Δημοσκόπηση: Ποιο κόμμα «αγγίζει» την κορυφή - Η μάχη για την 6η έδρα

Δημοσκόπηση: Ποιο κόμμα «αγγίζει» την κορυφή - Η μάχη για την 6η έδρα

Με τη συνεπίβλεψη των πανεπιστημίων Νεάπολις και Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο διδακτορικού ερευνητικού προγράμματος που εκπονείται με τη συνεπίβλεψη των πανεπιστημίων Νεάπολις και Πελοποννήσου, και αφορά την εκλογική συμπεριφορά και την κατανάλωση πολιτικής επικοινωνίας έχει διεξαχθεί πιλοτική ποσοτική έρευνα με τη συνδρομή της Strategico Consulting. Συγκεκριμένα, η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 8ης και 13ης Μαΐου 2019, με δομημένο ερωτηματολόγιο, στο οποίο απάντησαν 800 άτομα, άνδρες και γυναίκες. Το δείγμα έχει ως βάση τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας, με γενικό πληθυσμό τους Κύπριους Εκλογείς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βασικό ζητούμενο της έρευνας είναι να διερευνηθεί η σημασία που δίδεται στο δικαίωμα του εκλέγειν, καθώς επίσης και η βαρύτητα και ο αντίκτυπος των εργαλείων πολιτικής επικοινωνίας και πρωτίστως των προεκλογικών εκστρατειών των κομμάτων ή των υποψηφίων, στη διαμόρφωση των εκλογικών πεποιθήσεων και εν τέλει στη λήψη των εκλογικών αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: «Απαράδεκτος ο Ντάνκαν»

Όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο αναγκαία θεωρούν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, με μια κλίμακα από 1-5, το 44,2% απάντησε 5, 15,8% απάντησε 4, 16% απάντησε 3, 22,9% απάντησε 1, ενώ μόλις 1,1% απάντησε 2. 

Τέλος, αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, πρώτο κόμμα καταδεικνύεται ο ΔΗΣΥ με 22%, δεύτερο το Α.Κ.Ε.Λ. με 18,9%, ακολουθεί το ΔΗΚΟ με 8,9%, το ΕΛΑΜ με 4,9%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μάχη στήθος με στήθος ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ με την Ε.Δ.Ε.Κ., με τους πρώτους να προηγούνται ελαφρώς, με 4,1%, έναντι 3,9%. Η ΔΗ.ΠΑ. και το ΓΙΑΣΕΜΙ καταγράφουν 1,1% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το 15% και 11,3% που καταγράφουν η «αποχή» και το «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ» αντίστοιχα, ενώ  ένα 6,5% των ερωτηθέντων, δηλώνει αναποφάσιστο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Με αναγωγή τα ποσοστά αποτυπώνονται ως εξής: ΔΗΣΥ 30%,  ΑΚΕΛ 25,6% , ΔΗΚΟ 12%,  ΕΛΑΜ  6,6%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μάχη στήθος με στήθος ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ με την Ε.Δ.Ε.Κ., με τους πρώτους να προηγούνται ελαφρώς, με 5,6%, έναντι 5,3%. Η ΔΗ.ΠΑ. και το ΓΙΑΣΕΜΙ καταγράφουν 1,5% και 1,2%

Με αυτά τα δεδομένα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ φαίνεται να διατηρούν τις υφιστάμενες έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ δίνεται μάχη για την 6η έδρα, με το ΕΛΑΜ να έχει τον πρώτο λόγο και τον συνδυασμό ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ να διατηρεί επί ίσοις όροις με την ΕΔΕΚ πιθανότητες διεκδίκησης της.

Πηγή: ΚΥΠΕ