Επιβεβαίωση Newsbomb: Πρόταση Ακιντζί στον ΠτΔ για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες

Επιβεβαίωση Newsbomb: Πρόταση Ακιντζί στον ΠτΔ για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες

Μέσω των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας»

Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υπέβαλε νέα πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μέσω των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας». Επιβεβαιώνεται με αυτόν τον τρόπο το ρεπορτάζ του Newsbomb και του δημοσιογράφου Στέλιου Ξιουρή που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου. Στο ρεπορτάζ είχαμε φιλοξενήσει δηλώσεις του Αντιστράτηγου εν αποστρατεία και τέως Διοικητή της ΚΥΠ, ΑΝΤΡΕΑ ΠΕΝΤΑΡΑ, ο οποίος είχε αναφέρει τα εξής: 

«Η θέση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, αναφορικά με το φυσικό αέριο στα νότια οικόπεδα της ΚΔ είναι η σύσταση  μιας μεικτής επιτροπής από προσωπικό της ΚΔ και του ψευδοκράτους η οποία να διαχειρισθεί όλα τα ζητήματα φυσικού αερίου (έρευνες, εκμετάλλευση, συμφωνίες, υποδομές, μεταφορά στις αγορές, κατανομή εσόδων κλπ).  Με λίγα λόγια, μια άτυπη αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη ΚΔ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Ακιντζί υπέβαλε σήμερα την πρόταση μέσω του Επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Sergiy Illarionov, ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει την ευκαιρία να την αξιολογήσει και ακολούθως οι δύο ηγέτες να την εξετάσουν από κοινού σε μια τετ-α-τετ συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Πενταράς:Κοινή επιτροπή διαχείρισης φυσικού αερίου Ε/Κ - ψευδοκράτους προωθείται για εξευμενισμό

Προστίθεται ότι η νέα πρόταση Ακιντζί αποσκοπεί στο να σταματήσει να αποτελεί ο τομέας των υδρογονανθράκων πεδίο έντασης και να μετατραπεί σε πεδίο παραγωγικής συνεργασίας. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία επιτροπής υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή.
 
Περιγράφεται παράλληλα η δομή, οι στόχοι και ο τρόπος εργασίας της κοινής επιτροπής, ενώ περιέχονται λεπτομέρειες και για τη δημιουργία ταμείου και τους τρόπους που θα μπορούσε να καταστεί επωφελές.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Ακιντζί απέστειλε την πρόταση στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στην Υπάτη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, για ενημέρωσή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ