Ποια η περιουσία του πρόσφυγα και πόση βοήθεια πήρε από το κράτος σε μητρώο που δίνεται στον ΠτΔ

Ποια η περιουσία του πρόσφυγα και πόση βοήθεια πήρε από το κράτος σε μητρώο που δίνεται στον ΠτΔ

Υπό εκπόνηση μελέτη για απώλεια χρήσης κατεχόμενων περιουσιών

Του Στέλιου Ξιουρή

Σε μια ρηξικέλευθη και άκρως πρωτοποριακή τομή σε σχέση με την μέχρι τούδε ακολουθητέα προσφυγική πολιτική προχώρησε ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών ( ΦΙΚΑΒ) , ο οποίος ετοίμασε Μητρώο Ιδιοκτητών κατεχομένων Περιουσιών.

Στο εν λόγω Μητρώο καταχωρίστηκαν όλες οι περιουσίες των προσφύγων καθώς και οι χορηγίες που πήρε από το κράτος μέχρι αυτή την στιγμή.

Δείτε επίσης: Ο ΕΦΕΤΗΣ: Πάλι τα έκαναν μπίλιες στην Γενική Εισαγγελία… Άγρια κόντρα Κωστή με Αχιλλέα (this time)

Δηλαδή με το πάτημα ενός κουμπιού και αφού καταχωρηθεί ο αριθμός της προσφυγικής ταυτότητας, θα διαφαίνεται σε μια στήλη η αξία της περιουσίας των εκτοπισθέντων τα κατεχόμενα και σε μια δεύτερη οι χορηγίες που πήραν από το κράτος σε χρήματα- οικόπεδα ή Τουρκοκυπριακά υποστατικά και χωράφια.

Μ’ αυτό τον τρόπο τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ΦΙΚΑΒ όπως οραματίζεται ο Πρόεδρος του Δρ. ΑΚΗΣ ΠΟΥΡΟΣ θα γνωρίζουν τις αδικίες που υπέστησαν πρόσφυγες , οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν έτυχαν της βοήθειας που παραχωρούσε όλα αυτά τα χρόνια το κράτος , σε σχέση και με την αξία της περιουσίας τους στα κατεχόμενα.

Ακόμη στο μέλλον θα τυγχάνουν προτεραιότητας όσοι δεν πήραν την ανάλογη βοήθεια και με αυτό τον τρόπο θα εξορθολογήσουν τις δαπάνες του κράτους και θα εξασκηθεί δικαιότερα η προσφυγική πολιτική …

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις ΕΔΩ

Την Τρίτη το Μητρώο στον Αναστασιάδη- Ακολουθεί η απώλεια χρήσης

Μετά από συντονισμένη και κοπιώδη εργασία ο ΦΙΚΑΒ παραδίδει δια του Προέδρου της κ. Πούρου αύριο Τρίτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Μητρώο επιτελώντας το έργο που θα προσδώσει νέες διαστάσεις στην προσφυγική πολιτική που εδώ και 45 σχεδόν χρόνια γινόταν χωρίς προσανατολισμό και συντονισμό και κυρίως χωρίς δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε ο Πρόεδρος του ΦΙΚΑΒ δρ. Άκης Πούρος , ο οποίος είναι ταγμένος στην άμβλυνση του πόνου των προσφύγων, ο Φορέας ετοιμάζει και το επόμενο βήμα, που θα είναι η εκπόνηση σχετικής μελέτης για την απώλεια χρήσης κατεχομένων περιουσιών, προφανώς και με μπούσουλα το Μητρώο .

Στην βάση της εν λόγω μελέτης μπορεί να καθοριστεί από την Κυβέρνηση αν θα καλυφθεί υπό μορφή αποζημιώσεων η εν λόγω απώλεια χρήσης ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο το κράτος θεωρεί ότι θα πρέπει να επιστρέψει στους πρόσφυγες, μέρος όλων εκείνων που έχασαν μετά το 1974.

Μετά την δημιουργία του Μητρώου και τον ορθολογισμό της προσφυγικής πολιτικής, η Κυβέρνηση ευελπιστεί να σταματήσει και τις πωλήσεις κατεχομένων περιουσιών στους Τούρκους …

Προφανώς και η όποια υλική βοήθεια δεν μπορεί να εξισορροπήσει την απώλεια της περιουσίας στα κατεχόμενα αφού ο συναισθηματικός δεσμός είναι δυσαναπλήρωτος και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με χρήματα.