Ποιος είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής - Πόσες ψήφους πήρε τελικά από Ε/κ και Τ/κ

Ποιος είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής - Πόσες ψήφους πήρε τελικά από Ε/κ και Τ/κ

Πόσοι Ελληνοκύπριοι και πόσοι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν τελικά το... πρόσωπο των εκλογών;

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι και επίσημα πλέον ο πρώτος Τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής. Σαφώς και είναι το πρόσωπο των εκλογών και δεν είναι τυχαίο που γύρω από το όνομα του γίνονται οι περισσότερες συζητήσεις.

Δείτε επίσης: Πόσες ψήφους πήρε ο κάθε υποψήφιος - Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πήρε συνολικά 25.051 ψήφους. Οι Τουρκοκύπριοι που ψήφισαν τελικά ήταν 5604 και περίπου το 75% ψήφισε Νιαζί. Ως εκ τούτου οι 4.000 - 4.500 ψήφοι του ήταν από Τουρκοκύπριους και οι υπόλοιπες ψήφοι που πήρε από Ελληνοκύπριους.

Ποιος είναι

Ο Niyazi Kızılyürek γεννήθηκε το 1959 στην Ποταμιά. Στις αρχές του 1964, λόγω των διακοινοτικών συγκρούσεων, η οικογένειά του μετοίκησε στον θύλακα της Λουρουτζίνας όπου έζησε ως πρόσφυγας μέχρι το 1974. Μετά το 1974, εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στο χωριό Αργάκι.

niyazi kizilyurek

Ο κύριος Kızılyürek σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βρέμης, όπου εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική διατριβή πάνω στο Κυπριακό Πρόβλημα. Το 1990 αποφοίτησε με τον τίτλο του διδάκτορος και διάκριση Summa Cum Laude. Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και βρίσκεται σήμερα στη βαθμίδα του Καθηγητή.