Π. Ζαρούνας: Δεν είναι εύκολη υπόθεση η υιοθέτηση κυρώσεων από ΕΕ

Π. Ζαρούνας: Δεν είναι εύκολη υπόθεση η υιοθέτηση κυρώσεων από ΕΕ

"Υπάρχουν τεράστια ευρωπαϊκά συμφέροντα"

Η υιοθέτηση κυρώσεων από την ΕΕ κατά ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται σε διερευνητικές γεωτρητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση, εκτιμά ο διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας, επισημαίνοντας, παράλληλα πως υπάρχουν τεράστια ευρωπαϊκά συμφέροντα, που θα επηρεαστούν αρνητικά από τα μέτρα που ενδεχομένως να αποφασιστούν κατά της Τουρκίας.
 
Παράλληλα, σημειώνει πως σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να ληφθούν κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών στα πρότυπα των αντίστοιχων κυρώσεων που αποφασίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν από την ΕΕ κατά της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θλίψη στους Οικολόγους - ''Έφυγε'' από τη ζωή η Δήμητρα
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για το ενδεχόμενο λήψης τέτοιων κυρώσεων, ο κ. Ζαρούνας είπε πως «το γεγονός ότι η τουρκική γεώτρηση, όχι τυχαία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε μία περιοχή όπου δεν έχουμε οριοθετημένη ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα, αποδυναμώνει τη θέση μας περί παράνομων τουρκικών ενεργειών».
 
«Χρειάζεται προσοχή. Θα ήταν καλύτερο και σοφότερο σε αυτή τη φάση αν προχωρούσαμε σε νομικά μέτρα κατά όσων εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες του Barbaros, το οποίο κινείται εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ. Αυτό θα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε σχέση με μελλοντικές τουρκικές γεωτρήσεις σε αυτή τη περιοχή», επεσήμανε ο κ. Ζαρούνας.    
 
Είπε επίσης πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να επιχειρήσει να πείσει τους εταίρους της στην ΕΕ να αποφασίσουν τη διασύνδεση των τουρκικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, οριοθετημένη και μη, με συγκεκριμένες κυρώσεις που θα κλιμακώνονται αντίστοιχα με τις όποιες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας
 
«Η υιοθέτηση των κυρώσεων αυτών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν τεράστια ευρωπαϊκά συμφέροντα που θα επηρεαστούν αρνητικά από τα μέτρα που ενδεχομένως θα αποφασιστούν κατά της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Ζαρούνας, σημειώνοντας πως αποφάσεις από πλευράς ΕΕ  χρειάζονται, ανάλογα με τη περίπτωση, είτε ειδική πλειοψηφία είτε ομοφωνία.
 
Ο κ. Ζαρούνας σημείωσε πως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα μπορούσαν θεωρητικά να αφορούν και άλλες σημαντικές πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων όπως τα προενταξιακά κονδύλια, που για τα έτη 2014-2020 αγγίζουν τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, τον διάλογο για τη μερική άρση της βίζας για Τούρκους πολίτες και τη διαδικασία επέκτασης της υπάρχουσας συμφωνίας τελωνειακής ένωσης και μέτρα που να αφορούν τις εμπορικές σχέσεις των δυο πλευρών. Αυτή τη στιγμή ο όγκος των ετήσιων εμπορικών συναλλαγών προσεγγίζει τα 130 δισ. ευρώ, με την ΕΕ να αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα εμπορικό εταίρο της Τουρκίας και τη χώρα αυτή τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
 
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ζαρούνα, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι μέτρα που να αφορούν τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη Τουρκία. Οι τόσο απαραίτητες για την Τουρκία άμεσες ξένες επενδύσεις προήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε ποσοστό 68% από ευρωπαϊκές εταιρείες, με το συνολικό ποσό των ευρωπαϊκών επενδύσεων την τελευταία δεκαετία να αγγίζει τα 100 δισ. Ευρώ, είπε ο κ. Ζαρούνας, προσθέτοντας πως άλλα μέτρα μπορεί να αφορούν την ενεργειακή συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας.    

Πηγή: ΚΥΠΕ