Η τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ- «Μήνυμα» προς Αναστασιάδη

Η τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ- «Μήνυμα» προς Αναστασιάδη

Μέτρα κατά της Τουρκίας θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Ζήτημα άμεσης εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας -όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο- αναμένεται να θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Κύπρος θα καταδικάσουν με σαφή τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το Αιγαίο, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μόνη ειδικότητα στο ΓεΣΥ που δεν χρειάζεται παραπεμπτικό - Fake news η αποχώρηση γιατρού (Λίστα)

«Μήνυμα» ΕΕ: Ο Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του

«Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθούν από τους ηγέτες τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι οποίοι ζήτησαν από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» εναντίον της Τουρκίας, «χωρίς καθυστέρηση», εκφράζοντας παράλληλα υποστήριξη στην Κύπρο.

 «Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση» δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αξιωματούχος της ΕΕ. «Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της Κύπρου ικανοποιήθηκαν» συμπλήρωσε. 

Η συγκεκριμένη συζήτηση θα γίνει στο πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής, το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε αναμένεται να υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, ανάμεσά τους και αυτά που αφορούν τη διεύρυνση της ΕΕ. «Δεν άνοιξε κάποια πόρτα, αλλά ούτε και έκλεισε» σχολίασε ο αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας για την απόφαση αναβολής της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και την Αλβανία για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου Κορυφής

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής, η οποία ξεκινά στις Βρυξέλλες στις 4:30μμ ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη του στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Φρανς Τίμερμανς, για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και θα τονίσει πως σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ένα πρόσωπο που ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Ο στόχος είναι μέχρι αύριο να συμφωνηθούν οι βασικές επιλογές ως προς τη νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική 'Αμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και πάντως πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρός του.

Σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, υπέρ της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής.

Για το λόγο αυτό θα σημειώσει πως η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δε θα πρέπει να προσφέρεται σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ - της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό απαιτείται να εξευρεθούν νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ μέχρι το 2050.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ως προς την εμβάθυνση της Ευρωζώνης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την Ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ. Είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω μέσου να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλαμβάνει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας.

Θα υποστηρίξει, επίσης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:

Πέμπτη:
13.00 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)
15.00 Αφίξεις Ευρωπαίων ηγετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
16.30 Έναρξη εργασιών
20.15 Δείπνο εργασίας
Συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο

Παρασκευή:
09.30 Αφίξεις ηγετών
10.30 Συνεδρία για το ευρώ
13.30 Συνέντευξη Τύπου

Πηγή: newsbomb.gr/ protothema.gr