Κατρούγκαλος: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργούν συνθήκες μεγάλης έντασης

Κατρούγκαλος: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργούν συνθήκες μεγάλης έντασης

Οι προσπάθειες της Τουρκίας διαχρονικά δεν στοχεύουν σε πόλεμο αλλά στη δημιουργία τετελεσμένων, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Τη θέση ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η στάση της στο Αιγαίο δημιουργούν συνθήκες μεγάλης έντασης, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτιμώντας ωστόσο ότι Τουρκία δεν επιδιώκει τη πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real”, o κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Τουρκίας η πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ωστόσο «όσο συσσωρεύεται ένταση με τη συνέχιση των προκλητικών ενεργειών της, πρέπει κι εμείς να παίρνουμε τα αντίστοιχα μέτρα και γι’ αυτό το λόγο μπορεί να προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο», όπως ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eκπρόσωπος Τουρκικού ΥΠΕΞ για ανατολική Μεσόγειο: Αν επιδείξουν αυτό το θράσος θα απαντήσουμε

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αντιπροσωπεύει ένα μέσο διαλόγου με την Τουρκία «όχι για να λύσουμε τα προβλήματά μας, αλλά για το πώς θ’ αποφύγουμε αυτήν την κλιμάκωση της έντασης, για να μην οδηγήσει σε κάτι που δεν θέλουμε», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερα αναβαθμισμένο διπλωματικό κύρος, το οποίο αξιοποιεί, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω όλων των αναγκαίων διπλωματικών ενεργειών.

«[Ο]ι προσπάθειες της Τουρκίας διαχρονικά κατατείνουν όχι στο να κάνει πόλεμο, αλλά στο να δημιουργήσει τετελεσμένα», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι όταν «αυτές οι ενέργειες καταγγέλλονται από παντού ως παράνομες, δεν πετυχαίνει το αποτέλεσμα  που επιδιώκει, πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο».

«Γιατί, όταν σε καταγγέλλουν ότι παρανομείς, ότι κάνεις προκλητικές ενέργειες, ότι είσαι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, οι ισχυρισμοί σου δεν δημιουργούν διαφορά. Αντίθετα, εσύ εμφανίζεσαι σαν αποσυνάγωγος», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η στρατηγική της Τουρκίας δεν είναι ο πόλεμος με την Ελλάδα, καθώς η ίδια γνωρίζει ότι «δεν υπάρχει σενάριο πολέμου που να κερδίζεται στο Αιγαίο, είναι χαμένη υπόθεση ο πόλεμος και για τις δυο πλευρές», όπως είπε. «Εμείς ποτέ δεν επιδιώκαμε κάτι τέτοιο, εμείς είμαστε φιλειρηνική δύναμη. Και αυτοί  όμως αντιλαμβάνονται το τεράστιο κόστος που θα έχει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα χωρίς να εφησυχάζει, δεν έχει λόγο να φοβάται αυτή τη στιγμή, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι αφενός η ενισχυμένη διπλωματική θέση της χώρας αποτελεί έναν σημαντικό προστατευτικό παράγοντα και αφετέρου οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε αυτή τη συγκυρία την αποτρέπουν από το να «ρισκάρει την πολύ ευάλωτη οικονομία της», όπως ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ