Έκκληση ΥΠΕΞ για «ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων» από την ΕΕ

Έκκληση ΥΠΕΞ για «ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων» από την ΕΕ

"Η Τουρκία απέρριψε τον διάλογο και τη διεθνή νομιμότητα"

Έκκληση για "ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων" από την ΕΕ, στη βάση των προνοιών των Συνθηκών της ΕΕ, έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου και έθεσε το θέμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, η τοποθέτηση του Υπουργού έγινε προς το τέλος της συνεδρίασης, στηρίχθηκε από τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες και την `Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που σημειώνοντας ότι "μιλάει εκ μέρους όλων" τόνισε ότι "αυτή τη φορά πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα". Ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στους ομολόγους του την κατάσταση πραγμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επιχειρούμενες γεωτρήσεις που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου αλλά και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. 

Αναλυτικά, όπως είπε ο Υπουργός στους ομολόγους του, "η κατάσταση απαιτεί ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων από μέρους της Ένωσης, στη βάση των προνοιών των Συνθηκών της ΕΕ, και των σχετικών με το θέμα κοινών δηλώσεων της Ένωσης".
 
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι με τις ενέργειές της, "η Τουρκία δεν ενεργεί κατά των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κατά των συμφερόντων ολόκληρης της EE".
 
"Η Τουρκία απέρριψε τον διάλογο και τη διεθνή νομιμότητα", υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης για να επισημάνει ότι επανειλημμένα κάλεσε την Τουρκία να ξεκινήσουν συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, πρόταση την οποία αυτή απέρριψε.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι "ούτε και τα μηνύματα που έστειλε η ΕΕ και οι εταίροι μας, σε πνεύμα αλληλεγγύης, δεν φαίνεται να έχουν εισακουστεί μέχρι στιγμής από την Τουρκία.   Αντιθέτως, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, λίγες εβδομάδες πριν και από την έκδοση της Έκθεσης Προόδου σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία και κατά παραβίαση των δεσμεύσεων που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Ένωσης", επεσήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατρούγκαλος: Θέμα νομιμότητας των ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ
 
"Όπως ανέφερε και η Ύπατη Εκπρόσωπος στη διάσκεψη Τύπου σήμερα, η ΕΕ συνεχίζει να εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας και καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία, όπως είπε, η ΕΕ θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.  Αυτή, τόνισε, ήταν και η ξεκάθαρη θέση των Υπουργών Εξωτερικών σήμερα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο των εργασιών, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ ’ιδίαν συζητήσεις για το εν λόγω θέμα, ανάμεσα σε άλλους, με την κ. Μογκερίνι, τον Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και την Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Marija Pejčinović Burić.
 
Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ήταν μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων που αφορούσαν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.  Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη και την περιοχή του Σαχέλ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας
 
Το πρωί ο κ. Χριστοδουλίδης συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των χωρών που μετέχουν στην Ανατολική Εταιρική Σχέση (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία), η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 10ης  επετείου της.  Στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης για την Ανατολική Εταιρική Σχέση ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ