Πώς να μην ρίξετε άκυρο στις Ευρωεκλογές

Πώς να μην ρίξετε άκυρο στις Ευρωεκλογές

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άντρη Θρασυβούλου

Η αυλαία των Ευρωεκλογών ανοίγει αύριο.  Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στους 641.181, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που είχαμε ποτέ σε εκλογική διαδικασία. Από αυτούς τους 641.181 οι 549.011 είναι Ε/Κ, οι 81.611 είναι Τ/Κ ενώ 10.559 είναι οι Κοινοτικοί εκλογείς. 

Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7.00 π.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ., με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 μ. - 1.00 μ.μ. 

Ο Βοηθός Έφορος Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου τονίζει στο Newsbomb ότι καλό είναι να ξέρει κάποιος από προηγουμένως ποιο είναι το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζει. Ψηφίζουμε με την ταυτότητα ή το εκλογικό μας βιβλιάριο σε ό,τι αφορά στους Κυπρίους εκλογείς. Σε ότι αφορά τους Κοινοτικούς εκλογείς το εκλογικό δικαίωμα θα ασκηθεί με το έγγραφο με το οποίο έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.

Πώς ψηφίζουμε λοιπόν όταν βρεθούμε στην κάλπη για ν' αποφύγουμε το ενδεχόμενο να ρίξουμε άκυρο;

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ο κ. Δημητρίου τονίζει ότι το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να είναι σφραγισμένο το ψηφοδέλτιο αλλιώς θεωρείται άκυρο. Άκυρο θεωρείται επίσης το λευκό ψηφοδέλτιο και όταν ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους συνδυασμούς ή ένα συνδυασμό και ένα ανεξάρτητο υποψήφιο ή δύο ανεξάρτητους υποψηφίους. Επίσης εάν σημειώσεις οποιαδήποτε άλλα σημεία ή αριθμούς ή γράμματα, εκτός από εκείνα που καθορίζονται στον Νόμο, δηλ. «+» ή «χ» ή «√», η ψήφος δεν ισχύει.

* Με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά, για στατιστικούς σκοπούς.

Ο σωστός τρόπος ψηφοφορίας

Βάζετε ένα «+» ή «χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής σας, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους (εάν επιλέξετε να ψηφίσετε ανεξάρτητο υποψήφιο).

Επιπρόσθετα, ο εκλογέας που επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό μπορεί, αν θέλει, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένους υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομά τους. Ο εκλογέας μπορεί να θέσει σταυρό προτίμησης σε μέχρι και δύο υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, ανεξάρτητα από τον αριθμό των υποψηφίων που έχει ο συνδυασμός.

Τονίζεται ότι η σημείωση σταυρών προτίμησης δεν είναι υποχρεωτική, ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκλογέας να τοποθετήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης, που επιτρέπονται από τον Νόμο. Η τυχόν τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης, από τον αριθμό που προβλέπει ο Νόμος, καθιστά τους σταυρούς προτίμησης άκυρους, αλλά η ψήφος που δόθηκε στον συνδυασμό θεωρείται έγκυρος.