Τούρκος Υπουργός Ενέργειας για αν. Μεσόγειο: Η Τουρκία δεν θα λυγίσει σε καμιά απειλή

Τούρκος Υπουργός Ενέργειας για αν. Μεσόγειο: Η Τουρκία δεν θα λυγίσει σε καμιά απειλή

«Το γεωτρύπανο Γιαβούζ μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες προετοιμασίας του θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή»

Η Τουρκία δεν θα λυγίσει σε καμιά απειλή, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ σχολιάζοντας την απόφαση για ένταλμα σύλληψης του προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου Πορθητή. 

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τα αρμόδια Υπουργεία έχουν λάβει και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν νομικά και πολιτικά μέτρα για να εμποδίσουν τις ενέργειες που θα αγνοήσουν την διεθνή κυριαρχία της Τουρκίας. Ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψουν «να γίνει σφετερισμός των δικαιωμάτων της ‘τδβκ’ και των Τουρκοκυπρίων», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους «για τη διασφάλιση ειρήνης στην περιοχή διαμερίζοντας δίκαια της πηγές της Κύπρου και της Μεσογείου διά της αρχής της δικαιοσύνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγωγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και «Ορέστη»

Ο κ. Ντονμέζ είπε ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής τους όπως έχει σχεδιαστεί στις περιοχές που έχουν λάβει 'άδειοδότηση’ χωρίς καμιά υποχώρηση από τα δικαιώματά τους. «Και το γεωτρύπανο Γιαβούζ μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες προετοιμασίας του θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι «η ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου», όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει «την στάση και συμπεριφορά της η οποία δεν έχει καμιά νομική βάση ενάντια στις δραστηριότητες γεώτηρησης της Τουρκίας στην Μεσόγειο οι οποίες διεξάγονται με βάση το διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

«Παρά τις εν ισχυρισμό απειλές για σύλληψη του προσωπικού του γεωτρυπάνου μας Πορθητή οι δραστηριότητές μας θα συνεχιστούν χωρίς καμιά καθυστέρηση», είπε ο Φατίζ Ντονμέζ προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει λυγίσει σε καμιά απειλή και δεν θα λυγίσει ούτε και από δω και πέρα». 

Πηγή: ΚΥΠΕ