει γεωτρύπανα -χωρίς κατ’ ανάγκη να προβεί σε γεώτρηση λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας - για να μπορεί στη συνέχεια να διεκδικεί κυριαρχικό ρόλο και εποπτικό έλεγχο στην περιοχή, εκβιάζοντας για  αναστολή ή και κατάργηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τέλος, για να προχωρήσει η ΚΔ σε συναίνεση λύσης του Κυπριακού με τουρκικές προδιαγραφές έτσι που να δίνεται η δυνατότητα στην Τουρκία κατά τρόπο άμεσο ή έμμεσο να συμμετέχει στην αξιοποίηση και στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονιστικά ντοκουμέντα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (Φώτος & Βίντεο)
 
«Γι’ αυτό ακριβώς και είχαμε προτείνει από τότε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα. Και θα πρέπει να προετοιμαστεί στη λήψη πιο σοβαρών και πιο πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας με κύριο στόχο αφενός μεν την αναχαίτιση αυτών των προκλητικών ενεργειών αλλά και από την άλλη να επιφέρει στην Τουρκία ενδεχομένως πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά πλήγματα. Και είχαμε αν θυμάστε καλά εισηγηθεί, το καταθέσαμε και γραπτώς εις το Εθνικό Συμβούλιο, την διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής πολιτικής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση ακριβώς αυτών των τουρκικών προσκλήσεων», πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά το ενεργειακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι έγιναν κινήσεις προς την ορθή κατεύθυνση, περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών καθώς και προσπάθεια ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος μέσα από την κατασκευή του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου ο οποίος θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στην περιοχή.
 
«Εμείς από την πλευρά τη δική μας οφείλουμε να συνδράμουμε αυτή την προσπάθεια και να εμπλουτίσουμε μέσα είτε από τις διμερές επαφές που έχουμε με σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης είτε μέσα από την εκπροσώπησή μας στο ευρωκοινοβούλιο ή ακόμα και με ενίσχυση και εμπλουτισμό των ίδιων των θέσεων της κυπριακής κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.
 
Ευρωεκλογές

Ερωτηθείς για το διακύβευμα των εκλογών, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι γεγονός ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα δεδομένα αυτή τη στιγμή οι πέντε από τις έξι θέσεις στην Ευρωβουλή, θεωρούνται ήδη δοσμένες και δεδομένες και πρόσθεσε ότι «βρίσκεται λοιπόν σε διεκδίκηση η έκτη έδρα και είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ανάμεσα στην ΕΔΕΚ και στο ΕΛΑΜ.

 Όπως είπε, το διακύβευμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι διακύβευμα της ΕΔΕΚ. Είναι διακύβευμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι διακύβευμα του κυπριακού λαού, που θα αποφασίσει «εάν όντως θέλει να ενισχύσει την παρουσία της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χώρο και κυρίως στο ευρωκοινοβούλιο με το να στηρίξει αποφασιστικά και να συμβάλει στην εκλογή σοσιαλιστή ή σοσιαλίστριας ευρωβουλευτή ή ευρωβουλευτίνας ώστε η Κύπρος να μπορεί να εκπροσωπείται στη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου. Τη σοσιαλιστική. Εκτιμούμε ότι ενδεχόμενη εκλογή ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ στην ουσία η Κύπρος είναι σαν να χάνει την έκτη έδρα στο ευρωκοινοβούλιο», συμπλήρωσε.
 
Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΕΚ

Μιλώντας για τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι 50 χρόνια μετά και παρά τις σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που έχουν επισυμβεί, η ιδρυτική διακήρυξη της ΕΔΕΚ παραμένει όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνεχίσει να είναι στην πρωτοπορία  των εθνικών και λαϊκών κινητοποιήσεων ανεξάρτητα από το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει, όπως το έπραξε μέχρι σήμερα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας
 
Ανέφερε, επίσης, ότι με την ευκαιρία των 50 χρόνων, στις 16 Μαΐου, στις 6.15 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, διοργανώνεται μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στον ιδρυτή του κόμματος Βάσο Λυσσαρίδη, «στους ήρωες συναγωνιστές που θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία, καθώς και τους πρωτοπόρους συναγωνιστές που ίδρυσαν την ΕΔΕΚ».

Πηγή: ΚΥΠΕ