Η φυλή των αναποφάσιστων κρίνει τις Ευρωεκλογές

Η φυλή των αναποφάσιστων κρίνει τις Ευρωεκλογές

Ποια τα χαρακτηριστικά και πως αντιδρούν

Του Στέλιου Ξιουρή

Η αποκωδικοποίηση των τάσεων μιας αλλοπρόσαλλης μάζας ανθρώπων μοιάζει ακατόρθωτη και προσομοιάζει με άλμα στο κενό. Ήδη σπατάλησαν αρκετές ώρες μελέτης τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων για να βρουν έστω μια ένδειξη σε ποια κατεύθυνση κλίνουν οι επιθυμίες των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε- μια βδομάδα πριν τις εκλογές-σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φτάνουν έως και το 30%.

Προφανέστατα και δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός αναλυτής για να επισημάνει ότι οι προτιμήσεις των αναποφάσιστων θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και την κατάταξη των κομμάτων, αλλά κυρίως το κόμμα που θα κατακτήσει την πολυπόθητη έδρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κάποιες μέθοδοι των δημοσκόπων- όπως η αναγωγή των ψήφων και ο διαμοιρασμός τους στα κόμματα- αλλά ποτέ δεν είναι ασφαλής τρόπος καθορισμού των επιθυμιών της εν λόγω μάζας πολιτών.

Οι αντιδράσεις και οι προθέσεις των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ποικίλουν και επιχειρώντας να προσδιορίσουμε τους λόγους που δεν τοποθετούνται εξ αρχής για την πρόθεση ψήφου τους, σίγουρα δεν μπορεί να οριοθετηθεί και να κατηγοριοποιηθεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Οι κατηγορίες των αναποφάσιστων

*Ορισμένοι εξ αυτών σπάζουν πλάκα με την αγωνία των κομματαρχών και υποψηφίων Ευρωβουλευτών στην προκειμένη και ενίοτε μπορεί και να χαχανίζουν από το άγχος που τους διακατέχει( τους πολιτικούς) για να προσδιορίσουν τα θέλω τους και να τα ικανοποιήσουν για να κερδίσουν την ψήφο τους. Μπορεί και να γίνεται ως αντίδραση στα όσα υφίστανται οι πολίτες από τους πολιτικούς όλο το προηγούμενο διάστημα.

* Άλλη κατηγορία είναι εκείνοι που ξέρουν τι θα ψηφίσουν και είναι γενικότερα τοποθετημένοι, αλλά απέχουν από τους προεκλογικούς αγώνες, λόγω προσωπικών ή άλλων καταστάσεων.

*Υπάρχει και η μερίδα εκείνη των ψηφοφόρων που επιθυμεί να ακούσει, να διαβάσει, να ενημερωθεί και αναλόγως να δώσει την ψήφο της χωρίς επηρεασμούς.

* Προφανώς και μια άλλη κατηγορία ψηφοφόρων που δεν ασχολείται καν , δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν και ενδέχεται να επηρεαστούν την τελευταία στιγμή από κάποιο άτομο του οικογενειακού – φιλικού τους περιβάλλοντος ή από κάποια κουβέντα που θα ακούσουν στο κομμωτήριο και την καφετερία.

* Στην φυλή των αναποφάσιστων όμως συμπεριλαμβάνεται και η κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που δεν πάνε να ψηφίσουν είτε λόγω παραλίας, βαρεμάρας ή αντίδρασης στο πολιτικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΙΝΕΛΙΑ: Το φυσικό αέριο που δεν μυρίζεται η ηγεσία μας η Μπελούτσι & οι Τουρκαλάδες

Παράξενη φυλή θα διευρύνεται με τον χρόνο

Παράξενη λοιπόν φυλή οι αναποφάσιστοι και κανείς εύκολα δεν μπορεί να τους προσδιορίσει. Η δική μας προσέγγιση έγινε εμπειρικά αφού και αυτοί οι επιστήμονες αδυνατούν να προσδιορίσουν τις κατευθύνσεις της εν λόγω μάζας ανθρώπων.

Ενδέχεται η φυλή των αναποφάσιστων να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν έως και απρόσιτη και δύσκολα μπορεί κάποιος να την πλησιάσει, πόσω μάλλον να την ψυχολογήσει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εν λόγω φυλή θα μεγαλώνει προς τέρψη όλων εκείνων που θέλουν να δίνουν έστω και ένα μικρό μάθημα στους πολιτικούς προκαλώντας τους άγχος για τις επιθυμίες . Ίσως έτσι  σκεφτούν με περισσότερη σωφροσύνη κατά τον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ εκλογικών αναμετρήσεων. Α, μπα θα απαντήσει κάποιος από την φυλή των αναποφάσιστων.