Άλλα ο Άντρος, άλλα ο Στέφανος για κυρώσεις ΕΕ κατά Τουρκίας

Άλλα ο Άντρος, άλλα ο Στέφανος για κυρώσεις ΕΕ κατά Τουρκίας

Ταυτίστηκε με γραμμή Μόσχας ο ΓΓ ΑΚΕΛ ως προς το θέμα κυρώσεων

Τη στιγμή που η Μόσχα δίδει πισώπλατη μαχαιριά καθώς τάσσεται κατά της απόφασης της ΕΕ για μέτρα ενάντια στην Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, στην εφημερίδα Izvestia, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωνε την 1η Ιουλίου στο sputniknews.gr ότι «η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα δεν θα λύσει τη διαμάχη Κύπρου – Τουρκίας σχετικά με την εξόρυξη φυσικών πόρων στη Μεσόγειο».

«Για εμάς δεν αποτελεί προτεραιότητα η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αφού οι κυρώσεις δεν θα ανοίξουν το δρόμο στις διαπραγματεύσεις», είχε δηλώσει ο κ. Κυπριανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ρωσία τάσσεται κατά των μέτρων ΕΕ ενάντια στην Τουρκία

new p

Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε σήμερα σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ορθά η Κύπρος επεδίωξε κυρώσεις,αλλά πολυ κατώτερες περιστάσεων οι κυρώσεις Ε.Ε».

Η σχετική δήλωση του κ. Στεφάνου:

«Πολύ κατώτερες των περιστάσεων οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την ΕΕ. Τα Συμπεράσματα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες και τις εκτιμήσεις μας.

Ορθά η Κύπρος επεδίωξε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Όμως οι κυρώσεις που εγκρίθηκαν χθες σε βάρος της Τουρκίας είναι κατώτερες των περιστάσεων και του μεγέθους της τουρκικής επιθετικότητας. Επίσης, βρίσκονται πολύ πιο κάτω από τον πήχη που είχε θέσει η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Η λήψη στοχευμένων μέτρων δεν επιτεύχθηκε και αυτό που αποφασίστηκε από το Συμβούλιο είναι απλώς να συνεχιστεί η διερεύνηση για τέτοιες επιλογές. Είναι φανερό ότι ούτε οι εγκριθείσες κυρώσεις ούτε οι φραστικές εκκλήσεις του Συμβουλίου μπορούν να εξαναγκάσουν την Τουρκία να διακόψει τις γεωτρήσεις και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί την κατάσταση. Ούτε οι Τριμερείς και οι στρατιωτικές συνεργασίες με ΗΠΑ-Ισραήλ απέτρεψαν τις τουρκικές γεωτρήσεις και προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου. Ούτε ουσιαστικές κυρώσεις επιβάλλονται στην Τουρκία από τους εταίρους μας. Ούτε η διεθνής κοινότητα επιρρίπτει ευθύνες στην κατοχική δύναμη για τη στασιμότητα στο Κυπριακό. Αν η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική της κατέληξε σ’ ένα επικίνδυνο αδιέξοδο, τότε τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά.

Το παρατεταμένο διαπραγματευτικό κενό επιδεινώνει την κατάσταση τόσο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου όσο και σε βάρος της προοπτικής της λύσης του Κυπριακού. Η μόνη επιλογή είναι η προσήλωση στο στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, χωρίς όρους και με μόνη προϋπόθεση τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων».