Σ. Αγγελίδης στο Νewsbomb: «Έτσι αλλάζουν οι ΣΥΟΠ την Ε.Φ - Το όραμά μου»

Σ. Αγγελίδης στο Νewsbomb: «Έτσι αλλάζουν οι ΣΥΟΠ την Ε.Φ - Το όραμά μου»

Ο Υπουργός Άμυνας άνοιξε τα χαρτιά του και αποκάλυψε πολλά

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ο θεσμός των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) αποτελεί βασικό πυλώνα της μετεξέλιξης της Ε.Φ. σε ημιεπαγγελματικό στρατό. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο Newsbomb Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης. Ο Υπουργός θεωρεί ότι ο θεσμός έχει πολλά να προσφέρει στο μέλλον και επί τούτου αναμένονται αποφάσεις.
 
Ο κ. Αγγελίδης μίλησε για το κεφάλαιο φυγοστρατία και τις ενέργειες που κάνει για την εξάλειψή της.Παράλληλα, τοποθετείται για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ βάζοντας «ασπίδα» τις μεγάλες δυνάμεις και αναφέρεται στο μεγάλο «όπλο» της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
 
Ο Υπουργός Άμυνας αναλύει το «deal» που έγινε με τη Γαλλία και τα οφέλη σε πολλά επίπεδα της χώρας μας και δίνει το στίγμα του για τους σχεδιασμούς στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Παράλληλα, ο κ. Αγγελίδης δεν παραλείπει να αναφερθεί στις καινοτομίες που θα αφορούν την κατάταξη των νεοσυλλέκτων τον επόμενο μήνα.
  
Τι πρόκειται να γίνει με τους ΣΥΟΠ και το θέμα της μονιμότητάς τους; Υπάρχουν σκέψεις ώστε όσοι ΣΥΟΠ εξαντλήσουν το συμβόλαιό τους να αποκτήσουν δικαίωμα επαγγελματικής αποκατάστασης ως μόνιμοι λοχίες;
 
«Είναι γεγονός πως ο θεσμός των ΣΥΟΠ αποτελεί μεγάλη καινοτομία της παρούσας Κυβέρνησης. Έδωσε άλλη δυναμική στην ΕΦ και με σιγουριά αναφέρω ότι τις περγαμηνές από την προσφορά υπηρεσιών των ΣΥΟΠ,  ξεκινήσαμε και τις απολαμβάνουμε τόσο στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ όσο και στην κοινωνία γενικότερα.
 
Η πρόσληψη των ΣΥΟΠ, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ΕΦ σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στην οργανωτική δομή, όσο και στην εκπαίδευση και επιχειρησιακή ικανότητα τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Ο θεσμός των ΣΥΟΠ αποτελεί βασικό πυλώνα της μετεξέλιξης της ΕΦ σε ημιεπαγγελματικό στρατό, επιτρέπει την εξειδίκευση του προσωπικού και προσδίδει στην ΕΦ περαιτέρω δυνατότητες για την εκτέλεση της αποστολής της, στο πρότυπο σύγχρονων στρατών.
 
Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο θεσμός έχει να προσφέρει ακόμη περισσότερα και σύντομα θα αξιολογήσουμε την κατάσταση. 
Τον Νοέμβριο του 2019, θα κλείσουν 3 χρόνια από την πρόσληψη των πρώτων ΣΥΟΠ και το 2026, σύμφωνα με τα ισχύοντα θα πρέπει να τερματιστεί η απασχόλησή τους. Να ‘στε σίγουροι όμως πως στο προσεχές μέλλον θα γίνουν μελέτες και αξιολογήσεις για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το καλό του Στρατεύματος και της Άμυνας της χώρας μας». 
 
«Είμαι αισιόδοξος» 
 
Υπάρχουν εξελίξεις με το κεφάλαιο φυγοστρατία; Τι γίνεται με το νομοσχέδιο που εκκρεμεί και τι θα προνοεί;
 
Το κεφάλαιο της Φυγοστρατίας, με απασχολεί από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου, για να μη σας πω, πως εξέφραζα και τη δυσαρέσκειά μου ως πολίτης της Δημοκρατίας και πριν ακόμη αναλάβω τα καθήκοντα μου ως Υπουργός Άμυνας. 
 
cache 1500x3000 Analog medium 669431 149602 1232019 
 
Επομένως, είναι στις προτεραιότητες μου η επίλυση αυτού του σύνδρομου και θα προσπαθήσω όσο περισσότερο γίνεται για να μειωθεί και γιατί όχι να μηδενιστεί. Εν πάση περιπτώσει, ολοκληρώθηκε μελέτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, στη βάση των αποτελεσμάτων της οποίας έχουμε ήδη ενεργήσει και σύντομα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες δράσεις. Κάποιες από τις εισηγήσεις μας βρίσκονται για ψήφιση ενώπιον της Βουλής και κάποιες άλλες τυγχάνουν νομοτεχνικό έλεγχο από την Νομική Υπηρεσία. Αναμένω αποτελέσματα και δε σας κρύβω πως είμαι αρκετά αισιόδοξος.
  
Οι χειρισμοί στην ΑΟΖ 
 
Θέλουμε τοποθέτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και ποιοι χειρισμοί γίνονται;
 
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προκλητική αυτή ενέργεια, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Επιπλέον, θέτει σε κίνδυνο την κοινή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και υπονομεύει την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια των κρατών της Περιοχής. 
 
headimage1499762728 1068x709
 
Θα ήθελα να συστήσω σύνεση, ψυχραιμία, σοβαρότητα και πραγματισμό από όλους. Σας διαβεβαιώνω πως ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες (και εννοώ τη διπλωματική και νομική οδό), σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και με τις ισχυρές φίλιες χώρες καθώς επίσης και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο ενδεδειγμένος, ώστε να μην δημιουργηθεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή και να μπει σε κίνδυνο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα μεριμνούμε και για λήψη μέτρων που να οδηγούν στην αποτροπή των ενεργειών της Τουρκίας.
 
 
Έχει αναγνωριστεί από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ρωσία αλλά και από την ΕΕ, ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με δηλώσεις τους, καλούν την Τουρκία να σταματήσει άμεσα όλες τις παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της ΚΔ. Εμείς, έχουμε σύμμαχό μας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
Τι θα κερδίσουν οι νεοσύλλεκτοι
 
Υπάρχει ετοιμότητα για τη νέα κατάταξη Νεοσυλλέκτων- τι αλλαγές θα γίνουν;
 
Το Υπουργείο Άμυνας, αξιολογώντας την περσινή κατάταξη και τα προβλήματα που προέκυψαν, προέβη στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Ένα παράδειγμα,  η παρουσίαση των Νεοσυλλέκτων την ημέρα που αναγράφεται στο σημείωμα κατάταξης. Διαπιστώθηκε πως ο μεγαλύτερος αριθμός νεοσυλλέκτων παρουσιάζεται την τελευταία μέρα κατάταξης και όχι τη μέρα που αναγράφεται στο σημείωμα. Αυτό ήταν δικαίωμά τους. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, από φέτος θα επιβραβεύουμε όλους όσοι θα παρουσιαστούν τη μέρα που προβλέπεται και τους πιστώνουμε με επιπλέον 10 μόρια, τα οποία θα ληφθούν υπόψη κατά την τοποθέτησή τους στις Μονάδες. 
 
 
 
 
Σε γενικές γραμμές όμως κινούμαστε στο ίδιο μοτίβο με την περσινή χρονιά και έχουμε ετοιμότητα για οτιδήποτε έκτακτο προκύψει, να το αντιμετωπίσουμε.
 
Αυτό που θεωρώ όμως καινοτομία, είναι η εφαρμογή (application) του Υπουργείου, για έξυπνα κινητά. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, παρέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τους Νεοσύλλεκτους, όπως για παράδειγμα τι πρέπει να έχουν μαζί τους τη μέρα της κατάταξης και από πλευράς εντύπων αλλά και από πλευράς υλικών, τα υλικά που θα χορηγηθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τα δρομολόγια των λεωφορείων κατά τις εξόδους τους, πληροφορίες που αφορούν τη μοριοδότησή τους κ.α.  Βασικά, γίνονται ενέργειες που διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες προς όφελος των νεοσυλλέκτων.
 
Αλλάζει με αιτία η Ναυτική Βάση στο Μαρί
 
Ποια είναι τα σχέδια για τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί;
 
 
Οι υποδομές μας στη Ναυτική Βάση, με κατάλληλο σχεδιασμό και προγραμματισμό μπορούν να αναπτυχθούν ώστε η χρήση της, πέραν από την εθνική, μπορεί να εξελιχθεί και σε Ευρωπαϊκή. Με τέτοια αναβάθμιση, δίνεται νέα δυναμική και στην ουσία θα εξαργυρώσουμε την αφοσίωση μας στις αρχές και αξίες της ΕΕ. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, ισχυρές συνεργασίες με κράτη μέλη που έχουν ηγετικό ρόλο στην ΕΕ όπως Γαλλία και Γερμανία. Δε σας κρύβω πως βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμοί επέκτασης της Ναυτικής Βάσης.  Η δημιουργία συμφερόντων με τη χρήση διευκολύνσεων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πρωταρχικής σημασίας, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος μας ως σημείου σταθερότητας στην περιοχή.
 
images
 
 
Τι μας φέρνει το deal με τη Γαλλία; Υπάρχουν στα σκαριά συμφωνίες και με άλλα κράτη;
 
Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας πολιτικής, θεωρούμε ότι η Γαλλία είναι η χώρα που δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς της άμυνας και ασφάλειας. Μόλις πρόσφατα, τα δύο Υπουργεία επιβεβαιώσαμε εγγράφως την πρόθεση για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των Στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της ΚΔ και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών.
 
Οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδεικνύουν πως η αμυντική πολιτική και διπλωματία πρέπει να κινούνται και σε εθνικό αλλά και σε συμμαχικό επίπεδο. Ο συντονισμός ενεργειών με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με ισχυρές τρίτες φίλιες χώρες έχουν στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.  Επιτρέψτε μου όμως να μην επεκταθώ περαιτέρω. 
 
Να αρκεστώ στο ότι με σκληρή και συνεχή δουλειά, μπορούμε να πετύχουμε πολλά και σε εθνικό αλλά το πιο σημαντικό και σε συμμαχικό επίπεδο. Η πολιτική που ακολουθούμε ως Κυβέρνηση με την ανάπτυξη διμερών και τριμερών συνεργασιών με γειτονικές χώρες, αποδίδει καρπούς με απώτερο στόχο, η Ανατολική Μεσόγειος να καταστεί θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας, προόδου, ανάπτυξης και ασφάλειας.