Επίτροπος Ισότητας: Σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα η απουσία γυναικών Ευρωβουλευτών

Επίτροπος Ισότητας: Σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα η απουσία γυναικών Ευρωβουλευτών

Τι η δήλωσε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου

Την ανάγκη καλλιέργειας και εμπέδωσης κουλτούρας ισότητας για ένα πιο υγιές και ελπιδοφόρο αύριο τονίζει σε γραπτή δήλωση η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Διαβάσρε επίσης: Μ. Σχοινάς: Οι λαϊκιστές δεν κέρδισαν αυτές τις εκλογές

Στη δήλωση η Επίτροπος αναφέρει πως η πολιτική πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις χθεσινές Ευρωεκλογές, με την παντελή απουσία Κύπριων γυναικών στην Ευρωβουλή, "αποκαλύπτει ένα σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα και συνιστά ένα τεράστιο πλήγμα στους διαχρονικούς αγώνες και διεκδικήσεις για τα αυτονόητα: ίσες ευκαιρίες και ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα κέντρα χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων".

Σύμφωνα με την κ. Αντωνίου, η απουσία των γυναικών δεν μπορεί να καταγραφεί στα θετικά αφού για πρώτη φορά δεν συμμετέχουν στην ευρω-κοινοβουλευτική μας ομάδα, γυναίκες και αυτό, προσθέτει, αποτελεί αναμφίβολα ένα πλήγμα για την Δημοκρατία της Ισότητας.

Η Επίτροπος αναφέρει πως τα στερεότυπα και οι έμφυλοι διαχωρισμοί δημιούργησαν δυστυχώς μία εικόνα καθόλου θετική, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, για την Κύπρο και η χώρα μας φαίνεται να διακατέχεται από έντονα πατριαρχικά κατάλοιπα, παραμένοντας δέσμια σε μεγάλο βαθμό, σε αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και αναχρονιστικά κοινωνικά στερεότυπα σχετικά με τον ρόλο των φύλων στην κοινωνία.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

"Οι δομές των πολιτικών κομμάτων, οι αυξημένες απαιτήσεις που προκύπτουν ως απόρροια ενός αδηφάγου συστήματος, ο σκληρός και σε πολλές περιπτώσεις αθέμιτος ανταγωνισμός, οι μειωμένες ευκαιρίες προβολής των γυναικών συγκριτικά με τους άντρες, ο άνισος καταμερισμός ευθυνών μεταξύ ανδρών και γυναικών στη σφαίρα της οικογένειας, είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που κρατούν τις γυναίκες αποκλεισμένες από τις θέσεις λήψεως αποφάσεων στον πολιτικό και δημόσιο βίο", αναφέρει.

Η Επίτροπος σημειώνει παράλληλα πως η υποεκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων δεν οφείλεται μόνο σε θεσμικούς παράγοντες αλλά και σε λόγους που συνδέονται άρρηκτα με την ποιότητα της δημοκρατίας, την πολιτική κουλτούρα, τη θρησκεία, ψυχολογικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, καθώς και κοινωνικές προσδοκίες και επιταγές.

"Το πλήγμα αυτό στη δημοκρατία και την ισότητα μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο μέσα από την αλλαγή των στάσεων, αντιλήψεων και νοοτροπιών που θρέφουν και αναπαράγουν πατριαρχικές αντιλήψεις και κρατούν δυστυχώς τον μισό πληθυσμό αποκλεισμένο από πολιτικά και δημόσια αξιώματα. Ας εργαστούμε όλοι και όλες, πολιτεία και κοινωνία, συντονισμένα και συλλογικά, για την καλλιέργεια και εμπέδωση κουλτούρας ισότητας για ένα πιο υγιές και ελπιδοφόρο αύριο", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ