Δημήτρης Χριστόφιας: Ο βιοπαλαιστής που έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δημήτρης Χριστόφιας: Ο βιοπαλαιστής που έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Οι σημαντικότερες στιγμές της σταδιοδρομίας του

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Mια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας. Ο για είκοσι χρόνια ηγέτης της Αριστεράς στην Κύπρο (πνευματικό παιδί του ιστορικού Εζεκία Παπαϊωάννου) καταγόταν από οικογένεια βιοπαλαιστών από το Δίκωμο.
 
Ο μ Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1946 και ήταν γιος του Χριστοφή (οικοδόμου στο επάγγελμα) και της Αννούς. Στα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια ο Δημήτρης Χριστόφιας βοηθούσε τον πατέρα του σε διάφορες δουλειές, αλλά παράλληλα ανέπτυξε και έντονη συνδικαλιστική  σταδιοδρομία στο χωριό του με αποτέλεσμα να γίνει μέλος της ΠΕΟ.
 
maxresdefault copy
 
Τον είδε ο Παπαϊωάννου
 
Μια πανκοινοτική συγκέντρωση του ΑΚΕΛ στο Δίκωμο, άνοιξε τα φτερά της πολιτικής στον Δημήτρη Χριστόφια. Η ομιλία του ενθουσίασε τον Εζεκία Παπαϊωάννου ο οποίος ήταν στην εκδήλωση ο οποίος τον έκρινε ικανό για να μεταβεί στη Μόσχα. Παρά τις αντιδράσεις της Αννούς, ο νεαρός και φιλόδοξος Δημήτρης μετέβη στην πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής ‘Ενωσης και εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών και την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. Στη Μόσχα γνωρίζει και τη σύζυγό του την 'Ελση Χηράτου.
 
20121130 DIAGGELMAXRISTOFIA
 
 
 
Λίγους μήνες πριν από την εισβολή ο Δ. Χριστόφιας επέστρεψε με την σύζυγό του στην Κύπρο και από τότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να οδηγηθεί στην ηγεσία του ΑΚΕΛ. Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα,  προσελήφθη στην ΕΔΟΝ, της οποίας εξελέγη Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας. Το 1977 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.
 
 
Ήταν ο εκλεκτός για διάδοχος του Εζεκία Παπαϊωάννου και αυτό το γνώριζε. Το 1988 ο Δημήτρης Χριστόφιας αναλαμβάνει τα ηνία του Κόμματος και υπηρετεί μέχρι το 2008 που ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας.
 
dimitris xristofias 252863 132410
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής για σχεδόν δυο θητείες από το 2001 μέχρι το 2008 αφού στη δεύτερη θητεία του ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 24 Φεβρουαρίου 2008 με τις ευλογίες της μητέρας του Αννούς. Ο Χριστόφιας διετέλεσε Πρόεδρος για μια πενταετία με την παρουσία του να στιγματίζεται από τα γεγονότα στην οικονομία και την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.
 
Η περιπέτεια με τη μεταμόσχευση
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του όταν χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση νεφρού λόγω ανεπάρκειας. Δότης και σωτήρας του ήταν η αδελφή του Δέσποινα.