Κόντρα Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ για στεγαστική πολιτική

Κόντρα Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ για στεγαστική πολιτική

Η απάντηση της Κυβέρνησης σε ΑΚΕΛ

Ζούμε ακόμα σήμερα τις οδυνηρές συνέπειες ορισμένων πολύ προβληματικών και άστοχων πολιτικών του ΑΚΕΛ, απαντάει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο ΑΚΕΛ, αναφορικά με κριτική που άσκησε το κόμμα για την πρόθεση της Κυβέρνησης να εξαγγείλει στεγαστική πολιτική και καλεί το κόμμα της αντιπολίτευσης να έχει την υπομονή να ακούσει και όχι να κρίνει προτού καν γνωρίσει τις συγκεκριμένες προτάσεις.

Διαβάστε επίσης: Στα σχοινιά Προεδρικό - ΑΚΕΛ για τον Ιωνά

Σε δήλωσή του νωρίτερα σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου συνεχάρη την κυβέρνηση «για την πολιτική που παραμονές των εκλογών, η κυβέρνηση θα εξαγγείλει για το πρόβλημα της στέγης» και θέτει το ερώτημα, μεταξύ άλλων, αν «υπάρχει στην Κύπρο πολίτης που να πιστεύει ότι το δραματικό πλέον πρόβλημα στέγασης των νέων ζευγαριών και των οικογενειών τους, θα λυθεί από μια κυβέρνηση της οποίας η πολιτική είναι ακριβώς αυτή που το προκαλεί».

Σε γραπτή απάντησή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «προκαλεί εντύπωση η... προκαταβολικά μηδενιστική τοποθέτηση του ΑΚΕΛ για τη συνολική και συγκροτημένη πρόταση στεγαστικής πολιτικής που πρόκειται να καταθέσει και να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

«Παραμονές της πρότασης για μια συνολική αντιμετώπιση του σχεδιασμού και των κατευθύνσεων της κατασκευαστικής βιομηχανίας με στόχο, μεταξύ άλλων, την προσφορά και εξασφάλιση προσιτής στέγης, το ΑΚΕΛ έχει την αγωνία μην τυχόν και ακουστούν οι εποικοδομητικές και υπεύθυνες προτάσεις της Κυβέρνησης», προσθέτει.

Ο κ. Προδρόμου συνεχίζει σημειώνοντας ότι «απέναντι στον ισχυρισμό τους ότι η πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης προκαλεί “πρόβλημα στέγασης των νέων ζευγαριών και των οικογενειών τους” δεν μπορεί να μην αντιπαραβάλει κανείς τις πολιτικές τους που οδηγούσαν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην ανεργία, δηλαδή σε μηδενικά εισοδήματα και, επομένως, σε καμία πρόσβαση στην αγορά στέγης».

Εξάλλου, συμπληρώνει, «ζούμε ακόμα σήμερα τις οδυνηρές συνέπειες ορισμένων πολύ προβληματικών και άστοχων πολιτικών του ΑΚΕΛ που το μόνο που άφησαν πίσω είναι τεράστια προβλήματα σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ακατάλληλα στεγαστικά δάνεια».

«Είναι τέτοιες δυσμενείς συνθήκες - απότοκο πολιτικών που εφάρμοσε και που και σήμερα ακόμα εξακολουθεί να προβάλλει το ΑΚΕΛ, που η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να διορθώσει με ένα μεθοδευμένο και συγκροτημένο τρόπο, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης», αναφέρει ο κ. Προδρόμου στη γραπτή απάντησή του.

Σήμερα όμως, συνεχίζει, η Κυβέρνηση μπορεί και προτείνει πολιτικές που μπορούν να δώσουν αποτελέσματα διότι η χώρα βρίσκεται σε μια φάση σταθερής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, αυτό απεικονίζεται ήδη μέσα από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017 που δείχνουν ότι η Κύπρος είναι σε καλύτερη θέση σχεδόν από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά το “κόστος στέγης” που επωμίζονται νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ότι στην Κύπρο τα νοικοκυριά καταβάλλουν συγκριτικά αρκετά χαμηλότερο μερίδιο των διαθέσιμων εισοδημάτων τους για στέγαση σε σύγκριση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πλην της Μάλτας) και συγκρίνεται πολύ ευνοϊκά και ως προς το κατά κεφαλήν εμβαδόν στέγασης.

Παρ’ όλα αυτά, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη δυνατότητα πρόσβασης σε προσιτή στέγη, η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και ξεκινά στο αμέσως επόμενο διάστημα την εφαρμογή μιας συνεκτικής και συγκροτημένης πολιτικής.

«Ας έχει και το ΑΚΕΛ την υπομονή να ακούσει και όχι να κρίνει προτού καν γνωρίσει τις συγκεκριμένες προτάσεις», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ