Ο Ελβετός ΥΠΕΞ σε Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία, συζητά Κυπριακό και προσφυγικό

Ο Ελβετός ΥΠΕΞ σε Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία, συζητά Κυπριακό και προσφυγικό

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελβετικής Ομοσπονδίας,  Ignazio Cassis, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας από  τις 8 μέχρι τις 12 Ιουλίου στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Κύρια θέματα συζήτησης κατά τις επαφές του θα είναι το προσφυγικό και το Κυπριακό.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Κύπρο, εκτός από τις συνομιλίες με τους ομόλογους του στην Κύπρο και την Τουρκία και την εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι προγραμματισμένη και μια επίσκεψη στην νεκρή ζώνη στην Κύπρο όπως και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο.

Διαβάστε επίσης: Tηλεφωνική επικοινωνία με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είχε ο Οζερσάι

Σημειώνεται ότι "ένα άλλο θέμα του ταξιδιού είναι το κυπριακό ζήτημα, το οποίο δεν έχει επιλυθεί εδώ και δεκαετίες".

"Στην Κύπρο, ο Ομοσπονδιακός Σύμβουλος Cassis θα επισκεφθεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη μεταξύ του βορρά και του νότου του νησιού. Θα συναντηθεί επίσης με την Ειδική Απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Elizabeth Spehar και μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο ΔΕΑ. Η ΔΕΑ εντοπίζει, προχωρά στην εκταφή και ταυτοποιεί αγνοούμενα άτομα από τις συγκρούσεις του 1963-64 και από την κατοχή του 1974".

Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας θα συζητήσει επίσης το Κυπριακό με τους συνομιλητές του στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Άγκυρα και "θα κάνει αναφορά στις καλές υπηρεσίες της Ελβετίας".

Θα έχει επίσης την ευκαιρία να εξηγήσει τη θέση της Ελβετίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους συνομιλητές του στις δύο χώρες της ΕΕ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό αναφέρεται ότι οι διαμάχες στη Μέση Ανατολή - ιδιαίτερα στη Συρία - επηρεάζουν επίσης την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

"Πολλοί πρόσφυγες φτάνουν στην Κύπρο και τα ελληνικά νησιά. Η Ελβετία υποστηρίζει και τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που ανακύπτουν. Ο Ομοσπονδιακός Σύμβουλος Cassis θα μπορέσει να έχει ιδία γνώση της κατάστασης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του", αναφέρεται. 

Σημειώνεται ότι θα επισκεφθεί επίσης το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο και θα συζητήσει το προσφυγικό με τον Κύπριο ομόλογό του  Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ομοσπονδιακός Σύμβουλος Cassis θα συζητήσει ειδικά για την κατάσταση στη Συρία με τον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ