Η Κύπρος η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς γυναίκα Ευρωβουλευτή - Οι υποψήφιες,οι ψήφοι & το «πλήγμα» (Φωτος)

Η Κύπρος η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς γυναίκα Ευρωβουλευτή - Οι υποψήφιες,οι ψήφοι & το «πλήγμα» (Φωτος)

Η Κύπρος η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς γυναίκα ευρωβουλευτή

 Της Άντρης Θρασυβούλου

 

Ούτε και μία γυναίκα στην Κύπρο δεν κατάφερε να λάβει μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Στη λίστα του EUPanelWatch, για το ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών στην Ευρωβουλή, μετά και τις ευρωεκλογές, η Κύπρος καταλαμβάνει την τελευταία θέση με ποσοστό 0% και πλέον είναι η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς γυναίκα ευρωβουλευτή.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου χαρακτηρίζει στο Newsbomb την 26η Μαΐου, «μαύρη ημέρα για την Κύπρο». 

Συνολικά 19 γυναίκες στην Κύπρο έθεσαν τον εαυτό τους ως υποψήφιες σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

ΑΚΕΛ

18.144 σταυρούς προτίμησης εξασφάλισε η Μαρίνα Νικολάου η οποία παίρνει την πρωτιά μεταξύ των γυναικών υποψηφίων.

Ακολουθεί η Ελένη Θεοχάρους του ΔΗΚΟ με 10.045 ψήφους.

Επιστολή Θεοχάρους σε Γιούνκερ

Την τρίτη θέση μεταξύ των γυναικών κατέλαβε η Ελένη Σταύρου από τον ΔΗΣΥ που κατάφερε να εξασφαλίσει 9.538 ψήφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές 2019: Αυτοί μετρούν ζημιές, οι κερδισμένοι και οι μεγάλοι χαμένοι - ΑΝΑΛΥΣΗ

Ακολουθεί η Κατερίνα Χριστοφίδου του ΔΗΚΟ με 7.262 και η Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου του ΔΗΣΥ με 7.166, η Νατάσα Ιωάννου από την ΕΔΕΚ με 5.854 και η Θέα Νικολάου με 2.313.

Συνέντευξη: Κατερίνα Χριστοφίδου: «Έχω τη συνείδηση μου ήσυχη και την αξιοπρέπεια μου ακέραιη!»

Οι σταυροί προτίμησης:

ΣΥΜΑΧΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Μαρία Παστελλά 879

Αλεξία Σακαδάκη 782

Έφη Ξάνθου 1.577

 

ΕΛΑΜ

Μαρία Ιεροδιακόνου 3.048

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Αντιγόνη Παπαδοπούλου 2.051

 

ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑΣΕΜΙ

Λέιλα Κιράλπ 359

Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ 329

 

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Χρυσελπίδα Καμμά 41

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Λεώνη Παρασκευαϊδου 253

 

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΕΑΚ)

Μαρία Καλογέρη

 

ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

Άντζελα Αγαθαγγέλου 556

Μισιέλ Μετζίδη 175

 

Πρώτη η Σουηδία, τελευταία η Κύπρος

Το ποσοστό των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε μια αυξητική τάση. Ωστόσο, χρειάστηκαν περίπου 40 χρόνια για να διπλασιαστεί το ποσοστό των γυναικών.

Στις πρώτες εκλογές του 1979, οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 16% του Ευρωκοινοβουλίου.  Γενικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η εκπροσώπηση των γυναικών, βρίσκεται(μέχρι στιγμής) στο 37,7%, αυξημένη κατά 0,7% σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014.

γρ

 

Στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου μόνο 6 χώρες κατάφεραν να εξασφαλίσουν υψηλότερο ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών απ’ ό,τι ο μέσος όρος: η Σουηδία (55%), η Φινλανδία (54%), η Γαλλία, η Μάλτα, η Σλοβενία και το Λουξεμβούργο (από 50%). 

Τα στοιχεία για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου:

 

new elections women

 

 

* Aκόμη δεν είναι διαθέσιμα τα τελικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου σε όλες τις χώρες

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ενώ η Κύπρος δεν στέλνει ούτε μία γυναίκα Ευρωβουλευτή στην Ευρωβουλή, η Μάλτα η οποία έχει επίσης έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπροσωπείται  στο 50%. Πρόκειται για μια χώρα η οποία έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την Κύπρο και σε ότι αφορά το μέγεθος και τον πληθυσμό αλλά και σε ιστορία. Για ποιον λόγο λοιπόν η Κύπρος παρουσιάζει τέτοια εικόνα χωρίς ούτε μια παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο;

Τι φταίει;

Το Newsbomb επικοινώνησε με την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι αδιαφορούν, κάποιοι δεν ασχολούνται, άλλοι είναι αρνητικοί ως προς το θέμα της ισότητας ή επικριτικοί. Θα πρέπει να καταλάβει η κοινωνία των πολιτών- όσους βέβαια τους ενδιαφέρει- ότι η ισότητα των γυναικών δεν είναι απλώς αριθμοί. Σημασία έχει με τη συμμετοχή της η γυναίκα πώς συμβάλλει και πώς διανθίζει πολιτικές, οικονομικές ή άλλης μορφής αποφάσεις. Είναι αυτό το οποίο θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι με τη συμμετοχή της η γυναίκα στα διάφορα κέντρα αποφάσεων συμβάλλει εάν είναι οικονομικά στην κερδοφορία ή αν είναι πολιτικά στην μεγαλύτερη αποδεκτικότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται. Η ισότητα δεν αφορά μόνο το γυναικείο φύλο αφορά ολόκληρη την κοινωνία γιατί ο αντίκτυπος από τις ανισότητες και τις διακρίσεις είναι στην ίδια την κοινωνία», σημειώνει η κ. Αντωνίου και συνεχίζει:

«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απολύτως σεβαστό. Το θέμα είναι το τι κάνουμε εμείς που γνωρίζουμε πως μπορούμε να τα πάμε καλύτερα, άνδρες και γυναίκες μαζί. Σύμφωνα με μελέτες, τα μεσογειακά μοντέλα είναι πιο επιρρεπή στις πατριαρχικές αντιλήψεις και στα στερεότυπα. Θεωρούν ότι η δημόσια σφαίρα της ζωής ανήκει στον άνδρα και πολύ λιγότερο στον άνδρα και η ιδιωτική σφαίρα στον άνδρα. Εμείς καλούμαστε αυτό να το ανατρέψουμε». τονίζει η ίδια.

Ρεκόρ εκπροσώπησης των γυναικών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο

Την ίδια ώρα, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, δηλώνει ότι το αποτέλεσμα της Μάλτας ίσως να έρχεται να ανατρέψει αυτούς τους υπολογισμούς.

«Βέβαια, η Κύπρος υστερεί στην υιοθέτηση των θετικών μέτρων δράσης υπέρ των γυναικών. Θα προσπαθήσουμε με νομικό τρόπο να τροποποιήσουμε το άρθρο 28 του Συντάγματος που αφορά την ποσόστωση. Μπορεί να τροποποιηθεί εάν υπάρχει η πολιτική βούληση. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι το αρμόδιο για θέματα Ισότητας και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε να προωθήσει την τροποποίηση του νομοσχεδίου».