Τους παρέσυρε το ρέμα των καβγάδων Ειρήνη-Ρίκκο-Πετρίδη & Νομική Υπηρεσία για ανταλλαγή κρατικής γης

Τους παρέσυρε το ρέμα των καβγάδων Ειρήνη-Ρίκκο-Πετρίδη & Νομική Υπηρεσία για ανταλλαγή κρατικής γης

Οι γνωματεύσεις εξπρές και τα λαϊκά δικαστήρια στην Επ. Ελέγχου

Του Στέλιου Ξιουρή

Σε μια εκ των  πλέον θυελλωδών συνεδριών της με κατηγορίες από την βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου για διαπλοκή λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας και έκδοση γνωματεύσεων εξπρές , του δικηγορικού γραφείου τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου που χειριζόταν την υπόθεση εκ μέρους εργολήπτη, αλλά και με επικλήσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη για σπίλωση προσώπων και λαϊκών δικαστηρίων εξελίχθηκε  σχετική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Διαβαστε επίσης: Βουλή: Συζητήθηκε η προώθηση του ρόλου της γυναίκας με ξένη αντιπροσωπεία

Από την Επ. Ελέγχου εξεταζόταν το θέμα, ανταλλαγής κρατικής γης, με ιδιωτική γη σε ποταμό στην Γερμασόγεια, Ειδικότερα η αξία της ιδιωτικής γης ήταν 445 χιλιάδες ευρώ και έγινε ανταλλαγή με κρατική γη, διπλάσιας σχεδόν έκτασης, αξίας πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Κτίσμα στο ρέμα και παραπλάνηση Υπουργικού.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης πλέον γίνεται νεκροψία επί του θέματος και επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το 2005 εταιρία αγόρασε γη στη Γερμασόγεια για 445 χιλιάδες ευρώ, για να κτίσει επτά πολυκατοικίες με 78 διαμερίσματα. Ωστόσο η γη ήταν και σε φυσικό ρέμα και η πολεοδομία ζήτησε την διενέργεια υδρολογικής μελέτης, από ιδιώτη μελετητή.
  • Η πολεοδομία το 2010 ενημέρωσε τον ιδιώτη, ύστερα από υπηρεσιακή σύσκεψη, ότι έπρεπε να φτιάξει λίμνη κατακράτηση όμβριων υδάτων, όπως προνοούσε η μελέτη την οποία ο ίδιος διενήργησε. 
  • Το 2010 το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να προχωρήσει σε ανταλλαγή της γης, με ίσης αξίας κρατική γη. Ωστόσο η τελική απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
  • Η εταιρία καταχώρησε το 2010 αστική αγωγή, για αποζημιώσεις, λόγω του γεγονότος ότι το τεμάχιο, ήταν ενταγμένο σε οικιστική περιοχή, στο επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσό, το οποίο το 2013 απέρριψε την αγωγή, λόγω αναρμοδιότητας του.
  • Το 2013 η εταιρία προχώρησε σε έφεση.
  • Το 2016 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, την ανταλλαγή της γης, με την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθεί η αστική αγωγή και ξεπεραστούν τα όποια νομικά κωλύματα.

Όπως κατήγγειλε ο Γενικός Ελεγκτής και Βουλευτές, δεν υφίστατο αγωγή εναντίον του κράτους, καθώς απορρίφθηκε το 2013. Μίλησαν για παραπλάνηση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τους τεχνοκράτες, υποδεικνύοντας ότι έχουν ευθύνη για αυτά τα οποία εισηγούνται στους Υπουργούς.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Οι γνωματεύσεις εξπρές και ο Ρίκκος

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνέπειες, επί μιας πράξης, η οποία συνοδεύτηκε όπως επεσήμανε και από παραπλάνηση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τεχνοκράτες.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ενέγραψε το θέμα, κατήγγειλε ότι υπήρξαν γνωματεύσεις από την Νομική Υπηρεσία από συγκεκριμένη λειτουργό που την κατονόμασε, σε χρόνο ρεκόρ, ώστε να προχωρήσει η ανταλλαγή. Μάλιστα μίλησε και για συνεχείς επαφές μεταξύ δικηγόρων της Νομικής Υπηρεσίας και τεχνοκρατών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος συνυπόγραψε την εγγραφή του θέματος, μίλησε για σκοτεινή υπόθεση και διαπλοκή πολιτικών προσώπων, όπως του τέως Β.Γ. Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και κομμάτων.

Πλήττετε υπολήψεις και πέφτετε σε λιβέλους

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, με εντονότατο ύφος, τόνισε ότι πλήττονται υπολείψεις τεχνοκρατών, οι οποίοι εκτελούν σωστά την δουλειά τους. Οι αναφορές βουλευτών και του Γενικού Ελεγκτή, φτάνουν στα όρια του λιβέλου.  Οι επαφές με την Νομική Υπηρεσία είναι καθημερινές και δεν πρόκειται κανένας να μας υποδείξει πότε πρέπει να μιλούμε.

Στήσατε λαϊκό δικαστήριο λέει ο Διευθυντής Κτηματολογίου

Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Αντρέας Σωκράτους ανέφερε ότι στήθηκε λαϊκό δικαστήριο βάρος του. Αισθάνεται, είπε, ότι υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον. Σημείωσε ότι η εταιρία προσκόμισε τέσσερεις εκτιμήσεις από ιδιώτες αδειούχους εκτιμητές, οι οποίες ανέβαζαν την τιμή του ακινήτου μεταξύ 4 και 6,8 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον ο συγκεκριμένος χώρος ήταν ο μοναδικός, στον οποίο μπορούσε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού να φτιάξει λίμνη κατακράτησης υδάτων.