Ντονμέζ: Το Γιαβούζ θα πραγματοποιήσει γεώτρηση σε βάθος 3.300 μέτρων στην Καρπασία

Ντονμέζ: Το Γιαβούζ θα πραγματοποιήσει γεώτρηση σε βάθος 3.300 μέτρων στην Καρπασία

Τι υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός

Στην Καρπασία που βρίσκεται στον κόλπο της Αμμοχώστου θα πραγματοποιήσει γεώτρηση 3,300 μέτρων βάθους το γεωτρύπανο Γιαβούζ”, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ κατά την ομιλία του στην τελετή αποστολής του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι εργασίες του Γιαβούζ εκεί θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες περίπου.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Ενημέρωσε τον Τουσκ για τις εξελίξεις με Τουρκία στην ΑΟΖ και για Βαρώσι

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “‘η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ - όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία - δεν μπορεί να πάρει απόφαση σε κανένα θέμα που αφορά ολόκληρο το νησί, ούτε να είχει καν λόγο”.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον που δεν θα βλάψει κανένα ζωντανό οργανισμό, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναβάθμισης του Γιαβούζ ενσωματώθηκε στο γεωτρύπανο σύστημα εξολόθρευσης απορριμμάτων, μετατρέποντας όλες τις επιχειρήσεις πιο φιλικές στο περιβάλλον και παραγωγικές, με στόχο την προστασία των θαλασσών. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι χάρη στην τεχνογνωσία που απέκτησαν από το πρώτο γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής) και τη συμβολή των ξένων επιστημόνων, το Γιαβούζ είναι πιο ασφαλές και είναι έτοιμο να ανοιχτεί στις θάλασσες. “Όσο τρυπάει το γεωτρύπανό μας στην Ανατολική Μεσόγειο η χώρα μας και η περιοχή μας θα ενισχύεται παραπάνω. Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ, όπως έκανε και ο Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ από τον οποίο πήρε το όνομά του, θα συμβάλει πολύ στην ειρήνη και σταθερότητα της Μεσογείου”, υποστήριξε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “το Γιαβούζ ξεκινά σήμερα την πορεία του για την Ανατολική Μεσόγειο για να διεξάγει γεώτρηση στην Καρπασία. Θα πραγματοποιηθεί μια γεώτρηση 3,300 μέτρων στην Καρπασία που βρίσκεται στον κόλπο της Αμμόχωστου της ‘τδβκ’ μας” είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

“Οι εργασίες του εκεί θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες περίπου. Το προσωπικό 140 ατόμων που αποτελείται από ξένους και Τούρκους, κατά τη διάρκεια της γεώτρησης θα καταβάλει κόπο και θα καταθέσει τις γνώσεις του για το μέλλον του έθνους μας”, ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ προσθέτοντας ότι “πιστεύουμε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν χωρίς προβλήματα και θα καταλήξουν θετικά”.

Ανέφερε ότι “η μόνη μας επιθυμία είναι να βρούμε υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο και να υπηρετήσουμε το έθνος μας”, ενώ υποστήριξε ότι “πάντοτε θα υπηρετούμε τη σταθερότητα, την ειρήνη και την γαλήνη στην περιοχή και θα συνεχίσουμε να την στηρίζουμε”. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πάντοτε υποστήριζαν τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού με δίκαιο τρόπο.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

“Όλοι να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ την αδικία και τη δημιουργία τετελεσμένων. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και της ‘τδβκ’”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η προσφυγή της “Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου σε παράγοντες εκτός της περιοχής ή στην ΕΕ με στόχο να δώσει νομιμότητα στις άνομες αποφάσεις της για ολόκληρο το νησί και να κερδίσει υποστηρικτές δείχνει την αδυναμία της και την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει”.

Ανέφερε ότι “η Τουρκία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και κάθε εξίσωση που αφήνει τους Τ/κ εκτός είναι καταδικασμένη σε αποτυχία”. Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη ότι θέλει να προειδοποιήσει κάποιους παράγοντες εκτός της περιοχής, οι οποίοι συνεργάζονται με την «Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου», όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση.

“Μην κυνηγάτε ψευδαισθήσεις που δεν θα έχουν σε καμιά περίπτωση αποτέλεσμα. Μην γίνεστε μέρος των άνομων σχεδιασμών. Κανείς δεν θα μπορέσει να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους που συνεχίζεται με αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Επειδή η διαδικασία που ξεκίνησε με τη απόφαση για εθνικοποιήση του Φατίχ και του Γιαβούζ σημαίνει για τη χώρα μας την έναρξη ενός νέου οδικού χάρτη και το άνοιγμα μιας νέας σελίδας”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι “στόχος είναι να γίνουμε μια χώρα που θα την δείχνουν με το δάχτυλο σε αυτό τον τομέα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ