ΑΝΑΛΥΣΗ: Κλείνουν κόμματα οι Ευρωεκλογές - Η πύρρειος νίκη Σιζόπουλου και η φυγή Θεοχάρους-Λιλλήκα

ΑΝΑΛΥΣΗ: Κλείνουν κόμματα οι Ευρωεκλογές - Η πύρρειος νίκη Σιζόπουλου και η φυγή Θεοχάρους-Λιλλήκα

Το αβέβαιο μέλλον της Συμμαχίας Πολιτών - Λιλλήκα, ο Παπαδάκης που δεν ήταν επιλογή Σιζόπουλου και οι φιλίες που κόστισαν στον Περδίκη

Του Στέλιου Ξιουρή

Η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών φέρνει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό και ενδέχεται να είναι καθοριστική ακόμη και για την επιβίωση κομμάτων που σε κάποια στιγμή της πολιτικής ιστορίας του τόπου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση γεγονότων.

Δείτε επίσης: Πόσες ψήφους πήρε ο κάθε υποψήφιος - Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Έρχεται ο Γιωργάλλας
Η αποτυχία της ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ να εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ αναμένεται να αποβεί καταλυτικός παράγοντας για το κόμμα που ηγείται και δεν αποκλείεται η αναμενόμενη αποχώρηση της, να επιφέρει μέχρι και την συγχώνευση της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με άλλο κόμμα ή ακόμη και την διάλυση της. Πάντως το σίγουρο είναι ότι η κ. Θεοχάρους αυτοβούλως αναμένεται να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και όπως προδιαγράφεται εδώ και αρκετό καιρό να ανοίξει τον δρόμο για τον ΜΙΧΑΛΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑ. Να μην παραγνωρίζεται ότι η Αλληλεγγύη είναι πολιτικό παιδί του Προέδρου της Βουλής ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗ , ο οποίος και αναμένεται να παίξει τον δικό του ρόλο στην διαμόρφωση των δεδομένων για το κόμμα του.

ΕΔΩ τα πάντα για τις Ευρωβουλευτικές

Αβέβαιο το μέλλον της Συμμαχίας Πολιτών- Λιλλήκα

Ο καταπονημένος και εν πολλοίς αδιάφορος Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ φαίνεται ότι δεν θα μείνει για αρκετό καιρό επικεφαλής του κόμματος και είναι έτοιμος να πάρει δραστικές αποφάσεις για το μέλλον του. Και σ’ αυτή την περίπτωση το σενάριο συγχώνευσης με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ είναι υπαρκτό , αφού έγιναν ήδη κάποιες προκαταρτικές συζητήσεις, αλλά μετά την ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ εμπειρία των Ευρωεκλογών δεν αποκλείεται όλα να αλλάξουν και οι δρόμοι των δυο κομμάτων να χωρίσουν.
Πάντως ο κ. Λιλλήκας μετά την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος και με καθαρό μυαλό θα σταθμίσει όλες τις επιλογές και θα αποφασίσει για το δικό του μέλλον και προφανώς και της Συμμαχίας Πολιτών που είναι συνδεδεμένη μαζί του.

Ο Παπαδάκης δεν ήταν επιλογή Σιζόπουλου

Το βράδυ των εκλογών ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ για όσους διαβάζουν την γλώσσα του σώματος και τις δηλώσεις του που προηγήθηκαν, βίωσε την ψυχολογική κατάσταση που περιγράφεται ως ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ συναισθήματα. Από την μια περήφανος γιατί κατήγαγε μια θριαμβευτική νίκη στις Ευρωεκλογές και από την άλλη στενοχώρια για την εκλογή του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ στην Ευρωβουλή και όχι του εκλεκτού του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ. Οι παροικούντες στην ΕΔΕΚ γνωρίζουν την υπόγεια διαμάχη Σιζόπουλου- Παπαδάκη αλλά η ανάγκη για να μην χάσουν στις Ευρωεκλογές τους έφερε να βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα. Ωστόσο η νίκη είναι πύρρειος για τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, γιατί πλέον ο κ. Παπαδάκης ισχυροποιείται και στην κάλπη έδειξε ότι ΚΕΡΔΙΣΕ την άτυπη μάχη με τον κ. Σιζόπουλο. Προφανώς και δεν αποκλείεται να τον αμφισβητήσει σε μεταγενέστερο στάδιο σε εσωκομματικές εκλογές.

Όσον αφορά τους Οικολόγους που δέχθηκαν τεράστια ήττα, όταν σε όλη την Ευρώπη οι Πράσινοι σάρωσαν, δεν φαίνεται να περνάει και τόσο ανώδυνη για τον Γιώργο Περδίκη. Ο Πρόεδρος των Πράσινων ήταν ο εμπνευστής της συνεργασίας με την Συμμαχία Πολιτών καθότι στενός φίλος με τον Γιώργο Λιλλήκα, με τις συναντήσεις τους σε γνωστό εστιατόριο στον Στρόβολο να ήταν επί καθημερινής βάσης.
Ωστόσο η φιλία – τουλάχιστον κομματική- δεν απέφερε καρπούς και πλέον ο κ. Περδίκης θα έχει να λογοδοτήσει ενώπιον των συλλογικών οργάνων του κόμματος.